hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kapadokya'da ulaşıma kapatılan yolda kurtarma kazılarına başlandı

    Kapadokyada ulaşıma kapatılan yolda kurtarma kazılarına başlandı
    expand

    Kapadokya'da ulaşıma kapatılan yolda kurtarma kazılarına başlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ahmet KORKMAZER/NEVŞEHİR,(DHA)- TÜRKİYE’nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde altrenatif yolun açılması ile ulaşıma kapatılan yolda kurtarma kazılarına başlandı.
    Kapadokya bölgesinde Ortahisar ile Göreme beldesi arasında ulaşımın sağlandığı alternatif yolun hizmete kazandırılmasının ardından 1956 yılında hizmete açılan Ortahisar- Göreme yolu kapatıldı. Bu yol üzerinde kurtarma kazısının başlaması nedeniyle bir tören düzenlendi. Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından yürütülecek kurtarma kazısı ile ilgili basın açıklaması yapan Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz, "Bu yol UNESCO’nun 2006-2014 yıllarındaki izleme raporlarında,alternatif güzergahın belirlenerek, kapatılması tavsiye edilen bir nitelik taşıyor. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un daha önce çeşitli vesilelerle değindiği ve talimatlandırdığı üzere Kapadokya Alan Başkanlığı olarak biz, bugün itibariyle bu yolu trafiğe kapatıyoruz”dedi.
    Kapadokya Alan Başkanlığının bölgenin tarihi ve doğal değerlerini koruyarak gelecek kuşaklara aktarmayı bir misyon üstlendiğine vurgu yapan İnceciköz şunları söyledi: “Kapadokya Alan Başkanlığı’nın misyonu bölgenin tarihi ve doğal değerlerini koruyarak gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bu kapsamda daha önce bilimsel yöntemlerle eski yol güzergahında tespit ettiğimiz kaya mekanların kurtarma kazılarını Bakanlığımız himayesinde başlatıyoruz. Nevşehir Müze Müdürlüğümüz ile birlikte yaklaşık 14 uzman ve 50 işçi arkadaşımızdan oluşan ekip ile bu kazıları 2023 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Kazı çalışmaları yaptığımız bu alanda bulunan kaya mekanların, mevcut kaya kiliselerin devamı olduğunu düşünüyoruz. Ortalama 7 ila 8 ay sürmesini planladığımız kazı çalışmaları sonrasında, bölgenin tarihine ilişkin yeni veriler elde etmeyi de umuyoruz.Göreme Açık Hava Müzesi Çevre Düzenlemesi Projesi ise Kapadokya Alan Başkanlığımızca devam ettirilmektedir." (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow