hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    KMTSO'da kahramanlık tarihine yolculuk

    KMTSOda kahramanlık tarihine yolculuk
    expand

    KMTSO'da kahramanlık tarihine yolculuk

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kahramanmaraş Genç Girişimciler Kurulu’nun iş birliğinde '100 Yıllık Kahramanlık Tarihine Yolculuk' adıyla sergi açıldı. Milli mücadeleyi anlatan fotoğrafların yanı sıra silah, miğfer, top mermisi, kılıç ve kama gibi savaş malzemelerinden oluşan tarihi eserler görücüye çıkan sergi büyük beğeni kazandı.

    Kahramanmaraş'ın bu yıl düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıldönümü nedeniyle KMTSO fuaye alanında düzenlenen serginin açılışı; Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz ile oda üyeleri katılımıyla gerçekleşti. Sergiyi gezdikten sonra açıklamalarda bulunan Serdar Zabun, 12 Şubat ruhunu düzenledikleri sergiyle yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Zabun, "Kahramanmaraş’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü kapsamında Genç Girişimciler Kurulu’ndan kardeşlerimizle odamızda açmış olduğumuz sergimiz, Kahramanmaraş’ın kurtuluşunu geçmişten günümüze taşıyan resimleri barındırıyor. Güzel bir tarih burada resimlerle canlandı. Bu serginin halkımız tarafından da gezilmesini istiyoruz. İnşallah, duymuş ve duyacak olan iş dünyamız da dahil herkesin buraya gelmesini istiyoruz. Güzel bir resim sergisi oldu, tertipleyen, düzenleyen tüm arkadaşlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu resimleri KMTSO olarak dijital ortamda muhafaza ediyoruz zaten, sergi halinde de insanlarımıza göstererek merak duygusu oluşturmak istiyoruz. Bir gün daha odamızda sergi açık kalacak, 12 Şubat’a kadar da sergimiz Zabun Konağı’nda halkımızın hizmetinde olacak. İnsanlarımız gelip görürlerse seviniriz. Bu ruh resimlenmiş, tarihte Kahramanmaraş’ın kurtuluşu için mücadele etmiş insanların resimlerini sergilediğimiz için biz de mutluyuz” diye konuştu.

    BALCIOĞLU: "GÜN YÜZÜNE ÇIKMAMIŞ BİRÇOK ESER VAR"

    TOBB Kahramanmaraş Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Aykut Balcıoğlu da, sergide milli mücadeleyi anlatan daha önce hiç görülmemiş fotoğrafların da olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

    "Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünde 12 Şubat ruhunu yaşatmak ve canlandırmak için biz de böyle bir sergi yapmak istedik. Bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış bir sürü fotoğraf ve eser var. Kurtuluş Savaşı döneminde kullanılmış silahlar, miğferler, mermiler, güller gibi birçok eser var burada. Biz burada açılışını yaptık, halkımızla da bu değerleri paylaşmak istiyoruz. Görülememiş fotoğrafları halkın da görmesini istiyoruz. Bu sergi tamamen emek sonucu ortaya çıktı. Kurul üyesi arkadaşlarımız ve dışarıdan desteklerle, eski tarihçilerden ciddi bir araştırma yaptık. Birçok kanaldan insanlara ulaştık. Türkiye’de olmayan göç etmiş Ermenilerden bile alınan eserler ve fotoğraflar var burada. Ciddi bir arşiv çalışması oldu, bu arşivi Kahramanmaraş’a kazandırdığımız için mutluyuz. Bundan böyle bu resimler KMTSO’nun envanterinde olacak. Genç Girişimciler Kurulu olarak bizim de emeğimizin, katkımızın olması bizleri gururlandırıyor. Vatandaşlarımız da bir gün boyunca KTMSO’da sergiyi gezebilecek, tamamen ücretsiz gezmek tabi ki. Akabinde de tabi ki burada diğer etkinlikler ve işler var, onları aksatmamak adına odamızın sahip olduğu Zabun Konağı’na götürüp 12 Şubat’a kadar sergilemeye devam edeceğiz."

    OKUMUŞ: 100 YIL ÖNCE YAŞANAN DESTANSI KURTULUŞU AYNI HEYECANLA YAŞADIK

    Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş ise sergide emeği bulunanlara teşekkür ederek, "Kahramanmaraş’ımızın 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın çok farklı sergisine şahitlik ettik. İlk defa 100 yıl önce yaşanan kurtuluş mücadelesindeki kareler gün yüzüne, Kahramanmaraş halkına sunulmuş. Ticaret ve Sanayi Odası ile Genç Girişimciler Kurulu’nun yaptığı mükemmel bir sergiydi. 100’üncü yılda 100 yıl önce yaşanan destansı kurtuluşu aynı heyecanla yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın himayesine gerçekleştirilen etkinliklerle 1920’den 100 yıl sonra 2020 yılının 12 Şubat’ında Cumhurbaşkanımızın katılımıyla on binlerce insanımızla o kurtuluş mücadelesini anacağız. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Serdar Zabun’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz" dedi.

    ALTINÖZ: FOTOĞRAFLARIN HEPSİ ORJİNAL

    Sergiye eserleriyle destek veren koleksiyoner Cahit Altınöz de Kahramanmaraş’ta son 35 yıldan beri yok olmaya yüz tutmuş eşyaları topladığını ve gelecek nesillere aktarabilmek için de bakımını ve restorasyonunu yaptığını söyledi. Altınöz, "Bizim için arşiv niteliği olan, delil özelliği taşıyan, atalarımızın yaşadığı zorlukları ve kötü günleri, kullandıkları bütün malzemeleri gelecek nesillere aktarabilmek için köprü olarak bir vesileyim. Buradaki resim arşivi tamamen bize ati değil, tüm Kahramanmaraş’a ait. Kahramanmaraş Genç Girişimciler Kurulu ve Ticaret ve Sanayi Odası’nı ortak çalışmasıyla bu fotoğrafları gün yüzüne çıkardılar. Onlara kendi adıma, bir Maraş sevdalısı olarak teşekkür ediyorum. Yaklaşık 200’e yakın fotoğraf var burada. Fotoğrafların hepsi birebir orijinal fotoğraflar. Dijital ortamda biraz daha zenginleştirerek şehrimize kazandırıldı. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yaşayan ecdat malzemeleri, gün yüzü görmemiş, işgal kuvvetlerinde kalan, bizim atamızın, dedemizin milli mücadelede kullandıkları silah, araç-gereç, alet-edevat gibi şeylerin bir bölümünü burada sergilemekten biz de mutluluk duyduk. Onurluyuz, gururluyuz" diye konuştu.

    Sergi, Pazartesi gününden itibaren 12 Şubat’a kadar KMTSO’ya ait Zabun Konağı’nda ziyaretçilerini bekleyecek.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow