hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Darıca'da organomineral hidroponik sistem sera kurulumu yapıldı

    Darıcada organomineral hidroponik sistem sera kurulumu yapıldı
    expand

    Darıca'da organomineral hidroponik sistem sera kurulumu yapıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erol POLAT/DARICA(Kocaeli),(DHA) - KOCAELİ'nin Darıca ilçesinde Kaymakamlık koordinesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi işbirliğiyle mineral sistem ar-ge sera kurulumu yapıldı. Çalışmanın Türkiye'de ilk olduğu belirtildi.
    Darıca Kaymakamlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi'nin ortaklığı ile organomineral hidroponik sistem ile domates yetiştiriciliğine başlandı. Seranın ilk domates dikimine Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ebubekir Yüksel, Sera Danışmanı Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Yelda Özden Çiftçi, Kızılay gönülleri ve çok sayıda STK temsilcisi katılarak domates dikimini gerçekleştirdiler.
    Darıca Kaymakamı Yüksel Kara burada yaptığı açıklamada ''Organo mineral sera hidrofonik sistemde iklimden, sudan ve topraksız bağımsız besin eriği kullanarak gerçekleştirilen innavasyon bir sistemdir. Kurulan bu serada domates bitkisi denemesi yapılacak olup sistem başarılı olduğu takdirde daha az maliyetli, sudan, iklimden ve topraktan bağımsız özellikle kullanılamayan çorak toprakta sürdürülebilir tarımın başarılı bir örneği olacaktır. Birleşmiş Milletlerin dünyanın en büyük sorunu olarak gördüğü gıda kıtlığına kendi ilçemiz çapında büyük bir inovasyon örneği gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca projemizin topraklı alanında yaklaşık bir dönüm alana da darıca enginarı ekimi yapılmıştır. Ekilen ürünlerin coğrafi işareti alınması planlanmaktadır.'' dedi.
    Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık ise, "Tarımda yeni bir ilke imza atarak, Tarımda Darıca Modeli Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Bu projeyle tarımda verimliliği artırırken aynı zamanda da topraksız tarımla birlikte daha çevreci ve sürdürülebilir bir tarım modelini ortaya çıkarıyoruz." dedi. (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow