Silifke'de 'ihracat potansiyeli' konferansı

Silifke'de 'ihracat potansiyeli' konferansı
Atike CEYLAN KAÇAR/SİLİFKE/(Mersin)-(DHA)- MERSİN'in Silifke ilçesinde, 'Bitkiler Endüstrisi'nde İhracat Potansiyeli' konferansı gerçekleştirildi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Armando Aliu, Kastamonu Üniversitesi Kıdemli Araştırmacı Dr. Öğretim Üyesi Hakkı Çılgınoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Kıdemli Araştırmacı Ömer Murat, İstanbul Ticaret Üniversitesi Koordinatör Yardımcısı ve kıdemli araştırmacı Tarık Sulo Cevizci, Kastamonu Üniversitesi Kıdemli Araştırmacı Dr. Cihan Cılbırcıoğlu, İstanbul Ticaret Üniversitesi Kıdemli Araştırmacı Mehmet Seyfettin Pençe'nin konuşmacı olarak katıldığı konferansa yoğun ilgi oldu.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Kıdemli Araştırmacı Ömer Murat,"Üreticilerimiz pazarlamacılarımız ve bilim insanları en ileri teknolojik seviyede çalışarak rekabetin üstesinden gelmeli ve rakiplerinin önüne geçmelidir. Üretmek çok güzel bir duygu ve yetenektir. Ancak ürettiğiniz elinizdeki değeri kullanamazsanız, satamazsanız ayakta kalamazsınız bunun bir çok örneği yaşanmaktadır. Örneğin bir cep telefonu almak istediğimizde tonlarca domates yada bir bilgisayar için tarlalardan, seralarda yetişen ürünlerimizi satmak zorunda kalıyoruz. Tıbbi ve Aromatik bitki endüstrisi dendiği zaman neler olduğunu sınıflandırdığımızda tatlandırıcılar, koku, ilaçlar, vitaminler, sağlıklı yaşam konusunda ve böcek öldürücüler konusunda ayrım yapabiliriz, kullanabiliriz. Dünya ticaretinde çok çeşitli piyasası olmaktadır. Türkiye'de tıbbi bitki üretimi son 10 yılda kültür yok olmasına rağmen az da olsa artmıştır. Ülkemizde iç ve dış ticareti yapılan birçok tıbbi bitki var. Ülkemizin doğasında bulunan ve kendiliğinden yetişen bu ürünlerin maalesef yeterli pazarlaması yapılamamaktadır. Araştırma, geliştirme ürün geliştirme çalışmaları neticesinde yurt içinde temin edilen bu doğal ürünler ürün çeşitlendirme ve kalite kontrol sonrası yurt içi ve yurt dışı piyasaya sürülüyor. Silifke ve çevresinde Defne yaprağı var. Bunun ambalajını, paketlemesini iyi bir şekilde yapmalıyız ve pazara sokmalıyız. Üniversite olarak her zaman üreticilerimize yardımcı oluruz" dedi.
'BÜYÜK POTANSİYELLER VAR'
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Armando Aliu "Yapacağım sunumda küresel ekonomik göstergeler, Türkiye'de ekonomik göstergeler genel bir açı yansıtacak. Daha sonrasında tıbbi ve aromatik bitkiler endüstrisinde ihracat potansiyelleri, bu sektörde geleceğe yönelik neler olabilir, fırsatlar, imkanlar ile bilgiler paylaşacağım. Ticari diplomatik kanalların güçlendirilmesi, dış ticaret hacminin arttırılması stratejilerini bilmemiz gerekiyor. Tıbbi ve Aromatik bitki endüstrisi giderek büyüyor. Bu sektörde çok büyük potansiyeller var. Biz bu potansiyellere odaklanmalıyız. Küresel ekonomide vurgulanması gereken 3 başlık üretim, verimlilik ve inavasyon başlıkları ekonomik kalkınmanın temelini oluşturan 3 sütun olarak değerlendiriyoruz. Sürdürülebilir rekabet avantajı arttırmak için, arge çalışmalarına ve inavotif teknolojilerine ağırlık vermek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
MARKALAŞMAYA GİDİLMELİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi Koordinatör Yardımcısı ve kıdemli araştırmacı Tarık Sulo Cevizci ise "Doğal beslenmenin öneminin gittikçe arttığı dünyamızda doğal bitkiler, uluslararası piyasada birçok sektör için önemli bir hammadde konumuna gelmiştir. Özellikle sentetik ve kimyasal içerikli ilaçların, zararlarının ortaya çıkması, kullanılan kimyasalların kanserojen etkiye sahip olmaları ve bunun gibi birçok sebep insanoğlunu doğal bitkilere yönlendirmiş, böylelikle tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanımında artış gözlemlenmiştir. Günümüzde bu bitkiler birçok alanda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sebeple tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya genelinde büyük pazarları oluşmuştur. Ancak ülkemizde gerek doğal olarak yetişen gerekse kültür yoluyla üretimi yapılan bu bitkilerin ülke ekonomisine katkısı ülkenin sahip olduğu potansiyelin oldukça gerisindedir. Bu bağlamda, söz konusu bitkilerin ihracatının arttırılması için geleneksel yöntemlerle beraber modern ihracat pazarlaması yöntemlerine de başvurulmalı ve ürünler işlenip paketlenerek katma değer üretilmeli ve markalaşmaya gidilmelidir" dedi.
MUTABAKAT İMZALANDI
İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Silifke Ticaret ve Sanayi Odası arasında protokol mutabakatı imzalandı. Bu süreçte İstanbul Ticaret Üniversitesi bu sektörde katkı sağlamaya, rehberlik ve ışık tutma görevi yapacak. Ticaret Odası ve katılımcı kuruluşlarla birlikte sekteröl birlik beraberlik sağlanacak. İki kurum kendi aralarında ortak konferans, seminer, çalıştay, sempozyum yapacak.
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladıkları için mutlu olduklarını belirten Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, "İnşallah bu protokolle odamız ve İstanbul Ticaret Üniversitesi uyum içinde çalışarak Silifke'miz ve insanlarımız için gelirine katkı sunacak çalışmalarda yardımcı olacağız. İmzanın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
Konuşmaların ve imzanın ardından Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar tarafından konferansa katılan konuşmacılara plaket verildi.
FOTOĞRAFLI