hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şanlıurfa’da sel sularındaki çamurlu malzemeler temizlenerek, ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor

    Şanlıurfa’da sel sularındaki çamurlu malzemeler temizlenerek, ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor
    expand

    Şanlıurfa’da sel sularındaki çamurlu malzemeler temizlenerek, ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA) – ŞANLIURFA’da, 17 kişinin hayatını kaybettiği 62 kişinin de yaralanmasına neden olan 15 Mart'taki sel sularının altında kalan bir AVM’den geriye kalan çamurlu giyim, çanta ve ayakkabılar kadınlar tarafından temizlenerek ihtiyaç sahibi ailelere dağıtılıyor. Kentte yaşanan sel felaketiyle ilgili ev, iş yeri ve araçlara verdiği zarar 300 milyon lira olarak açıklandı.
    Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Şanlıurfa, 14-15 Mart'ta sağanak yağışla birlikte derelerin taşması sonucu sel felaketi yaşandı. Metrekareye düşen 180-190 kilogram yağış, kısa sürede kent merkezinden geçen 3 derenin aniden taşmasına yol açması sonucu 17 kişi hayatını kaybetti, 62 kişi yaralandı. Afet sırasında kullandığı tırla Atatürk Barajı'na sürüklenen şoförün cenazesi ve aracına 10 gün süren yoğun çalışmaların ardından ulaşıldı. Dünyanın en büyük doğal akvaryumu olarak nitelendirilen, Şanlıurfa'nın simgesi Balıklıgöl'de de su seviyesi yaklaşık 2 metre yükseldi, felaket sırasında dibe dalan balıklar günler sonra yüzeyde görülmeye başladı.
    Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen, aralarında askerlerin de bulunduğu 10 bin 686 görevli, selin ardından kentteki tahribatın izlerini silebilmek için günlerce yoğun çaba gösterdi. Sel felaketinin en çok etkilediği mekanların başında gelen, Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzeleri arasında bulunan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi depolarında bulunan yaklaşık 65 bin eser, titizlikle yürütülen işlemlerin ardından tahliye edildi. Atatürk Barajı havzasındaki aşırı kirlilik nedeniyle ilk 15 gün şebeke suyu verilemeyen Şanlıurfa'da, su içilebilir seviyeye yeni ulaştı. 10 gün süren hummalı çalışma sonucunda 2 bine yakın ev, 1000'in üzerinde araç, 500'ün üzerinde iş yeri ciddi zarar gördü. Cadde ve sokakların temizlenmesi, altyapının iyileştirilmesi, zarar tespitlerinin yapılması ve bunların gerçekleştirilmesini bütün kurumlar harekette geçti.
    300 MİLYON ZARAR OLUŞTU ÇAMURLU EŞYALAR YIKANDI
    Kentte yaşanan sel felaketiyle ilgili ev, iş yeri ve araçlara verdiği zarar 300 milyon lira olarak açıklandı. Ayrıca sel sularının altında kalan bir alışveriş merkezinde bulunan onlarca mağazadaki giyim, ayakkabı, çanta ise çamurlu sularda sürüklendi. Ekipler tarafından toplanan çamurlu malzemeler Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi bünyesindeki kadınlar tarafından sanayi tipi yıkma ve kurutma makinelerinde temizlenerek ihyiyaç sahibi ailelere dağıtılmaya başlandı. AVM içerisinden toplanan ayakkabı, çanta ve elbiseler kadınlar tarafından maharetli elleriyle diş fırçaları ve halı fırçaları yardımıyla temizlenerek kurumaya bırakılıyor.Kurutma aşaması tamamlanan markalı ürünler poşetlenerek ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılacağı kaydedildi (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow