hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Halk ozanları, Çıldır Gölü’nde kar özlemlerini türkülerle anlattı

    Halk ozanları, Çıldır Gölü’nde kar özlemlerini türkülerle anlattı
    expand

    Halk ozanları, Çıldır Gölü’nde kar özlemlerini türkülerle anlattı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suat İNCEDERE/ARPAÇAY (Kars), (DHA)- SON yılların en kurak günlerinin yaşandığı Çıldır Gölü'nde halk ozanları kar özlemlerini sazın tellerine döktü. Halk ozanları Gültekin Akbaba ile İrfan Eyüpoğlu, 'Kızaklar karaya vurdu, Çıldır'a hiç kar yağmıyor" diyerek, yörede yaşanan kar yağışı eksikliğini türküyle anlattı.
    Ardahan ve Kars sınırlarında kalan 123 kilometrekare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı suyu Van Gölü'nden sonra ikinci büyük göl olma özelliğini taşıyan Çıldır Gölü'ne bu yıl kış geç geldi. Geçen yıllarda aralık ayıyla birlikte kar yağışı gerçekleşen ve yüzeyi buz tutan Çıldır Gölü'nde bu yıl kar yağmadı. Çevresindeki dağ ve tepelerin zirvelerinin karla kaplı olduğu gölün, bir bölümünün yüzeyi yaklaşık 10-15 santimetre kalınlığında buzla kaplandı. Son yılların en kurak kışının yaşandığı Çıldır Gölü'nun buz tutan yüzeyine inen halk ozanları Gültekin Akbaba ile İrfan Eyüpoğlu, sazın tellerine bu kez kar yağışı için vurdu. Ozanlardan İrfan Eyüpoğlu, "Aşık İrfan saz çalıyor/ Derdini böyle bağlıyor/ Kızaklar da boş bekliyor/ Çıldıra hiç kar yağmıyor' diyerek yörede yaşanan yağış eksikliğini sazı ve sözüyle dile getirdi.
    KIZAKLAR FOTOĞRAF ÇEKİMİ İÇİN
    Bu arada göl yüzeyinde buzlanmanın yetersiz olması sebebiyle atlı kızak seferleri de henüz başlamadı. Çıldır Gölü'nün buz tutan yüzeyinde atlı kızak seferine gelen misafirler, yeterince don olmaması sebebiyle kıyıya yakın yerlerde bekleyen kızakları fotoğraf çekiminde kullandı. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow