hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2,5 milyon çiftçiye 'kayıt sistemi başvurusu' uyarısı

    2,5 milyon çiftçiye kayıt sistemi başvurusu uyarısı
    expand

    2,5 milyon çiftçiye 'kayıt sistemi başvurusu' uyarısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Volkan KARABAĞ/KARS,(DHA)- TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, 2,5 milyon çiftçiyi uyardı. Ertaş, 2023 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) için son başvurunun 31 Aralık 2022 olduğunu söyledi.
    Türkiye Kars Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, çiftçilerin ekecekleri ürünlerin beyanında bulunduktan sonra odalarda durumlarını aktif hale getirmeleri gerektiğini vurgulayarak, 1 Eylül 2022 tarihinde başlayan 2023 üretim yılı ÇKS başvurularının 31 Aralık 2022 tarihinde sona ereceğini ve ÇKS'ye başvuru yapacak olan çiftçilerin 'e-Devlet Kapısı' üzerinden başvuru yapacaklarını bildirdi. 2022 ÇKS’leri yapmış olan çiftçileri desteklemelerden şu anda faydalandığını ifade eden Ertaş, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın şu anda çiftçilerimize mazot ve gübre desteği adı altında ödediği doğrudan gelir desteği çiftçilerimizin hesaplarına yaklaşık 20-25 gün önce aktarıldı. 2023 yılı ÇKS müracaatları da 31 Aralık tarihinde sona eriyor. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı e-Devlet’e geçiş yaptı, artık tüm çiftçiler e-Devlet üzerinden işlemlerini yapabiliyorlar. İşlemlerini e-Devlet’ten yapamayan çiftçilerimiz kesinlikle bilgilerini hiç kimse ile paylaşmasınlar. Dışarıda zahirecilerle, tanımadıkları insanlarla ve kahvehanelerde otururken 'amca verin biz sizin yerinize işlemi yapalım' diyen hiç kimse ile e-Devlet şifrelerini paylaşmasınlar. Kesinlikle Ziraat Odaları'na gelsinler personelimiz kendilerine bu konuda yardımcı olacaktır. Başvurusunu yapanlar da Ziraat Odaları'na müracaat ederek başvurusunu aktif hale getirerek aidatlarını yatırsınlar. Aksi takdirde 31 Aralık tarihinden sonra kendisini aktifleştirmeyen çiftçilerimiz pasif duruma düşmektedir. Pasif durumda olan çiftçilerimiz de Tarım ve Orman Bakanlığımızın yayınlamış olduğu genelgede yalan beyanda bulunmaktan dolayı 5 yıl destek alamama ve 5 bin lirada para cezası ile karşı karşıya kalırlar. Bu konuyla ilgili olarak çiftçilerimizden ricamız ve uyarımız 31 Aralık'a kadar hem odada aktif hale gelsinler hem de e-Devlet üzerinden çiftçilik ile alakalı ekeceklerin ürünlerin beyanlarına müracaat ederek 2023 dosyalarını yapsınlar" diye konuştu.
    Doğu Anadolu Bölgesi'nde 200 bin, ülke genelinde ise 2,5 milyon çiftçinin müracaat edeceğini kaydeden Ertaş, "Şu anda e-Devlet üzerinden başvuru yapacak olan aktif çiftçi sayısı Türkiye genelinde yaklaşık 2,5 milyon, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise 200 bin çiftçimiz bu sorun ile karşı karşıyadır. Bu durum çiftçilerimiz için çok büyük bir ekonomidir. Ülke ekonomisi için bu verilen desteklerden faydalanmaları gerekir, bunu aksatmaları durumunda desteklemelerden çok büyük zarar görecekler. Bölgemizdeki 200 bin çiftçimize bizler odalar aracılığıyla gerek sms, gerek sosyal medya gerekse basın aracılığıyla uyarıda bulunuyoruz" dedi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow