hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Birçok hastalığa iyi gelen şifalı bitkinin kilosu 60 liradan alıcı buluyor

    Birçok hastalığa iyi gelen şifalı bitkinin kilosu 60 liradan alıcı buluyor
    expand

    Birçok hastalığa iyi gelen şifalı bitkinin kilosu 60 liradan alıcı buluyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA)-MERSİN'in merkez Akdeniz ilçesinde papatyagiller familyasından, batıda Portekiz'in kuzeyinden Fransa'nın güneyine, İran'ın doğusuna kadar Akdeniz Havzasında yetişen, yemeği yapılan ve birçok hastalığa iyi gelen şifalı bitki şevketi bostan bitkisi kadınlar için ciddi ekonomik gelir kaynağı olmaya aday olurken yapılan hasatla kilosu da 60 lirada alıcı buluyor. 
    Akdeniz Belediyesi, Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi üyesi kadınlar ile Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü desteğiyle, yaklaşık 3 buçuk ay önce İhsaniye (Melemez) Mahallesi'ndeki 2 dönümlük araziye ekilen şevketi bostan bitkisinin hasadı gerçekleşti. Merkez Akdeniz ilçesine bağlı Bağcılar (İhsaniye-Melemez) Mahallesi’nde düzenlenen 'Şevketi Bostan Şifa Olsun' projesi hasat etkinliğine AK Parti Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mustafa Nevzat Zayim, Renkli Eller Kadın Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz ile Akdenizli kadın üreticiler katıldı. 
    Tıp dünyası tarafından da kabul edilen bu otun; böbrek, karaciğer, baş ağrısı, şiddetli ateş, bronşit, sarılık gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmesinin yanı sıra faydaları saymakla bitmeyen ve ilaç üretiminde de kullanılan şevketi bostan bitkisi, Akdenizli kadınlar için ciddi ekonomik gelir sağlayacak. Dekar başına yaklaşık 600-900 kilo arasında hasat verimliliği beklenen şevketi bostanın kilosu 60 lirada satılıyor.
    Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise 3 .5 ay gibi kısa süre önce tohumlarını ektikleri şevketi bostan bitkisinin şimdi hasadını yapacaklarını belirterek, "Seçildiğimiz günden bu yana kadın kooperatifleri kurduk. Onlara hibeler alarak mutfaklarını kurup, satış mekânları verdik ve kooperatiflerini büyüttük. Sonra da hızlı bir şekilde tarıma el attık. Geçen aylarda stevia ve moringa bitkilerinin hasatlarını yaptık. Bugün de burada kadınlarla birlikte şevketi bostanın hasadını ve satışlarını gerçekleştireceğiz. Yakın tarihte; atamızdan kalan karabuğdayın dikimlerini de yaptık. İnşallah kısa sürede onun da hasadını yapacağız. İşin içinde kadınlarımız olunca huzur ve barış oluyor, sevgi oluyor, muhabbet oluyor. Kadınlarımız bir yandan kooperatifle el sanatları üzerine, dikiş nakış üzerine birçok üretim yaparken şimdi belediyenin arazilerinde belediyenin verdiği imkanlarla tarıma da el atmış oluyor. Kadınlar şu an bu bitkileri internet üzerinden satıyorlar. Böylelikle bölgemize kadınlar sayesinde katma değer sağlamış oluyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
    Melemez’in yerel ve ulusal ölçekte tanıtımına da büyük katkı sağladıklarını kaydeden Başkan Gültak, Girit Mutfağına özgü ekmek kültürünün neredeyse yok olacağını, bu nedenle mahalleye yeni fırınlar yaptıklarını anlattı; köydeki evlerin yarısını mavi beyaza boyadıklarını, kalan evleri de yakın zamanda boyayıp otantik bir hava yaratacaklarını söyledi.
    Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz ise konuşmasında, "Buradaki Girit kültürünü geliştirmek ve tanıtmak amacıyla bir takım çalışmalar başlatmıştık. Başkanımız Sayın Mustafa Gültak başkanlığında sürekli toplantılar yapıyor ve farklı projeler de uyguluyoruz. Bu proje İl Tarım Müdürlüğü’nde görev yapan Şebnem Kurt tarafından hazırlanan bir proje. Biz, bize hizmet veren, destek veren herkesi başımızın üstünde tutarız. Başkanım elinizi üzerimizden çekmeyin. Biz de sizi çok seviyoruz ve destekliyoruz" dedi.
    Konuşmaların ardından tüm katılımcılara; şevketi bostan bitkisi ile hazırlanan ve Girit Mutfağına özgü yemekler ikram edildi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow