hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu: Binasında güçlendirme ve kentsel dönüşüm yapacaklara destek vereceğiz

    Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu: Binasında güçlendirme ve kentsel dönüşüm yapacaklara destek vereceğiz
    expand

    Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu: Binasında güçlendirme ve kentsel dönüşüm yapacaklara destek vereceğiz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nurettin DOĞAN / ALAŞEHİR (Manisa), (DHA) - MANİSA'nın olası bir depremde zarar görecek ilçeleri arasında gösterilen Alaşehir'in CHP'li Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, sosyal medyadan yaptığı canlı yayınla aldıkları ve alacakları tedbirleri anlattı.  Yeni imara açılacak bölgelerde, mart ayının 3'ünde ihaleye çıkacaklarını belirten Başkan Öküzcüoğlu, binasında güçlendirme yapacak olan ve kentsel dönüşüm yapacak olanlara da gereken desteği vereceklerini söyledi.

    Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, İmar Müdürlüğü'nde görevli personellerle birlikte sosyal medya üzerinden yaptığı canlı yayında, olası bir depreme karşı yol haritalarını belirlediklerini söyledi. Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 10 ili etkileyen depremin Türkiye'yi derinden sarstığını belirten Başkan Öküzcüoğlu, "Deprem bu coğrafyada milyon yıldır devam ediyor.  Depremle  beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bu programı yapmamızın nedeni de sosyal medyada deprem bilimcilerin yakın zamanda Alaşehir, Salihli ve Sarıgöl'e  doğru uzanan bölgede deprem olabileceği ile ilgili sözlerinden kaynaklı. Bunlarla ilgili çalışıyoruz. 2020 yılında göreve geldiğimizde, meclisimizde, Deprem ve Doğal Afet Komisyonu kurulması kararını aldık. Bu komisyonu kurma nedenimiz, o zaman yaşadığımız Seferihisar depreminin yaralarını sarmak ve bölgemiz için ne yapabilirizi düşünmekti. Bu yıl da tekrar meclisimizden geçirerek bu komisyonun çalışmasını sağlayacağız. Şu an deprem bölgemize teknik bir ekip gönderdik. Orada hasar tespitiyle ilgili çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmaları yaparken hasar almış binalardan ve sağlam binalardan görseller, beton numuneler gelecekler ve döndüklerinde bir rapor hazırlayacaklar. Akabinde Alaşehir'de beton santrallerinden, mimarlar mühendis odalarından temsilciler, belediyemizin fen işleri ile imar müdürlüğünden ekipler ve müteahhitlerimizle o bölgeye bir teknik ekip daha yollayacağız. O bölgedeki çalışmalarını yapıp Alaşehir'e dönecekler, döndüklerinde de bize bir rapor hazırlayacaklar. 'Alaşehir için ne yapılabilir? Sorunlar nelerdir? Olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirebilecek tedbirler nelerdir?' tüm bunları konuşup, en kısa sürede uygulamaya zamanda geçeceğiz" dedi.

    'YENİ İMAR PLANI İHALESİ YAPILACAK'
    Alaşehir'de 1969 yılında yaşanan depremde can ve mal kayıpları yaşandığını hatırlatan Başkan Öküzcüoğlu, "54 yıldır Alaşehir'de deprem olmuyor ama yarın olacak gibi de çalışmalarımıza hız vermek zorundayız. Bunun için yeni imara açılacak bölgelerde, mart ayının 3'ünde ihaleye çıkıyoruz. Bu ihale şartnamesi ne göre, 225 sondaj çalışması yapılacak. 5'i aynı, 20'si de farklı derinliklerde olmak üzere sondaj çalışması yapılacak.  Bu çalışmalar sonucunda. Alaşehir'de yeni imara açılacak bölgelerdeki fay hatları, zemin etütleri ortaya konacak ve buna göre imar alanları belirlenecektir.  Raporlar doğrultusunda fay hatlarının üzerinde inşaat yapılmamasını ve belirlenecek kat sayılarını belirleyeceğiz. Kimse bizden fazla kat istemesin, bilimsel ışıkların altında  bu sonuçlara göre kat yükseklikleri yeni imar planımızda belirlenecek. Kimse siyasi popülizm amacıyla bizden burada katları yükseltmenizi beklemesin. Verilere göre kat yükseklikleri yeni imar alanlarında belirlenecek.  İlçemizde kolon ve tavan döşemelerindeki kesimlerden ötürü ihbarlar aldık. Ekiplerimiz bunlarla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Projeye uygun olmayan inşaatlar mühürlendi. Bir ekibimizi de sahaya indiriyoruz. Kolon kesilen binalar varsa bunların tespitlerini yapacaklar. Bölgemizde 2 yıldır deprem hareketlerini izleyen bir istasyonumuz var. Buradaki sismik hareketlilik gün ve gün araştırılıyor. Eğer hareketlilikte bir değişim olursa, bize bilgi geliyor ve bu bilgiler üzerinde araştırma yapılıyor" diye konuştu.
     
    'GÜÇLENDİRME İSTEYEN, KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTEYENLERE YARDIMCI OLACAĞIZ'
    Eğer binalarında güçlendirme yapmak isteyenler olursa teknik ekipleriyle proje desteğinde bulunacaklarını vurgulayan Başkan Ahmet Öküzcüoğlu, şöyle devam etti:
    "Ayrıca kentsel dönüşüm yapmak isteyen vatandaşlarımız bize başvurabilirler. Kentsel dönüşüm yapacak arkadaşlarımız için değişiklik yapıyoruz. Bildiğiniz gibi  bölgemizde kırmızı hatlar var. Kat yükseklikleri maksimum 4 kat arttı. Zemin artı 5 kat denebilir. Bu da yerel yönetimlerin elini kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum.  Hata yapmadan gitmeye çalışıyoruz. Yarın deprem olacak gibi çalışacağız.  Bu anlamda arkadaşlarımız elbirliğiyle ve   sivil toplum örgütleriyle beraber bilimsel metotlarla çalışmaya devam edeceğiz." (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow