hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güler: Arıcılık konusunda bilim merkezi kuracağız

    Güler: Arıcılık konusunda bilim merkezi kuracağız
    expand

    Güler: Arıcılık konusunda bilim merkezi kuracağız

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa KIRLAK/ORDU,(DHA) - ORDU Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, kadın çiftçiler yetiştirmeye yönelik arı sütü eğitimi projesinin sertifika töreninde konuştu. Güler, “TÜBİTAK ile birlikte arıcılık konusunda bir bilim merkezi kuracağız. Balı ilaç olarak kullanmaya çalışacağız. Bir kavanoz balın fiyatı ortada. Ama bunu ilaca ve kozmetiğe çevirirsek tıpkı arı sütünde olduğu gibi altın değerinde oluyor” dedi.

    Ordu Büyükşehir Belediyesi ile Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü 'Önder Kadın Çiftçiler Yetiştirmeye Yönelik Arı Sütü Eğitimi Projesi’nin sertifika töreni düzenlendi. Törene katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Türkiye’nin yılda 21 ton arı sütü ithal ettiğine dikkat çekerek, proje sayesinde hem kadınların aile bütçesine destek olacağını hem de ithalatın azaltılarak ülke ekonomisine katkı sağlanacağını söyledi.

    'KADINLAR ZORU BAŞARIYOR'

    Kentteki kadınların zoru başararak önemli bir işe imza attığını vurgulayan Güler, “Koyun ve inekten sonra şimdi de arıyı sağıyor ve arının sütünü çıkarıyoruz. Arı sütü çok kıymetli ve hassas bir üründür. Hanımlarımız bu sayede zoru başararak kıymetli bir işe imza atıyorlar. Ülkemiz dünyada bal üretiminde ikinci sırada yer almasına rağmen yılda 1 ton arı sütü üretiyor ve 21 ton arı sütü ithal ediyor. Bu bize yakışmıyor. Bize düşen bu 21 ton arı sütü üretimini Türkiye’de gerçekleştirmektir. Eğitim alan 100 kadın 1 ton üretim yapabiliyor. 21 tonluk üretim kapasitesine ulaşmak için ise 2.100 bayana ihtiyacımız var. Biz şimdi vites büyüterek arı sütüne ağırlık verecek ve ilimizle birlikte bal üretilen her yerde bu çalışmayı yapacağız” diye konuştu.

    'ARICILIK BİLİM MERKEZİ KURACAĞIZ'

    Arıcılık konusunda önemli yatırımların hayata geçirileceğinin müjdesini deveren Güler, şunları söyledi:

    “TÜBİTAK ile birlikte arıcılık konusunda bir bilim merkezi kuracağız. Balı ilaç olarak kullanmaya çalışacağız. Bir kavanoz balın fiyatı ortada. Ama bunu ilaca ve kozmetiğe çevirirsek tıpkı arı sütünde olduğu gibi altın değerinde oluyor. Ağır işleri yaptığımız kadar kıymetli işleri de yapacağız. Yani bu işin hamaliyesine değil aynı zamanda beyin işine de ağırlık vereceğiz. Bu projeyle ile ilgili Büyükşehir Belediyesi olarak ben sizin arkanızdayım. Bütün çalışanlarımızla sizi destekleyerek burayı bir merkez yapacağız”

    'ÖNÜMÜZ AÇIK'

    Ordu’da sadece arı konusu değil meyve ve sebzenin yanu sıra hayvancılık konusunda da önemli çalışmalar başlattıklarını da aktaran Güler, şöyle dedi:

    “Ordu, Allah’ın bütün güzellikleri verdiği bir ildir. Hayvancılık konusunda burası bir merkez olacak. Bununla ilgili olarak soğuk hava depoları, meyve suyu fabrikası, reçel fabrikası kuracağız. Ordu’da üretilen her şeyi değerlendireceğiz. Bir yandan koyunculuğa, kaza, gezen tavuğa ve yumurtaya ağırlık veriyoruz. Önümüz açık bundan sonra yapacağımız şey yükte hafif pahada ağır işleri toparlamak. Hanımlar için bir çalışma daha başlatıyoruz. Bütün genç kızlarımıza kodlama öğreteceğiz. Bununla ilgili çalışmaya başladık. Burası aynı zamanda yüksek teknoloji konusunda da bir merkez olacak. Hem kodlama hem program yazma konusunda Turkcell ile yeni projeler başlattık. Akıllı şehir olma konusunda anlaşmayı imzaladık. Hayatımız bal kadar tatlı, arı sütü kadar değerli olsun”

    Konuşmaların ardından kursiyerlere kurs bitirme sertifikaları dağıtıldı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow