hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    5 kişinin hayatını kaybettiği okul servisi kazası davasında keşif yapılacak

    5 kişinin hayatını kaybettiği okul servisi kazası davasında keşif yapılacak
    expand

    5 kişinin hayatını kaybettiği okul servisi kazası davasında keşif yapılacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erol POLAT/GEBZE(Kocaeli),(DHA)- KOCAELİ'nin Gebze ilçesinde 2021 yılında meydana gelen ve 4'ü öğrenci 5 kişinin hayatını kaybettiği okul servisi kazasıyla ilgili davanın görülmesine devam edildi. Mahkeme heyeti, gelen raporlar neticesinde sürücünün kaza anında uyuşturucu madde etkisi altında olduğunu kabul ederken, tarafların denetim görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri hakkında da şikayetçi olması üzerine kazanın yaşandığı yerde keşif yapılmasına karar verildi.

    Kaza 9 Kasım 2021 tarihinde Kocaeli'nin Gebze ilçesi Yavuz Selim Mahallesi Fikri Altıokka Caddesi'nde meydana geldi. Mehmet Özdemir yönetimindeki öğrenci servis midibüsü, kaldırımda yürüyen Birsen Giriş'e çarptıktan sonra kontrolden çıkıp, köprüden dereye uçtu. Kazada kaldırımda yürüyen Birsen Giriş ile servis aracında bulunan öğrencilerden Mert Efe Akıllı, Esma Nur Avcı, Rabia Üst ve Ege Yılmaz hayatını kaybederken, 17 kişi de yaralandı. Kazada ağır yaralanan sürücü Mehmet Özdemir'in sağ bacağı, kaldırıldığı hastanede kesildi. Tedavisinin ardından gözaltına alınıp, adliyeye sevk edilen Özdemir, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Mahkemenin bir önceki celsesine SEGBİS aracılığıyla katılan sürücü Özdemir, kazadan sonra yapılan kan tahlillerinde kanında uyuşturucu madde bulunduğuna dair suçlamaları kabul etmeyerek, "Bu madde metamfetamin gibi bir uyuşturucu madde değildir. Uyarıcıdır. Bunu kullandığınızda sizi uyutmuyor ve yemek yedirmiyor” şeklinde savunma yaptı.

    ADLİ TIP KURUMU, 'ARAÇ İDARE EDEMEZ' DEDİ
    Davanın görülmesine bugün Gebze 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Özdemir SEGBİS aracılığıyla katılırken, hayatını kaybedenlerin aileleri ve avukatlar salonda hazır bulundu. Duruşmanın başlangıcında, Adli Tıp Kurumu 5. Adli Tıp İhtisas Kurulu'nun 15 Şubat 2023 tarihinde hazırladığı rapor dosyaya alındı. Raporda, 'Kanında saptanan uyarıcı madde etkisi altındaki Mehmet Özdemir'in emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyeceğinin anlaşıldığı' ifadeleri yer aldı.

    OLAY YERİNDE KEŞİF YAPILACAK
    Hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve sanığın avukatları, meydana gelen kazadan sadece sürücünün değil, denetim görevini gereği gibi yapmayan kamu görevlilerinin de sorumlu olduğunu belirterek, bu sorumluların kimler olduğunun tespiti için kaza yerinde keşif yapılmasını talep etti. Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, 1 trafik bilirkişisi, 1 ceza hukukçusu ve aynı zamanda iş güvenliği uzmanlığı sertifikası da olan 1 makine mühendisinden oluşan bilirkişi heyetinin bölgede keşif yapmasına karar verdi. Duruşma, keşif yapılarak raporun hazırlanması amacıyla 22 Haziran'a ertelendi.

    ACILI BABA: ADALET İSTİYORUZ
    Mahkemenin ardından konuşan kazada hayatını kaybeden öğrenci Mert Efe Akıllı’nın babası Güven Akıllı, “Dördüncü mahkemeye girdik. Maalesef yine bir sonuç yok. Ama sonuç bizim kafamızda, bizim çocuklarımız kaza sebebiyle vefat etmedi. İhmaller neticesinde vefat etti. Kaza yeri ile benim dükkanım arasında 50 metre mesafe var. Kaza haberini ilk biz aldık. Hemen oraya gittim, plakadan oğlumun içinde olduğu araba olduğunu tespit ettim. Oğluma bir faydam olmadı, ama oradakilere bir faydam olsun diye çalıştım. Şu anda biz adalet istiyoruz, biz adaletin peşindeyiz. 1 kişi şu an içeride. Ama birçok kişi dışarıda. İhmaller zinciri neticesinde bu kaza meydana gelmiştir. Bizim tek isteğimiz adalet. Suçluların ortaya çıkmasını istiyoruz. Tabii ki kadere imanımız var. Yalnız bu ihmaller sonrası olan bir kazadır. Maalesef bu da bizim başımıza gelmiştir. Bizim derdimiz başka kimsenin başına gelmemesidir. Başka hiçbir anne, babanın ciğeri yanmasın. İnşallah adalet yerini bulur. Bütün yetkili mercilerden tek dileğim, tek istedim bu. En ufak ihmali, suçu olan herkesin yargı önünde hesap vermesini istiyoruz” dedi.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow