hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Üretici lahananın hasadı için tarlaya girdi

    Üretici lahananın hasadı için tarlaya girdi
    expand

    Üretici lahananın hasadı için tarlaya girdi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)-TÜRKİYE’nin en büyük ovaları arasında yer alan Muş Ovası’nda bu yıl ekimi yapılan lahananın hasadı için üreticiler tarlalarına girdi. 
        Türkiye’nin en büyük ovalarından biri olan Muş Ovası’nda nisan ve mayın aylarında ekimi yapılan lahananın hasadına start verildi. Kent merkezine bağlı Bağlar Mahallesi'nde geçimlerini çiftçilikle sağlayan vatandaşlar, lahana toplamak için tarlalarına girdi. Ağırlıkları 5 ile 15 kilogram arasında değişen lahana tarlalarında gün boyu çalışan üreteciler, topladıkları lahanaları, kamyon ve pikaplara yükleyerek başta şehir merkezi olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor. 2 bin 850 dekarlık alanda yetiştiriciliği yapılan lahana tarlalarını gezen Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, 9 bin 850 ton civarında rekolte beklediklerini söyledi. Gün, “Muş ilimizin tarımsal faaliyetleri içerisinde önemli bir yere sahip olan lahana, Bağlar Mahallesinde yüzde 80 üretici tarafından yetiştirilmektedir. Ekimi mayıs ayında başlayan lahananın hasadı, eylül ve ekim aylarında yapılır. Lahana yetiştiriciliği özellikle Muş’ta rağbet gören ürünlerimizden bir tanesidir. 2021 yılında 2 bin 611 dekarlık alanda ekimi gerçekleştirilmiş olup 9 bin 250 ton lahana elde edilmiştir. 2022 yılına baktığımızda, bu sayılarda bir artış görünmektedir. 2022 yılında 2 bin 865 dekarlık alanda yetiştiricilik yapılmıştır. Bu yetiştiricilikte 9 bin 850 ton civarında rekolte beklemekteyiz" diye konuştu.
        Üretimi yapılan lahana hasadı ile ekonomiye yaklaşık 35 milyon liralık katkı beklendiğini ifade eden Gün, “Bu sene elde edilecek ürünle ilimize özellikle 30-35 milyon TL katkı sağlanılmasını öngörmekteyiz. Üretilen lahanalar özellikle kış aylarında tüketilmek üzere turşu yapımı ve yemeklerde kullanılıyor. Ayrıca komşu illerimize, yetiştiriciliğinin yapılmadığı illere lahana satışı gerçekleştirilmektedir" dedi.(DHA) 

    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow