hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ömerli'de kuru üzüm mesaisi başladı

    Ömerlide kuru üzüm mesaisi başladı
    expand

    Ömerli'de kuru üzüm mesaisi başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet Halis NAYIFOĞLU/MİDYAT (Mardin)-MARDİN'in Ömerli İlçesinin geçim kaynaklarından olan kuru üzümün yapımına başlandı.

    Birçok farklı üzüm çedininin yetiştirildiği Ömerli ilçesinde sabahın ilk ışıklarıyla bağlardan toplanarak kasalara ve sandıklara yüklenen yaş üzüm, traktörlerle önceden hazırlanan sergi yerine getiriliyor. Kurutulmaya uygun olan siyah, kerkuşi, zeyti ve karfoki üzümleri salkımıyla birlikte alanda daha önceden hazırlanmış olan odun külü ve zeytinyağı ile hazırlanan suya bandırılır. Kurutulmaya bırakılan üzümler aralıklarla tırmıklarla karıştırılarak iyi kurutulması sağlanır.  Kurutulan üzümler tekrar toplanarak ayıklanır. Hasadı yapılan üzümün büyük miktarı piyasaya sofralık üzüm olarak sürüldüğünü belirten Ömerli Belediye Başkanı Hüsamettin Altındağ, üreticilere üzümün pazarlanması konusunda destek verdiklerini söyledi.

    Ömerli İlçesinin Kocakuyu köyünde kuru üzüm üretimi yapan Nezir Saylık, "Bir yıllık emeğimizin mahsulünü toplama zamanı geldi. Çeşitli işlemlerden geçirdiğimiz kuru üzümlerimizi damlarda güneşte kurutmaya bırakıyoruz. Daha sonra bu üzümleri toplayıp ayıklamasını yaptıktan sonra bir kısmını kışlık olarak kendimiz için, diğerini de satarak evimiz için gelire dönüştürüyoruz" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow