hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Jeofizik Mühendisi Oybak: Kayseri'de büyük deprem üretebilecek fay potansiyeli yok

    Jeofizik Mühendisi Oybak: Kayseride büyük deprem üretebilecek fay potansiyeli yok
    expand

    Jeofizik Mühendisi Oybak: Kayseri'de büyük deprem üretebilecek fay potansiyeli yok

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özge ARIK-Sümeyye MURAT/KAYSERİ, (DHA)- JEOFİZİK Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilci Yardımcısı Semih Oybak, Kayseri'de art arda yaşanan depremlerle ilgili, "Kayseri'de meydana gelen depremler,  Kahramanmaraş'ta olan depremlerin biriktirdiği yükle burada oluşan depremciklerdir. Yani büyüklüğü fazla değildir. Endişeye ve riske kapılmamak gerekiyor. Yani Kayseri'de büyük deprem üretebilecek fay potansiyeli yok" dedi.
    Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Kayseri'de de hissedildi. 7 Mart'ta, aynı gün içinde 4.7, 4.3 ve 4.4 büyüklüğündeki depremlerin olduğu kent, 10 Mart'ta ise 4.8’lik depremle sallandı. Jeofizik Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilci Yardımcısı Semih Oybak, kentte meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Oybak, "Kayseri için en yakın zamanda meydana gelebilecek olan deprem, 5.5 büyüklüğündeki bir depremdir. Bu depremin de tekrarlama periyodu 20-25 yıldır. Kayseri için normalde 4 büyüklüğündeki depremlerin olma periyodu 3 yılda birdir. Ama biz bu depremleri birer hafta arayla yaşadık. Aslında bu normal bir durum değil. Şu anki depremler küçük olduğu için binalarda çok büyük bir deformasyon olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.
    'ENDİŞEYE KAPILMAMAK GEREKİYOR'
    Sözlerini sürdüren Oybak, şöyle konuştu: "Kayseri'de meydana gelen depremler, Kahramanmaraş'ta olan depremlerin biriktirdiği yükle burada oluşan depremciklerdir. Yani büyüklüğü fazla değildir.  Burada endişeye ve riske kapılmamak gerekiyor. Yani Kayseri'de büyük deprem üretebilecek fay potansiyeli yok. Pazarcık ve Elbistan depreminden sonra Kayseri'de deprem algısı çok yükseldiği için Kayseri halkının depremler üzerindeki hassasiyeti çok yüksek durumda. Kayseri ve çevresini baz aldığımız zaman Kayseri büyük depremlere gebe bir yer değil. O yüzden Kayseri halkı rahat olmalı. 3 veya 4 büyüklüğünde bir deprem olduğu zaman hemen paniğe kapılıp, kaos ortamı yaratacak hareketlerde bulunmamalı. Evlerinde kolon ve kirişlerin yoğun bulunduğu odalarda ve sağlam çelik olan eşyaların yanına çök kapan tutun hareketi yaparak depremin geçmesini beklemeliler. Asansör, merdiven ve çatı boşluklarına kaçmak doğru bir davranış değil." (DHA)
    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow