hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ordu'da 83 yaşında azimle halı dokuyor

    Orduda 83 yaşında azimle halı dokuyor
    expand

    Ordu'da 83 yaşında azimle halı dokuyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mustafa KIRLAK/ÜNYE (Ordu), (DHA) – ORDU’nun Ünye ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki Sevim Haznedaroğlu, katıldığı ‘Kilim ve Halı Dokuma Kursu’nda motifleri ilmek ilmek işliyor. Haznedaroğlu, diğer kursiyerlere de deneyim ve tecrübesiyle yol gösteriyor.

    Ordu'da yaşayan 3 çocuk annesi Sevim Haznedaroğlu, eşinin öğretmen olması dolayısıyla 55 yıl önce Ünye ilçesine yerleşti. İlçede ‘Kilim ve Halı Dokuma Kursu’ açıldığını öğrenen Haznedaroğlu, kursa kayıt yaptırdı. Haftanın belirli günleri kursa giden Sevim Haznedaroğlu, büyük bir heyecanla tezgâhının başına geçerek motifleri ilmek ilmek dokuyarak, diğer kursiyerlere de örnek oluyor

    ’70 YILI AŞKIN SÜREDİR KİLİM DOKUYORUM’

    9 yaşında ablasından öğrendiği bu işi 70 yılı aşkın süredir yaptığını belirten Sevim Haznedaroğlu, kurs günlerini hiçbir zaman aksatmadığını, sabah 9 ile akşam 4 saatleri arasından kilim dokuduğunu söyledi. İnsanın yaşı ne olursa olsun üretme azmi içerisinde olması gerektiğine vurgu yapan ve gençlere çağrıda bulunan Haznedaroğlu, “83 yaşındayım. Kilim dokumaya 9 yaşında ablamdan görerek başladım. O günden bu yana kilim dokumaya devam ediyorum. Eşim öğretmendi 55 yıl önce Ünye’ye taşındık ve o günden bu yana burada yaşıyorum. Ünye ORMEK’te Kilim ve Halı Dokuma Kursu olduğunu öğrenince de hemen kayıt yaptırdım ve yeniden dokumaya başladım. Sabah 9’dan akşam 4’e kadar burada oluyorum. ORMEK’te hem kilim dokuyoruz hem de bizim geçmişte yaptığımız bilinmeyen modelleri genç arkadaşlarımıza gösteriyorum. Dokuduğum kilimleri de çocuklarıma, eşe dosta hatıra olarak hediye ediyorum” dedi.

    ‘SEVİM TEYZENİN AZMİNE HAYRANIZ’

    Kilim ve Halı Dokuma öğreticiliği yapan Ayşe Bilgin, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerleri tekrardan hayata geçirmeye çalıştıklarını kaydetti. Her yaştan kadının kursa katıldığını ancak Sevim Haznedaroğlu’nun azmine hayran kaldıklarını aktaran Bilgin, “Sevim teyze kursumuza geldiğinde dokumayı biliyordu. 80 yaşın üzerinde olan Sevim teyzemiz 70 yıldır kilim dokuma yapıyor. Bu yaşında bu denli özverili çalışmasından dolayı biz ona hayran olduk. Hem kusursuz hem de hepimizden daha seri kilim dokuyor. Biz bildiklerimizin yanı sıra onun bize gösterdiği farklı modelleri de öğrenerek dokumaya başladık. Ayrıca burada kilim dokumayı öğrenen birçok kursiyerimiz de dokuduklarını satarak aile ekonomilerine de katkı sağlıyor” diye konuştu. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow