hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akdeniz Belediye Başkanı Gültak'tan deprem eleştirilerine tepki

    Akdeniz Belediye Başkanı Gültaktan deprem eleştirilerine tepki
    expand

    Akdeniz Belediye Başkanı Gültak'tan deprem eleştirilerine tepki

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)- AKDENİZ Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde muhalif meclis üyelerinin, devlet ve hükümetin deprem bölgesine hem geç hem de yetersiz şekilde müdahale ettiği yönündeki eleştirilerine tepki gösterdi. Başkan Gültak, "Üzülüyorum, çünkü bizim devletimiz büyük bir devlettir, ilk günden itibaren oradadır" dedi.
    Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı 1’inci Birleşimi'nde yaşanan tartışmalar üzerine konuştu. Muhalif meclis üyelerinin, devlet ve hükümetin deprem bölgesine hem geç hem de yetersiz şekilde müdahale ettiği yönündeki eleştirilerine de yanıt verdiği konuşmasında Başkan Gültak; sadece yerli değil, yabancı bilim insanlarının da böylesi bir depremin binlerce yıldır görülmediğini yazdığını ifade etti.
    'GÜNEŞİ BALÇIKLA SIVAYAMAZSINIZ'
     Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, “Avrupalı uzmanlar da binlerce yıldır görülmemiş bir kara hareketinden bahsediyor. Yani öyle yüzyıl falan diyorlar, o mantıklı değil. Çok büyük bir karasal hareketten, çok büyük bir afetten bahsediyoruz. Bunun altını mutlaka çizelim. Üzülüyorum, çünkü bizim devletimiz büyük bir devlettir, ilk günden itibaren oradadır. İktidarımız, bakanlarımız oradadır. Cumhurbaşkanımız kaç kez gitmiştir ve gitmeye devam ediyordur. Böyle yaparak güneşi balçıkla sıvayamazsınız. Herkes hizmet etmiştir. Büyükşehir de Akdeniz de Yenişehir de Toroslar da hizmet etmiştir. Bunları konuşmayı hoş bulmuyorum ama siyaset algı üzerinden gittiğinden, konuşmaz isek sanki biz bir şey yapmıyoruz, her şeyi birileri yapıyor gibi veya iktidar yapmıyor gibi algılandığı için halkımdan da bu konuşmayı yaptığım için özür diliyorum. Çok ilginçtir; Çay ve Çilek mahallelerinde yapılacak olan kentsel dönüşüm projelerinde, önceki HDP’li meclis üyeleri ve belediye başkanının yürütmeyi durdurma davası vardır ve kazanmışlardır. Yani bizden önceki belediye başkanı kentsel dönüşüme hayır demiştir ve dava açmıştır. Tabi mantık aynı. Baktığınızda Akdeniz Belediyesi’nde Çay Mahallesi ile ilgili kentsel dönüşüm oylamasında, aynı mantık devreye girmiş; CHP ve HDP meclis üyeleri ret oyu vermiştir. Ne ilginçtir ki Barış Mahallesi’nde yapılacak kentsel dönüşüme CHP ve HDP’li üyeler evet demişlerdir. Büyük bir çıkmaz var burada. Yani bir yere ‘hayır’, bir yere ‘evet’ Bunu halkımızın takdirine bırakıyorum. Bunlar, Meclis tutanaklarında mevcuttur. Allah bizlere böyle bir acıyı bir daha yaşatmasın" dedi.
    'VİCDANIM RAHAT UYUMAK İSTİYORUM'
    Göreve geldiği günden beri kaçak yapılarla uğraştığını kaydeden Başkan Gültak, "Her seferinde ceza kesiyorum ve savcılığa suç duyurusunda bulunuyorum. Bir siyasetçinin pek yapmayacağı bir iş ama herkes kendi döneminden sorumlu. 10 yıl, 20 yıl sonra birilerinin kapısını, benim kapımı çalmasını istemiyorum, vicdanım rahat yatmak istiyorum. Mersin kamuoyuna söylüyorum, 2021 ve 2022 yılları arasında, kaçak dosyalarına biliyorsunuz encümen ceza kesiyor. Bunlar da mevcuttur, yeri geldiğinde basınla paylaşacağım. CHP ve HDP üyelerinin kaçak yapı cezalarına şerh kararları vardır. Yani kaçak yapıyı destekliyor arkadaşlar. Bunların fotokopilerini alıp, mahalle mahalle gezip, ‘biz ceza kesilmesini istemiyoruz, başkan istiyor’ deyip beni kötülemişlerdir. Bunların hepsi delillidir, ispatlıdır, zamanı gelince basınla da paylaşacağım. Çok ilginçtir; kentsel dönüşüm dediğimiz iş, sadece TOKİ’nin yapabileceği bir iş olduğu gibi belediyelerin de yapabileceği veya kombine, ortak olarak yapabilecekleri de bir iştir. Altını çizdik; Encümen’de ‘kaçağa cezaya hayır’ diyen arkadaşlar belli, ceza kesmeyenler belli. Mahkemeye verenler belli. Mecliste hayır oyu kullananlar belli. Bunları kamuoyuyla özellikle paylaşmak istiyorum" diye konuştu.
    'ÇAY MAHALLESİ’NDE HAK SAHİPLERİNE ANAHTARLARINI TESLİM EDİYORUZ'
    Dönüşüm yapılan Çay Mahallesi'nde evlerin anahtar teslimlerini yapacaklarını duyuran Başkan Gültak, "Barış Mahallesi’nde şu an hak sahipleriyle yüzde 94 oranında anlaşmış durumdayız. Bütün görüşmeleri biz yaptık. Eğer biz o insanlara güven telkin etmeseydik, o insanları ikna etmeseydik, kimse evini bize, TOKİ’ye vermezdi. Çay Mahallesi’nde de aynı şekilde. Bütün gezileri, programları ben yaptım, insanlarla görüştüm, şu an Çay’da da buradan müjdesini vereyim. Cuma günü inşallah anahtarlarını teslim ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun Çay Mahallesi halkına. Eğer siz, vatandaşı ikna etmezseniz, TOKİ buraya gelip de ‘haydi ev yapıyorum’ diyemez" ifadesini kullandı. (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow