hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Evde oluşan atıkları geri dönüşüme kazandırıyorlar

    Evde oluşan atıkları geri dönüşüme kazandırıyorlar
    expand

    Evde oluşan atıkları geri dönüşüme kazandırıyorlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA) – OSMANİYE’de öğrenciler, hazırladıkları “Ben çöp değil, geri dönüşebilir atığım” ismini verdikleri proje ile “Sıfır Atık” projesine destek oldular. Evde oluşan atıkları okula getirerek geri dönüşüme katkı sunan öğrenciler, 30-50-100 ve 500 kilo gibi hedeflere ulaşarak çeşitli hediyeler kazanıyorlar. Ayrıca, geri dönüşüme kazandırılan atıklardan elde edilen gelirle de okulun ihtiyaç duyduğu malzemelerin tefariğine kaynak sağlıyorlar.

    Osmaniye merkez 75. Yıl Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı projenin, 45 günlük uygulama süre zarfında 20 ton civarında atık malzemenin geri dönüşüme kazandırıldığı kaydedildi. Evsel geri dönüşüm atıklarını okula getiren öğrenciler proje ekibi tarafından programlanan manav terazisinden okul numaralarına göre etiketlerini alarak atıkları teslim ediyor. Etiketlerini biriktiren öğrenciler hedeflenen miktarlara ulaştığında TUBİTAK yayını dergiler, akıl zeka oyunları, tablet bilgisayar ve bisiklet gibi çeşitli hediyeler kazanıyorlar. Adana’da gerçekleştirilen TUBİTAK 2204-B Ortaokul öğrencileri Araştırma projeleri yarışması kapsamında bölgeden yarışmaya başvuran 1219 proje arasından Osmaniye merkez 75.yıl Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı “Ben Çöp Değil, Geri Dönüşüm Atığıyım” isimli proje bölge birincisi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Proje danışmanı Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sedat Gündoğan, “Ben Çöp Değil, Geri Dönüşüm Atığıyım” ismini verdikleri projede Sıfır Atık projesine destek verdiklerini ve evsel atıkların önemli bir bölümünün geri dönüşüm atığı olduğunu belirtti. Gündoğan, yaptıkları çalışmayla evde oluşan atıkların geri dönüşüme kazandırılması konusunda etkili bir çalışma olduğunu belirterek, projenin çıkış noktasının okullarında bulunan geri dönüşüm kutularının dönemin başından bu yana hiç dolmuyor olması olduğunu söyledi. Gündoğan, “Bu konuda aslında hepimizin geri dönüşüm konusunda yeterli bilince sahip olduğunu, fakat uygulamada eksik olduğunu fark ettik. Bunu uygulamaya dökebilmek için öncelikli olarak okulumuzda bir bilgilendirme çalışması kampanyası başlattık. Evlerde biriktirdiğimiz, geri dönüşüm atıklarını toplamayı hedefledik. Bu konuda teşvik edici bazı kampanyalar da yürüttük. Belirli miktarlarda atık getiren öğrencilerimize çeşitli hediyeler verdik. Geri dönüşüm konusundaki bilinçlendirmenin oldukça olumlu olduğunu görmeye başladık. Ülkemizde ‘sıfır atık’ isminde muhteşem bir kampanya yürütülüyor. Aslında bu kampanyanın oldukça gerekli olduğunu oldukça ihtiyacımız olan bir kampanya olduğunun farkındayız. Birçok insan aslında evde atıklarını doğrudan çöp olarak değerlendirmektedir, çöp kutularını atmakta. Öğrencilerimiz sıklıkla evde ailelerine de ifade ederek geri dönüşüm atıklarını çöpe atmamaları gerektiğini, bunları ayırmaları gerektiğini belirttiler. Ve bunları büyük bir motivasyonla okula getirip geri dönüşüme katkıda bulunmuş oldular. Süreç sonrasında projemizi yaygınlaştırmak için 5 okulumuzda daha protokol imzaladık. Şu an benzer şekilde okulumuzda yapılan uygulama diğer okullarımızda yapılmaya başlandı. Burada tabii geri dönüşümü teşvik etmenin yanı sıra toplumsal bir bilinçlenmenin de oluştuğunu düşünüyorum” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okullarındaki geri dönüşüm kutularının aktif olarak kullanılmadığını tespit ettikten sonra bu projeyi uygulamaya karar verdiklerini belirten 5.sınıf öğrencisi Berkay Ata Sünbül yaptıkları tanıtım etkinlikleri ile okuldaki arkadaşlarının geri dönüştürülebilir atıkları ayırt edebildiğini, yüksek bir motivasyonla projeye katkı sağladıklarını belirtti. Takımın bir diğer üyesi 5. Sınıf öğrencisi Eyüp Eymen Kırıcı ise projeleri sayesinde mahallelerinde atık miktarlarının azalarak insanların çöpe giden geri dönüşüm atıklarını okula getirme alışkanlığı kazandığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaptıkları çalışma ile 45 günlük süre zarfında 20 ton civarı atık malzeme toplamayı başardıklarını belirten 5.sınıf öğrencisi Tunahan Toklu ise atıklardan elde edilen gelir ile proje giderlerini karşılarken ayrıca okulda ihtiyaç duyulan malzemelerin tedariki için de kaynak oluşturduğunu kaydetti.

    Okulun velisi olan Sultan Yılmaz yapılan projeyi oldukça başarılı bulduklarını, çocuklarının geri dönüşüm konusunda evde ebeveynlerini uyardıklarını bunun sonucunda da günlük çıkan çöp miktarının üçte iki oranında azalarak geri dönüşüme katkı sağlamanın önemini belitti. Yılmaz, “Projenin katkısıyla çocuklarımız çöpü, yada atığı ayırt etme özellikleri oldu, bilinçlendiler. Çocuklarımızı tebrik ediyoruz, destekliyoruz. Bu proje her yerde uygulanmalı. Çocuklarımız çöpün çöp olduğunu atığın geri dönüştürüldüğü zaman çevremize doğamıza bir katkısı olacağı konusunda bilinçlenmeleri lazım. Bizim çocuklarımız bilinçlendi inşallah başka çocuklarda bunları fark eder” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Proje ekibi 26-30 Mayıs tarihleri arası Ankara’da düzenlenecek olan Türkiye Finallerinde Osmaniye’yi temsil edecek. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow