hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzmanlardan 18 yaş üstü bireylere çağrı: Tansiyon, şeker ve kan şekerinizi ölçtürün

    Uzmanlardan 18 yaş üstü bireylere çağrı: Tansiyon, şeker ve kan şekerinizi ölçtürün
    expand

    Uzmanlardan 18 yaş üstü bireylere çağrı: Tansiyon, şeker ve kan şekerinizi ölçtürün

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Volkan KARABAĞ / KARS, (DHA)- KARS İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilgün Şanal, 18 yaş üstü tüm bireyleri ücretsiz tansiyon, şeker ve kan şekerlerini ölçtürmeleri için Aile Sağlığı Merkezine davet etti.
        Bu yıl Sağlık Bakanlığı tarafından “Kronik Hastalık Tarama ve İzlemleri" mottosuyla kutlanan 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle Kars İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birim Sorumlusu Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Nilgün Şanal yaptığı açıklamada, ülkemizde 40 yaş üstü her 5 kişiden 1’inde KOAH, her 3 kişiden 1’inde hipertansiyon ve 20-79 yaş arası yaklaşık 7 milyon diyabet hastasının olduğunu söyledi.
        Yusuf Paşa Aile Sağlığı Merkezinde hastalarla bir araya gelen Dr. Şanal, hastaların tansiyon ve şekerini ölçerek bilgilendirme yaptı. 
    Bu yıl ki konu başlığının, “Kronik Hastalık Tarama ve İzlemleri" olduğunu belirten Şanal, "Dünyada en sık görülen, en çok ölüme ve engelliğe neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklar kalp ve damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıklarıdır. Bu hastalıklara bağlı erken ölümlerin, her 70 yaş altı ölümlerin 2025 yılına kadar yüzde 25 azaltılması ülkemizin hedefidir. Ülkemizde hipertansiyon görülme sıklığı her 3 kişiden 1’inde var. Ama hastalarımızın yüzde 40’ı bunun farkında değil. 18 yaş üstü herkes Aile Hekimlerine başvurarak tansiyon ölçtürebilir. Ülkemizde diyabet hastalığının görülme sıklığı ise yüzde 15’tir, 40 yaş üstü vatandaşlarımız ise ve Aile Hekimlerine başvurarak şekerlerini ve kan şekerlerini ölçtürebilir. Kardiyovasküler değerlendirme dediğimiz bir değerlendirme yapıyoruz; kişiler Aile Hekimine başvurarak bu değerlendirmeyi yapabilirler. Burada kişinin yaşına cinsiyetine, sigara kullanma durumuna, kan basıncına ve total kolestrol değerlerine bakılarak 10 yıl içinde ölümüne ilişkin değerlendirme yapılmaktadır" dedi.

    FOTOĞRAF

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow