hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    STSO Başkanı Eken: Sivas yatırım cenneti olacak

    STSO Başkanı Eken: Sivas yatırım cenneti olacak
    expand

    STSO Başkanı Eken: Sivas yatırım cenneti olacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayşe Mine EĞÜZ/SİVAS,(DHA) - SİVAS Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından mart ayında düzenlenen ‘Geleceğe Hızlı Yolculuk; Hızlı Tren’ konulu çalıştayın sonuç rapor kitapçığı tamamlandı. Konu hakkında açıklama yapan STSO Başkanı Mustafa Eken, “Sivas yatırım cenneti olacak” dedi.

    STSO tarafından ‘Geleceğe Hızlı Yolculuk; Hızlı Tren’ konulu çalıştayın sonuç raporu tamamlandı. Çalıştayda farklı sektör ve kurumlardan 250 katılımcı ile Sivas’ın Yüksek Hızlı tren hazırlıkları konusunda katkı sağlayacak fikirler tartışıldı. Bunun sonucunda hazırlanan Hızlı Tren Çalıştayı Sonuç Raporuyla ilgili STSO Konferans Salonu’nda tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

    Tanıtım toplantısında konuşan STSO Başkanı Mustafa Eken, “2021 yılı içerisinde seferlerinin başlaması beklenen Yüksek Hızlı Tren’in Sivas’a potansiyel etkilerinin tartışıldığı Geleceğe Hızlı Yolculuk Sivas’ta Yüksek Hızlı Tren Çalıştayı, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) himayesinde 16 Mart 2021’de gerçekleştirildi. Çalıştayda farklı sektör ve kurumlardan 250 katılımcı ile Sivas’ın Yüksek Hızlı Tren hazırlıkları konusunda katkı yaratacak fikirler tartışıldı. 2008 yılında yapımına başlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinde artık sona gelindi ve 2021 Şubat ayı itibarı ile YHT test sürüşlerine başlandı. 4 Eylül 2021 tarihinde ilk seferine başlayacağı açıklanan YHT ile Ankara-Sivas arası 2 saate inecek. YHT seferlerinin başlaması ile birlikte Sivas’ta sosyo-ekonomik anlamda hareket yaşanması da kaçınılmaz olacak. Ancak YHT’den maksimum verimi almak için de bazı derslerimiz olacak ve bunlara iyi çalışmamız gerekecek. Yüksek Hızlı Tren, Sivas için büyük bir kazanç. Gelişen ve büyümeye devam eden Sivas, hızlı tren ile daha da ivme yakalayacak” dedi.

    ‘HEVESLE BEKLEDİK’

    Çalıştayın çalışma süreciyle ilgili bilgi veren Eken, “Biz yüksek hızlı treni yıllardır hasretle, özlemle, hevesle bekledik. Biliyoruz ki yüksek hızlı tren Sivas’ımızın geleceği için değerli katkılar sunacaktır. Çalıştay kapsamında, 22 masada gerçekleştirilen odak grup çalışmalarından, önerilerden ve çevrimiçi anketten çıkan sonuçlar Sivas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kitapçık haline getirilerek hem basılı hem de elektronik olarak tüm paydaşların ve Sivas halkının bilgisine sunuldu. Çalıştayımızdan pek çok değerli görüş çıktı. Katılımcılarımızdan pek çok görüş ve 72 adet somut politika önerisi geldi. Biz de bu görüşleri ilgili tüm kurum, kuruluş ve halkımızla paylaşmak istedik. Gelen görüş ve öneriler doğrultusunda da yaklaşık 130 maddeden oluşan bir stratejik eylem planı da hazırladık. Dileyen tüm paydaşlarımızın çalıştayımıza ait sonuç raporu ve çalıştay kitapçığına odamız web sitesi üzerinden ulaşmalarını arzu ediyoruz” diye konuştu.

    10 MADDESİNİ SIRALADI

     Çalıştay raporundan çıkan maddelerden ilk 10 tanesini basınla paylaşan Mustafa Eken şunları kaydetti; “YHT’nin en çok etkileyeceği sektörlerin başında kuşkusuz ki turizm gelmektedir. Bu nedenle turizm sektöründeki paydaşlarımızın termal turizm, kış turizmi, inanç turizmi, tarih turizmi, kongre ve spor turizmi, apiterapi ve doğal turizm, günübirlik gezi rotaları ve farklı SES (Sosyo-Ekonomik Statü) gruplarına yönelik paket turlar geliştirmesi. Kangal Köpeği’nin bir tanıtım unsuru olarak daha sık ve verimli kullanımı. Şehir içi ulaşımın ve ilçelere ulaşımın daha pratik hale getirilmesi. Konaklama tesislerinin nitelik ve nicelik açısından iyileştirilerek tesislerin gerek altyapısının gerekse personel kalitesinin artırılması. Sivas’a özgü bitki, el sanatları ve Sivas mutfağının tanıtımının en profesyonel şekilde yapılması. Milli Mücadele temasının ve Sivas’ın Milli Mücadele’deki öneminin altının çizilmesi. Sivas’ı turizm açısından daha çekici kılacak yerel festivallerin, şenliklerin, etkinliklerin tasarımı (deneyim tasarımı). Dijitalleşme konusunda hızla gerekli çalışmaların yapılması. Kızılırmak çevresini cazibe merkezi haline getirebilecek imar planlarının hayata geçirilmesi. Ziyaretçilerin ihtiyaçları doğrultusunda eğlenceye dönük her türlü sosyal altyapının desteklenmesi, halk nezdinde turistik merkez tanımı ve algısı konusunda PR çalışmaları yapılması büyük önem taşımaktadır."

    İNANCIMIZ TAM

    "Çalıştayın Sivas’a etkisinin olacağına inancımız tamdır" diyen Eken, "Bu çalıştayın ciddiye alınmasını bütün kurumların bu kitapçığı basit bir kitapçık olarak görememelerini tek tek okuyarak hepsinin ödevlerine çalışmasını bir kere daha rica ediyorum. Sivas’a gelecek hızlı trenle Sivas’ın ülke ve dünyaya kavuşacak bir il olacağını temenni ediyorum. Demirağ Organize ile ikinci organize ve 6.bölge teşvikleriyle yaşadığımız sıkıntılı sürece rağmen Sivas yatırım cenneti olacak. Bu da bizim elimizde olan bir durum. Hızlı tren gelmeden tedbirlerimizi alacağız” ifadelerini kullandı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow