hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kars'ta kadınların 'evelik' otu mesaisi

    Karsta kadınların evelik otu mesaisi
    expand

    Kars'ta kadınların 'evelik' otu mesaisi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bedir ALTUNOK / KARS,(DHA)- KARS’ta havaların ısınmasıyla birlikte kadınlar, şifalı olduğuna inandıkları ‘evelik’ otunu toplamak için çayır ve meralara çıktı. Topladıkları evelikleri yabancı otlardan temizleyen kadınlar, bıçaklarla kesip çuvallara doldurdu.
        Son yılların en yağışlı mevsiminin yaşandığı Kars’ta çayır meralar otlarla kaplandı. Kadınlar, yemeklik olarak kullanılan ve şifalı olarak bilinen 'evelik' otu toplamak için yeşile bürünen çayır ve meralara çıktı. Onlarca ot türü içinde tek tek kopardıkları evelikleri temizledikten sonra bıçakla keserek çuvallara doldurdu. Kadınların yaz aylarında topladıkları evelik otundan lor dolması, yumurtalı kavurma, çorba ve daha birçok yemek yapılıyor. 
        Eşi, çocukları ve torunlarıyla arazide evelik toplayan Nuran Oğuz Özyılmaz, çuval içindeki otları yabancı otlardan arındırdıktan sonra çuvallara doldurdu. 'Kars’ın Nuran Ablası' olarak tanınan Nuran Oğuz Özyılmaz, “Ege'nin nasıl kendine göre ot kültürü var, bizim de evelik, yemlik, kuş ekmeği ebegümeci vardır. Evelik, doğada ekilmeden biten, pazı ve ıspanak familyasından olan bir bitkidir. Bu antibiyotik içerir. Sağlık ve şifa kaynağı olan bir bitki olduğu için tarlalardan, meralardan toplayarak, kurutarak kışa hazırlarız. Kışın bunu çorba yaparak şifa niyetine tüketiriz. Çok beğenilen bir çorbadır. Bu bizim babaanne ve anneannelerimizin çorbasıydı. Onun için eveliği yazdan toplayıp kışa hazırlıyoruz. Bugün evelik günümüzdür" diye konuştu. 
    HANGİ AŞAMALARDAN GEÇİYOR
        Evelikle yapılan çorbanın tarifini de veren Özyılmaz, şunları söyledi:
        “Topladığımız evelikleri demetledik, yabancı otlardan saplardan ayırarak toparladık kurumaya bırakacağız. Gölgede, çatı tarafında ısısı güçlü bir yerde kurutarak torbalayarak kışa kaldıracağız. Çorbası da ilk önce soğan, yağ, daha sonra salçasını koyarak ve pembeleştirerek, kavurarak bir sos hazırlıyoruz. Buna suyunu ilave ediyoruz. Bir tarafta da bir taşım kaynattığımız eveliği kara suyunu dökerek ufak parçalara kıyarak çorbanın içine koyacağımız şekilde hazırlıyoruz. Akşamdan ıslattığımız yeşil mercimek, bulgur ve eveliği koyarak çorbamızı küp küp doğradığımız patatesleri de içine ilave ederek evelik çorbamızı pişmeye bırakıyoruz. Bir taş taşım kaynadıktan sonra çorbamız yemeye hazırdır. Şifa olsun, afiyet olsun."(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow