hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anız yakmayın uyarısı! Her dekar için 73,68 lira cezası var

    Anız yakmayın uyarısı Her dekar için 73,68 lira cezası var
    expand

    Anız yakmayın uyarısı! Her dekar için 73,68 lira cezası var

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) - OSMANİYE Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ertuğrul Kılıçkıran, anız yangınları hakkında vatandaşlara duyuruda bulunarak, anız yakanlara her dekar için 73,68 lira idari para cezası verileceğini, bu fiilin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ise cezanın beş kat artırılarak uygulanacağını bildirdi.

    TOPRAĞIN VERİMİNİ DÜŞÜRMEKTE

    Anız ve yol kenarları ile meralarda ot yakılmasının, ülkenin temel ekolojik sistemlerinin dengesinin bozulmasına, bitki ve hayvan türünün yok olmasına, doğal zenginliklerin tahribine ve orman yangınlarına neden olduğunu vurgulayan Kılıçkıran, "Anız yakılmasından dolayı atmosferdeki karbondioksit oranı yükselmekte, bu da küresel ısınmanın hızlanmasına neden olmaktadır. Ayrıca anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiğinden toprağın verimini düşürmekte ve daha çok gübre kullanımına yol açarak su kaynaklarımızın kirlenmesine sebep olmaktadır. Yol kenarlarında yakılan anızlar ise karayollarındaki görüş mesafesini azaltarak ölümlerle sonuçlanan trafik kazalarına yol açmaktadır." dedi.

    2019'DA 108 BİN 919 LİRA CEZA UYGULANDI

    Müdür Ertuğrul Kılıçkıran, "Çevre Kanunu ve İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı (MÇK) doğrultusunda 2019 yılında; İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından İl Müdürlüğüne gönderilen tutanaklar teknik personelimizce incelenmiş olup, İl genelinde anız yangını çıkardığı tespit edilen toplam 100 kişiye Resmi Gazetede yayımlanan Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğde belirtilen güncellemeye istinaden dekar başına 60,11 TL olacak şekilde toplam 108 bin 919,32 Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır.2020 yılı Anız Eylem Planı kapsamında; İl Mahalli Çevre Kurulunca İlimizde kontrollü dahi olsa, anız yakılmasına kesinlikle izin verilmemesi kararı alınmıştır. Yasaklara aykırı olarak anız yakanlar;Jandarma ve Emniyet ekiplerince tespit edilmesi durumunda tutanak tanzim edilip, Osmaniye Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüklerine bildirilecektir. Muhtarlar ve Kamu görevlileri anız yakma olayının olduğu tarlanın durumunu duyum aldıktan sonra tutanakla tespit edip, ilgili kurumlara bildireceklerdir. Yukarıda belirtilen hususlara aykırı olarak anız yakma olayından haberdar oldukları halde, bunu idari ve adli makamlara duyurmayan muhtarlar ve kamu görevlileri hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 279. maddesine göre yasal işlemlere başvurulacaktır." diye bilgi verdi.

    Ertuğrul Kılıçkıran, vatandaşların, anız yakanları; Jandarma ve Emniyet ekiplerine bildirerek vatandaşlık görevlerini yapmış olacaklarını belirterek şöyle dedi: "Daha güzel yarınlar için yaşanabilir çevreye hepimizin ihtiyacı vardır. Anız yakıp doğal dengemizi bozmayalım. Unutmayalım ki Anız yakmak suçtur"

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow