hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ömerli'de ’Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali’ coşkuyla başladı

    Ömerlide ’Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali’ coşkuyla başladı
    expand

    Ömerli'de ’Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali’ coşkuyla başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet Halis NAYIFOĞLU/ÖMERLİ (Mardin), (DHA)- MARDİN’in önemli üzüm merkezlerinden olan Ömerli ilçesinde bağlarda hasat dönemi devam ederken, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali başladı. 
    Festival kapsamında el sanatları, yöresel yiyecekler sergilenirken, pekmez, harire, cevizli sucuk, kırmızı toprak ile nohut kavurması, domates salçası yapıldı, misafirlere ikram edildi. Kemençe eşliğinde festivale katılanlar omuz halayı çekti. Festivale, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, Ömerli Kaymakamı Kerem Türker, Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ, kurum müdürleri, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festivalin açılışı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının ardından festival kapsamında Mardin'e özgü, ‘Mazrone’ üzümü ve buğday unundan yapılan harire tatlısı, cevizli sucuk ve ‘Mazrone Pekmezi’ hazırlandı. Renkli görüntülere de sahne olan festivalde üreticiler yılın yorgunluğunu ve stresini atarak hem eğlendi hem de kış ürünlerini hazırladı. Festivale katılan protokol, kazanların başına geçerek, pekmez ve harirenin yapılışı ile ilgili bilgi aldı. Daha sonra, Vali Demirtaş ve beraberindekiler, aromasıyla ünlü yerli mazrone üzümünden hazırlanıp kazanlarda kaynatılan pekmezi ve yöresel harireyi karıştırıp, cevizli sucuk için hazırlanan cevizleri tatlıya bandırıp hazır hale getirdi. Vali Demirtaş ve beraberindekiler, ardından kadın eli değmiş, el emeği yöresel ürünlerin sergilendiği alanlar ile ilçede yetişen meyve ve diğer yöresel ürünlerin sergilendiği stantları gezdi. Daha sonra 52 çiftçiye GAP idaresi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile satın alınan yüzde 85'i hibeli üzüm sıkma makineleri dağıtıldı.

    Festivalde konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, "Tüm Ömerli halkımıza hayırlı olmasını diliyorum. Üzüm denince akla Ömerli gelir. Hakikaten hem çok ciddi geniş alanları var, bağları var, hem de üzümün lezzeti, kalitesi, hakikaten tadına doyamayacağımız lezzette bağlarında üzüm var. Hayırlı olmasını diyorum inşallah. Bizim ekonomimize üzümün, bağın ve tarımın hakikaten ilçemize, ilimize çok ciddi bir katkısı var. Çünkü Mardin deyince akla tarım geliyor, turizm geliyor, ticaret geliyor ve tarımsal ürünlerden dönüşmüş bir sanayi geliyor" dedi.
    Ömerli Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ ise, "Allah'a şükürler olsun ki bugün yaptığımız dördüncüsü festivalle her sene üstüne katarak gidiyoruz. Ömerli bir tarım kenti, hayvancılık kenti. Bu tanıtımla beraber biz üreticilerimizin değerlerini ortaya çıkardığımız gibi bu değerlere de her anlamda sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bölgemizin, ilçemizin sahip olduğu tarımsal değerleri, ekonomik değerleri, el sanatlarını, kaybolmaya yüz tutmuş sanatlarımızı hem korumak hem geliştirmek hem tanıtmak hem pazarlamak. Bunu yaparken de bir festival havasında, bir bayram havasında yapma düşüncemiz vardı. Güzel bir ortamda, güzel bir şekilde geçekleştirdiğimiz için mutluyuz" diye konuştu. (DHA)
    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow