hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alaşehir'den 2022 yılında 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı

    Alaşehirden 2022 yılında 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı
    expand

    Alaşehir'den 2022 yılında 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nurettin DOĞAN / ALAŞEHİR (Manisa), (DHA)-MANİSA'nın Alaşehir ilçesinden, geçen yıl 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere 76 farklı kalemde toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapıldığı bildirildi. Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve dünyada yaşanan ekonomik krizden dolayı pazarda daralma olduğuna dikkati çekip, 2023 yılında bu rakamları daha yukarıya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

    Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden 2022 yılında, 79 ülkeye ihracat yapıldı. Denizi ve limanı olmayan ilçedeki gümrükten toplam 17 bin TIR çıkış yaptı. Dünyaca ünlü sultaniye üzüm ihracatı Rusya-Ukrayna savaşına, dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen yine de sevindirici rakamlara ulaştı. Alaşehir'den geçen 76 kalemde toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapıldı. Bu ihracatta 186 bin ton ile yaş üzüm başı çekti. Onu 26 bin ton ile kiraz, 17 bin ton ile armut takip etti.

    Üzümün başkenti Alaşehir'den, çekirdeksiz sultaniye üzüm ihracatının en çok Rusya'ya yapıldığına dikkati çeken Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür,  Alaşehir'den 2022 yılında 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere toplam  323 bin ton tarımsal ürün ihracatımız var. 

    En çok ihracat Rusya Federasyonu'na yapıldı. Ardından da Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. Afrika ülkeleri de var. Genelde üzüm ihracatının çoğu Rusya Federasyonu'na yapıldı. Geçen yıla göre Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta biraz düşüş var. Bu Ukrayna - Rusya arasında yaşanan savaşın etkisinden kaynaklanıyor. Bir de Özbekistan ve Azerbaycan'da üretilen üzümler de Rusya pazarına girdi. Bu durumda etkili oldu.

    Oradan da yaklaşık 50 bin ton ihracat azalması var. Özbek ve Azerbaycan üzümleri ileriki yıllarda bizim üzerimizde bir baskı olacakmış gibi görünüyor. Biz üzümümüzü daha iyi daha kaliteli yetiştirdiğimiz sürece pazarda daha çok söz sahibi olabiliriz" dedi.

    Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ve dünyada yaşanan ekonomik krizden dolayı pazarda daralma olduğuna dikkati çeken Soygür, 2023 yılında bu rakamları daha yukarıya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi.

    'DÜNYADA ÜZÜM ÜRETEN ÜLKE SAYISI ARTTI'

    Üzümü üreticisi ülke sayısında artış olduğunu vurgulayan Soygür, şöyle devam etti:

    "Dünyada daha önce sultaniye yaş ve kuru üzümde ciddi anlamda üretim yapan 5-6 ülke vardı. Son yıllarda bu rakam 15'e kadar çıktı. Türk çiftçisi olarak yapmamız gereken daha kaliteli ürün yetiştirmek. Çünkü üretici ülkelerle rekabet edebilmemiz için daha çok çalışmamız ve tarım girdilerinin maliyetinin azalması gerekiyor."

    Türkiye'de 2021 yılında Alaşehir'den yapılan yaş üzüm ihracatı 230 bin ton, toplam tarımsal ürün ihracatı ile 332 bin ton olarak gerçekleşmişti.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow