hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Zeytin hasat edilince 24 saat içerisinde yağı çıkarılmalı'

    Zeytin hasat edilince 24 saat içerisinde yağı çıkarılmalı
    expand

    'Zeytin hasat edilince 24 saat içerisinde yağı çıkarılmalı'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)- DÜZİÇİ İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Fevzi Soner Çerçi, zeytinin hasat edildikten 24 saat içerisinde yağının çıkartılması gerektiğini belirterek, üreticilere uyarılarda bulundu. 
    Zeytinyağının kalitesini birçok faktörün belirlediğini, bunlardan en önemlisinin zeytinin hasattan sonra bulunduğu koşullar olduğunu belirten Düziçi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Fevzi Soner Çerçi, hasattan sonra sıcaklık, basınç gibi zeytine zarar verecek taşıma yöntemlerinin kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti. Çerçi, "Zeytin zarar görürse asitlik oranı artıp zeytinyağının kalitesi düşebilir. Zeytin hasat edildikten sonra en geç 24 saat içerisinde yağı çıkarılmalıdır" dedi.
    HASAT ÖNCESİ FABRİKALARDAN RANDEVU ALIN
    Zeytinin mümkün olan en kısa sürede yağının çıkarılması, oksidasyonun oluşmaması ve ezilmesinden kaynaklı küf oluşumunun engellenmesi, yağın tadının, kokusunun ve içerisindeki yararlı bileşenlerin korunması açısından önemli olduğunu kaydeden Çerçi, açıklamasında şunları kaydetti: “Bu nedenle hasat edilen zeytinler çuvallar yerine hava alabilen kasalarda toplanmalı ve mümkün olan en kısa sürede zeytinyağına veya salamuraya işlenmelidir. Zeytin üreticilerimizin ürünlerini hasat etmeden önce mutlaka zeytinyağı fabrikaları ile iletişime geçerek randevu almaları ve fabrikalarda bekleme ve yığılmaya meydan vermeyecek şekilde hasat işlemlerini planlamalarının hayati önem arz etmektedir. Bu kurallara uyulmaması durumunda hem hasat edilen zeytinlerin bozularak boşa gideceğini hem de elde edilecek zeytinyağlarının kalitesinin daha düşük olacaktır. Bu durumda çiftçilerimizin zeytinyağlarının daha düşük fiyatlarla alıcı bulacağını bu durumun da hem çiftçimizin ekonomisine hem de ilçe ve ülke ekonomisine zarar verecektir.”
    Çerçi, herhangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermemek adına mutlaka zeytin hasadının planlı ve fabrikalar ile koordineli olarak yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. (DHA)
    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow