hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şırnak’ta '1’inci Uluslararası Tur Abdin Sempozyumu’ başladı

    Şırnak’ta 1’inci Uluslararası Tur Abdin Sempozyumu’ başladı
    expand

    Şırnak’ta '1’inci Uluslararası Tur Abdin Sempozyumu’ başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK,(DHA)- ŞIRNAK Üniversitesi ev sahipliğinde, Süryaniler tarafından organize edilen ‘1’inci Uluslararası Tur Abdin Sempozyumu’ başladı.
    Süryaniler tarafından organize edilen ‘1’inci Uluslararası Tur Abdin Sempozyumu’, Şırnak Üniversitesi ev sahipliğinde 15 Temmuz Kongre Merkezi’nde başladı. Sempozyumda, Süryanilerin geçmişi, bugünü ve geleceği ile Müslüman, Hıristiyan ilişkilerini, kültürü, çevredeki etkileşimleri tartışılacak. Mardin’in Midyat ilçesinde başlayan çalışmaların ardından, Şırnak’ta iki gün oturumlar ile gerçekleştirilecek olan sempozyumun ardından, yarın Cudi Dağı’ndaki Sefine bölgesi ziyareti, Perşembe günü de Midyat’ta düzenlenecek kapanış programıyla sona erecek. Sempozyumun açılış törenine, Vali Osman Bilgin, Rektör Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, İl Jandarma Komutanı Albay Murat Bozkurt, Süryaniler ve öğretim görevlileri katıldı.
    ‘SÜRYANİLER MİSTİK BİR DİNİ HAYAT YAŞADILAR’
    Programın açılış konuşmasını yapan 1’inci Uluslararası Tur Abdin Sempozyumu Düzenleme Kurulu üyesi Doç. Dr. İbrahim Baz, Süryanilerin bu bölgede yaptıkları ibadethanelerle mistik dini bir hayat yaşadığını ifade ederek, “Tur, dağ demek, Arapça, Süryanice, Aramice ‘abd’ kelimesi de kul anlamına gelmektedir. Tur Abdin, ibadet yapılan kulların dağı anlamına gelmektedir. Bunun batısında Mardin, doğusunda İdil, kuzeyinde Hasankeyf ve güneyinde Nusaybin vardır. Bu coğrafyaya Tur Abdin denir. 303 tarihinden itibaren, Roma baskısı nedeniyle dinlerini yaşamakta zorlanan Hıristiyanların ve Süryanilerin bu bölgeye göç etmek zorunda kalarak dinlerini daha güzel yaşamak için yerleşmeleri neticesinde, miladın 3’üncü ve 4’üncü yüzyıllarından itibaren bu bölgede Süryani nüfusu çoğalmış. Yaptıkları kilise ve manastırlar ile birazda mistik bir dini hayat yaşamışlardır. O nedenle bu bölgede onların dini hayatlarına vurgu yapmak için Tur Abdin, yani ibadet yapanların bulundukları dağ anlamında bu isimlendirme kullanılmaktadır” dedi.
    Sempozyumda konuşan Dr. Öğretim Üyesi İsmet Tunç da, “Amacımız geçmişin kadim halklarından biri olan Tur Abdin bölgesinin bu topluluğunu Müslüman, Hristiyan ilişkilerini, kültürünü, çevredeki etkileşimini ve ülkemizin bu huzur ortamında kendilerini yeniden buralarda nasıl hissettiklerini, geleceğe dair düşüncelerini öğrenmek istiyoruz. Ülkemize ve bölgemize hayırlı olsun” diye konuştu.
    ‘BU TOPRAKLARDA ÖZGÜRCE YAŞAYABİLİRSİNİZ’
    Konuşmasında Süryanilere seslenen Şırnak Valisi Osman Bilgin Osman Bilgin, “Bu topraklar Yunus Emre’leri, Bektaşileri, Molla Ahmet El Cezeri’leri yetiştirmiş topraklarda, ‘gel ne olursan ol yine gel’ diyen Mevlana’nın yetiştiği ve o felsefeyi, o kültürü yaşatan toplumun temsilcileriyiz biz. Özellikle şunu söylemek istiyorum. Rektörümüzün belirttiği gibi, eğer İdil’de Süryaniler özgürce yaşıyorsa Müslümanlar Endülüs’e 600 yıl hükmettikleri halde bugün orada bir tane camileri dahi yoksa bu bizim medeniyetimizin ne kadar medeni olduğunu, ne kadar özgürce insanlara yaşam hakkını tanıdığını en iyi şekilde gösteren belirtidir. Süryanilere şunu söylüyorum; kıymetli hemşerilerim, kıymetli vatandaşlarımız siz bu topraklarda özgürce yaşayabilirsiniz. Ne olur, bugün dünyayı sömüren insanın etini değil kemiğini yiyen Avrupalıların, ortaçağ barbarlarının kölesi olmayın” diye konuştu. (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow