hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyaca Ünlü Sultaniye üzümleri ihracata hazırlanıyor

    Dünyaca Ünlü Sultaniye üzümleri ihracata hazırlanıyor
    expand

    Dünyaca Ünlü Sultaniye üzümleri ihracata hazırlanıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vehbi SARIHAN / SARIGÖL (Manisa), (DHA)-MANİSA'nın dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümlerinin yetiştirildiği Sarıgöl Ovasındaki üreticiler bağlarındaki üzümlerini ihracata hazırlamak için yoğun bir çalışma temposu içine girdi.

    Sarıgöllü üzüm üreticileri üzüm salkımlarının standart olması için sabah erken saatlerde bağları girerek salkımları birer birer elden geçirerek salkımları standart hale getiriyor. Sarıgöllü üreticiler girdi maliyetlerinin ve mazotun yüksek olmasından dolayı bağlarında ya ailecek çalışıyor ya da birbirlerine yardıma gidiyorlar. Sarıgöl ve çevresinde 113 bin dekarlık alan üzerinde başta çekirdeksiz Sultaniye üzüm olmak üzere 10 tür üzüm yetiştirilirken, çekirdeksiz ve çekirdekli üzüm türlerinin hasadı aralık ayı sonuna kadar örtü altında devam ediyor.
    Sarıgöl'de üzüm üreticileri, yağışlardan sonra bağlarını külleme, ballı, mavi küf ve purnos gibi hastalıklardan korumak için salkımlara ilaçlama yapıyor.

    Çekirdeksiz sofralık sultaniye üzüm bağlarındaki çalışmaları anlatan Emcellili üzüm üreticisi Emin Çepel "Kaliteli üzüm almak için iyi tarım uygulamasından ve ziraat mühendislerinden faydalanmaktayız. Bağlarda tarımsal ilaçlama, üzümsüz kolların alınması, gübreleme, damlama ile sulama, üzüm salkımı altındaki yaprakların alınması, uzun kolların kesilmesi, ızgara çekilmesi gibi çalışmalar yapmaktayız" dedi.
    11 dönümlük üzüm bağının üzerine İtalyan sistemi olan örtü ile doluya ve sağanak yağmurdan koruduğunu belirten Cepel, bu sayede zararı olmadığını, tarım ilacı kullanımından da tasarruf ettiğini söyledi.

    'SARIGÖL ÜZÜMÜNÜN YÜZDE 85'İ YAŞ İHRAÇ EDİLİYOR'
    Sarıgöl ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen de üzümün başkentinin Sarıgöl Ovası olduğuna dikkati çekip, "113 bin dekarlık alanda yetiştirilen sultaniye üzümlerin yüzde 85'i yaş olarak ihraç edilmekte geriye kalanlar ise sumalık (şaraplık) ve kurutmalık olarak değerlenir. İlçemizde ayrıca sofralık çekirdekli dokuz tür üzüm de vardır. Her zaman kaliteli üzüm, iyi para ediyor" dedi.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow