hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırklareli’nde 63 adet kaçak büyükbaş hayvan yakalandı

    Kırklareli’nde 63 adet kaçak büyükbaş hayvan yakalandı
    expand

    Kırklareli’nde 63 adet kaçak büyükbaş hayvan yakalandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vahit İŞBAŞARAN/LÜLEBURGAZ(Kırklareli), (DHA)-KIRKLARELİ’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Müsellim köyünde belgeleri ibraz edilemeyen ve küpesi bulunmadığı tespit edilen  63 adet büyükbaş hayvan, genelge gereği kesime gönderilirken, işletme sahiplerine 55 bin 672 TL para cezası uygulandı.

    Lüleburgaz ilçesine bağlı Müsellim köyünde şap aşılaması çalışması yapılırken bir işletmede Anadolu’dan geldiği anlaşılan 63 adet büyükbaş hayvan tespit edildi. İşletme sahipleri küpesiz ya da kulağında küpe bulunmayan büyükbaş hayvanlara ait bilgi ve belgeleri ibraz edemedi.Şap Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler Genelgesi (2020/06) ve Koyun ve Keçilerin Vebası Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler Genelgesi’nin (2021/04); “Korunmuş bölgeye Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında belgesiz getirilen hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en kısa sürede uygun bir kesimhanede kestirilecek olup tazminat ödenmeyecektir.” maddeleri gereği hayvanlar en yakın kesimhanede kestirildi. Ayrıca 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 36. maddesi gereği toplam 55 bin 672 TL idari para cezası uygulandı.

    ‘ANADOLU’DAN TRAKYA’YA CANLI HAYVAN GİRİŞLERİ YASAK’

    Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere Trakya Bölgemiz 2010 yılından beri Şap hastalığından aşılı ari, 2020 yılında Koyun Keçi Vebası (PPR) hastalığından korunmuş bölge ve 2022 yılı itibariyle de Koyun Keçi Çiçeği hastalığından ari bölge ilan edilmiş olup Anadolu’dan Trakya’ya canlı hayvan girişleri yasaklanmıştır. Bölgemizin ari statüsünü korumak için tüm yetiştiricilerimizi duyarlı olmaya davet ediyor, yaşadıkları yerlerde şüphelendikleri hayvan hareketleri olursa en yakın İl/İlçe Müdürlüğüne bildirmeleri gerekmektedir. Alınan tüm tedbirlerin üreticilerimizi korumak, hayvanlarımızın sağlıklı kalmalarını sağlamak ve sağlıklı gıda üreterek insan sağlığını güvende tutmak için olduğunu belirtmek isterim” dedi. (DHA)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow