hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Samsun Barosu'ndan 'Hayvan Hakları Çalıştayı'

    Samsun Barosundan Hayvan Hakları Çalıştayı
    expand

    Samsun Barosu'ndan 'Hayvan Hakları Çalıştayı'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ersin DEMİR/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından düzenlenen Hayvan Hakları Çalıştayı'nda konuşan Hayvan Refahı Müfettişi Asalet Sancardaroğlu, "Kesimhanelerde hayvanların acısız bir şekilde kesilmesi mümkündür. Klasik kesim yöntemi ile hayvanlara etik davranılmıyor" dedi.

    Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu tarafından  Hayvan Hakları Çalıştayı düzenlendi. Samsun Adliyesi İsa Fidan Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya, Baro Başkan Yardımcısı Caner Özçelik, Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Elif Köse Avan, Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Fatma Suğanlı'nın yanı sıra, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve hayvanseverler katıldı. Çalıştayda, hayvan hakları, hayvanlar ve insanlar arasındaki ilişki, hayvanların acı ve korkuları hissetmeleri ile ilgili sunumlar yapıldı.

    'HAYVANLARA ADİL BİR GELECEK SUNULMALI'

    Samsun Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Fatma Suğanlı, "Hayvanlar, dünyamızın ortak varlıklarıdır. Ekosistemlerimizin bir parçası olarak, doğal dengenin sürdürülmesinde kritik bir rol oynamaktadır.Günümüzde birçok hayvan türü tehdit altında, kötü muamele görmekte ve yaşamları tehlike altındadır. Biz insanlar olarak, bu sorunlarla yüzleşmeli ve eyleme geçmeliyiz. Hayvan hakları, sadece bir grup insanın değil, tüm insanlığın ortak sorumluluğudur. Bir toplum olarak, hayvanlara saygı göstermek, onları korumak ve onlara adil davranmak zorundayız. Hayvan hakları için bir savunucu olmak, uzun vadeli bir taahhüt gerektirir. Hepimizin ortak amacı, hayvanları korumak, refahlarını sağlamak ve onlara daha adil bir gelecek sunmaktır. Birbirimizi destekleyerek, işbirliği yaparak ve kararlılıkla ilerleyerek, hayvan hakları konusunda olumlu değişimler yaratabiliriz" diye konuştu.

    'HAYVAN 2 SALİSEDE BAYILTILIYOR'

    Mezbahanelerde ve kurban bayramlarında yapılan kesimlerde hayvanların acısız yöntemlerle kesilebileceğini söyleyen Hayvan Refahı Müfettişi Asalet Sancakdaroğlu ise, "Hayvanların kesime geldiğinde hızlı nefes aldığını görüyoruz ve korkmaya başladığını anlıyoruz. Henüz Türkiye'de yeni olan bir bayıltma yöntemi var. Hayvanı 2 salise içerisinde bayıltan bir cihaz var. Hayvan bu süre içinde hiçbir şey hissetmeden birden bire bayılıp yere düşüyor ve kasap işini rahatlıkla hallediyor. Bir hayvanı bayıltmakla boğazını kesmek arasında dağlar kadar fark var. Hayvan klasik kesimdeki gibi çırpınmadığından, korkmadığından ve stres hormonu salgılamadığından dolayı, eti daha yumuşak ve saklama ömrü de daha uzun olur. Kesimhanelerde hayvanların acısız bir şekilde kesilmesi mümkündür. Klasik kesim yöntemi ile hayvanlara etik davranılmıyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow