hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarıgöl'de doğal pekmez yapımına başlandı

    Sarıgölde doğal pekmez yapımına başlandı
    expand

    Sarıgöl'de doğal pekmez yapımına başlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MANİSA'nın Sarıgöl ilçesinde vatandaşlar, dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümlerinden kendi pekmezlerini kendileri yapıyor. Kışın tüketilen pekmezin fazlası da Sarıgöllü kadınlar tarafından ilçe pazarında satışa sunuluyor.

    Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümün başkenti olarak bilinen Sarıgöl'de vatandaşlar tarafından pekmez yapımına başlandı. Vatandaşlar, her yıl üzüm hasadında kendilerine ayırdıkları üzümlerden kendi pekmezlerini üretiyor. Sarıgöllü kadınlar, yaptıkları pekmezleri hem kışın tüketiyor hem de ilçe pazarında satarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.
    Kazanlarda saatlerce kaynatıldıktan sonra, ateş üzerinden alınarak soğumaya bırakılan pekmezlerin, dinlendikten sonra sofralardaki yerini aldığını ifade eden vatandaşlardan Salih Hancı, "Pekmezler tamamen doğal olarak üretiliyor. Zahmetli bir iş. Her yıl üzüm hasadını tamamlayan üreticiler evlerinde kışlık pekmezlerini hazırlar. Üzümler, erkekler tarafından çuvala konulduktan sonra çiğnenerek şırası çıkarılır. Şırayı bir süre dinlenmeye alırız. Kazanda 4 saat kadar kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakırız. Daha sonra şişelere konularak, raflardaki yerini alır. Pekmezin kan yapıcı özelliğinin yanı sıra soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi geldiği bilindiği için özellikle kış aylarında çok tüketiliyor. Pekmezleri litresi 50 ila 60 arasında pazarda satışa sunuyoruz" dedi.

    Vehbi SARIHAN / SARIGÖL (Manisa), (DHA)
    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow