hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mekatronik mühendisinin eski araç tamiri hobisi

    Mekatronik mühendisinin eski araç tamiri hobisi
    expand

    Mekatronik mühendisinin eski araç tamiri hobisi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alperen YILDIZ/SİVAS, (DHA) - SİVAS'ta ailesiyle çiftçilik yapan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ), Teknoloji Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği bölümü mezunu Kamil Çoban (27), çekme belgeli otomobilleri ve çeşitli tarım araçlarını kendi atölyesinde ve kendi imkanlarıyla restore ediyor. Çoban, son olarak çekme belgeli olarak olarak hurdalıktan aldığı 1974 model Anadol marka kamyoneti tamir ederek yeniden çalışır hale getirdi.
    SCÜ, Teknoloji Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği bölümünde eğitimini tamamladıktan sonra mezun olan ve ailesiyle birlikte çiftçilik yapmaya başlayan Kamil Çoban, hobi olarak çekme belgeli otomobilleri alarak kendi atölyesinde tamiratını yapıyor. Daha önce 1990 model bir otomobili de kendi imkanlarıyla restore eden Çoban, yine hurdalıktan çekme belgeli olarak satın aldığı 1974 model Anadol marka kamyoneti çekici yardımıyla evinin altında bulunan atölyesine getirdi. Çoban'ın 1 ay süren çalışmasının ardından araç yeniden çalışır ve yürür hale geldi. Aracı kaportasından boyasına, elektrik aksamından kapı kilitlerine, döşemelerinden motoruna kadar yenileyen Çoban, aracı yeniden çalıştırmayı başararak muayeneye hazır hale getirdi. Bu gibi restorasyon ve tamirat işlerini hobi olarak yaptığını belirten Çoban, "Motorlara ayrı bir ilgim var. Daha çok elektronik üzerine. Motor beyni, şanzıman ve diferansiyel gibi arızaları gidermeyi ve araştırmayı seviyorum. 1974 model bu aracı da hurdalıktan aldık. Anadol marka 4 silindir bir araç. Toparlayabildiğimiz kadar tadilatıyla ilgilendik, bakımlarını yaptık. Şanzımanında ufak bir sorun vardı onu giderdik ve biraz da süsledik. Aracı hurdalıkta gördükten sonra bundan güzel bir iş çıkarabilirim diye düşündüm. Bu gibi çalışmalar yapmayı da seviyorum. Bir şeyler üretmek insana gerçekten güzel şeyler katıyor. Hem öğreniyor, hem mutlu oluyorsun. Tabi bu benim için bir hobi" dedi. 

    'GÖNLÜMDEKİ DEĞERİ 100 BİN LİRA'
    Aracın tamamını kendi imkanlarıyla evinin altında bulunan atölyesinde restore ettiğini belirten Çoban, "Restorasyonu yaklaşık 1 ay kadar sürdü, 1 ay kadar da muayenesi ve evrakları için uğraştık. Çekme belgeli olarak ayırdık, trafiğe çıkamıyor ama şu an muayene hazır durumda. Biz aldığımızda motor çalışmıyordu. Motora ufak bir yenileme yaptım. Depoları temizledik, pistonları çıkardık. Yatmaktan dolayı pistonlarında sıkışma vardı, onun da tamiratını yapıp biraz daha geliştirdik. Tekrar çalışır hale getirdik. Şu an talipleri var ancak fiyatta anlaşamıyoruz. Benim gönlümdeki değeri 100 bin lira civarında" diye konuştu.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow