hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman ekip, Kocaali'deki obruğun sebebini araştırdı

    Uzman ekip, Kocaalideki obruğun sebebini araştırdı
    expand

    Uzman ekip, Kocaali'deki obruğun sebebini araştırdı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsa ÇİÇEK/KOCAALİ(Sakarya),(DHA) - SAKARYA'nın Kocaali ilçesinde geçen hafta oluşan 6 metre çapındaki obruk uzmanlar tarafından incelendi.  İlk belirlemelere göre obruğun, yeraltı suyu oynamaları ve kireçtaşlarındaki mağara tavanlarının çökmesi sonucu oluşan dolin ve uvala türü çökmelere bağlı olarak meydana geldiği tespit edildi.
    Geçen hafta yağan yağmurlar sonrası Gümüşoluk köyü mezarlığında derin bir obruk oluştu. Çapı 6 metre olan  ve derinliği 6 metre olan obruğa fındık bahçesi ve 1 adet mezar da düşerek zarar gördü. Durumu gören vatandaşlar, Kocaali Belediyesi ekiplerine haber verdi. Kocaeli Belediyesi'nin talebiyle bölgeye, obruğu araştırmak üzere AFAD tarafından uzman bir ekip gönderildi. Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş ve ekibinden oluşan uzmanlar obrukta inceleme yaptı. Yapılan ilk incelemede obruğun, yeraltı suyu oynamaları ve kireçtaşlarındaki mağara tavanlarının çökmesi sonucu oluşan dolin ve uvala türü çökmelere bağlı olarak meydana geldiği tespit edildi.
    Konuyla ilgili bilgiler veren Jeoloji Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, "Obruk mekanizmasının büyük çoğunluğu yeraltı suyu oynamaları sonucu gelişen uzun yatay uzanımlı mağara tavanlarının çökmesi sonucu oluşmuş dolin ve uvala türü çökmeler. Mezarlıktaki çökmenin ilk olmadığı, Gümüşoluk yerleşim yerinin eski antik bir alan olabileceği, mezarlıklar altında boş odalar, tüneller ve höyükler olduğu ve birkaç bin yıllık süreç içinde bir dizi mağara çökmeleri sonucu dolinlerin geliştiği konusunda Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar beye ayrıntılı bir brifing verilmiş, mezarlıktaki çökme duvarlarındaki duraysızlıklar nedeniyle, bitişikteki iki mezara da zarar vermemesi için kapatılmasının uygun olacağı ve yerleşim açısından tehlike arz eden bir durumun olmadığı belirtilmiştir.’’ ifadelerini kullandı. (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow