hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rize Ziraat Odası'ndan 'çayı kendimiz toplayalım' çağrısı

    Rize Ziraat Odasından çayı kendimiz toplayalım çağrısı
    expand

    Rize Ziraat Odası'ndan 'çayı kendimiz toplayalım' çağrısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet Can PEÇE/RİZE,(DHA)- DOĞU Karadeniz Bölgesi'nde 2023 yılı çay hasadı başladı. Rize Ziraat Odası tarafından 600 lira olarak açıklanan günlük yevmiyeler, yer yer 800 liraya kadar yükselirlen oda başkanı Bünyamin Arslan, "Yabancı işçilere yönelmeden kendi çayımızı kendimiz toplamalıyız" dedi.

    Doğu Kardeniz Bölgesi'nde Rize, Artvin, Trabzon, Giresun illerinde 830 bin dekarlık alan 205 bin üretici ile yapılan yaş çay hasadı başladı. Bölgede çay hasadının başlaması ile geçmiş yıllara göre yabancı işçi bulamayan vatandaşlar yerli işçilere yöneldi. Yaş çay taban fiyatına gelen yüzde 64'lük zam sonrası yevmiye fiyatları da yükseldi. Rize Ziraat Odası'nın 600 lira olarak açıkladığı günlük yevmiye ücretleri yer yer 800 liraya da çıktı.

    Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, "Bizim çay yevmiyeleri ile alakalı bizim öngörümüz 600 lira oldu. Bu yevmiyeleri vermeden, eşlerimiz çoluk çocuklarımızla birliikte çayı toplayarak bu paranın cebinizde kalmasını sağlayabiliriz. Yabancı işçilere kesinlike yönelmemeliyiz. Belki o gün bize iş kolaylığı sağlıyor ama genel olarak bakarsak paramız ülke dışına çıkıyor, çaydaki gelirlerimizden oluyoruz. Bunu pandemi döneminde yabancı işçilerin gelemediği zamanda kendi çayımızı kendimiz toplayabildiğimizi gördük. Bu sene de yabancı işçilere yönelmeden kendi çayımızı kendimiz toplamalıyız" diye konuştu. (DHA)

    FOTĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow