hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yazar İbrahim Yasak, Sivas Basın Tarihi'ni kaleme aldı

    Yazar İbrahim Yasak, Sivas Basın Tarihini kaleme aldı
    expand

    Yazar İbrahim Yasak, Sivas Basın Tarihi'ni kaleme aldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alperen YILDIZ/SİVAS, (DHA) - SİVAS'ta araştırmacı yazar ve şair olan İbrahim Yasak, kentin basın tarihini anlatan ve 15 yıl üzerinde çalıştığı 'Sivas Basın Tarihi' adlı araştırma kitabını tanıttı. 
    Kentte 1878-2022 yılları arasında yayımlanmış gazetelerin, usta gazetecilerin, matbaa dükkanlarının anlatıldığı kentin basın tarihine ışık tutan ve yazarın 19'uncu kitabı olan 'Sivas Basın Tarihi' adlı kitap, 15 yıl süren çalışmanın ardından tamamlandı. Henüz yayımlanmayan kitabın 2023 yılı içerisinde basımının yapılarak okurlarla buluşması bekleniyor. 

    '122 TANE GAZETE TESPİT ETTİM'
    15 yıl önce kentin ileri gelenleri tarafından kendisinden Sivas basının tarihini araştırılmasının istendiğini söyleyen Yasak, "Başlangıçta bana biraz zor gelse de 15 yıllık süreç içerisinde Sivas'ta yayımlanmış olan gazeteler, kitaplar ve dergiler üzerine uzun bir çalışma yaptım.  Fırsat buldukça, o çalışmaları bir araya topladım. Koronavirüsün hakim olduğu iki yıla yakın süreçte kitabın metin halini yazarak bu noktaya getirdim" dedi. 
    Sivas'ın Anadolu'nun en eski şehirlerinden birisi olduğunu belirten Yasak, "Matbaanın Türkiye'ye gelmesinden kısa bir süre sonra Sivas'ta da matbaaların kurulduğu, matbaaların kurulmasıyla birlikte gazete yayıncılığının başladığını görüyoruz. Sivas'ta ilk yayınlanan gazete resmi hüviyeti olan Sivas isimli gazetedir. 60 yıla yakın kesintili bir dönem içerisinde yayın yapmıştır. İlk Türkçe gazete de Vicdan gazetesidir. Sonrasında Latin harflerle yayınlanan gazetelerimiz de vardır. Bu süreç matbaanın geldiği gazetelerin yayına başladığı günden, 2022 yılı sonuna kadar geçen yaklaşık 1 buçuk asırlık süreç içerisinde merkezde yayınlanan 122 tane gazete ismi tespit edebildim. Bu gazetelerde 112 tanesinin nüshalarına ulaştım. 10 tanesine ise ne yazık ki arşivlerde, çeşitli şahıs ve kurumlarda araştırmama rağmen ulaşamadım. Ancak gazeteler hakkında cüzi de olsa bir bilgi edinmiş olduk. Bu 122 gazeteyi gruplara ayırdım. Haber gazetesi, spor gazetesi, mizah gazetesi, okul gazetesi, çocuk gazetesi ve Sivas dışında yayınlanan 5-6 Sivas odaklı yayın yapan gazete. Bu gazetelerin mümkünse ilk suretlerini yoksa diğer suretlerini kitabın içerisinde birer sayfa örnek teşkil etmesi açısından koydum. Gazetenin künye bilgileri, haber metinleri, çıkış nedenlerini de kitabın içerisine aldım. 150 yıl içerisinde yayınlanan gazetelerin bir kısmı günübirlik gazeteler. Tek sayı, üç beş sayı çıkan aylık ya da bir yıllık çıkıp kapanan gazeteler var. Ancak bunların içerisinde Sivas basını ve bölge gazeteciliği anlamında etkin ve güçlü gazetelerimiz var. Bunların en başta geleni İrade-i Milliye Gazetesi. 4 Eylül 1919’da Atatürk'ün direktifleriyle yayınlanan bu gazete sadece bir yerel gazete değil, milli sesi Sivas'tan tüm dünyaya, Anadolu'ya duyuran bir gazetedir. Sivas, taşra gazeteciliğinden öte bölgesel ve ulusal gazetecilik yapmıştır. İrade-i Milliye'den sonra Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Sivas'ta Ülke isminde bir gazete çıkarılmıştır. Bu gazete de o günün dağıtım ağlarının darlığı nedeniyle Sivas merkezli olarak doğuya gazete dağıtımının yapıldığı bir gazete olarak bölge gazeteciliği yapmıştır. Sonraki süreçte Hakikat Gazetesi, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarına karşı bir muhalif gazetecilik hareketi başlatarak burada etkin bir gazetecilik yapmıştır. Bir gazetenin siyaset anlamındaki gücünü göstermesi açısından dikkat çekici bir örnektir" diye konuştu. 

    'TARİHİMİZİN ŞEKİLLENMESİNE BİR VESİLE OLACAK'
    Sivas’ta ekonomi ve siyaset ağırlıklı gazetelerin de yayımlandığını vurgulayan Yasak, "Kitabın içerisine bölgesel ve ulusal anlamda yayın yapan bu gazetelerle birlikte tek suret olsa da çıkarılmış olan diğer gazeteleri de aldım. Yaptığım kadim bir şehir olan Sivas'ın sosyolojik, kültürel ve siyasal hareketlerinin takip edilebilmesi için günlük, haftalık, aylık olarak gazete muhabirleri tarafından sayfalara yansıtılan olayların, belgelerin, bilgilerin ve fotoğrafların günümüz dünyasına, arşivlere ve yeni nesillere ulaştırarak dünden bu güne tarihimizin şekillenmesine bir ivme kazandırmaya vesile olmaktır. 15 yılın yorucu bir emeği. Arşivlere ulaşmak zordu ama azim elde etmeye vesile oluyor. Bana katkı veren, destek veren tüm gazete sahiplerine, muhabirlere, çalışanlara, basında emeği olanlara şükranlarımı sunuyorum. 720 sayfa içerisinde 122 gazeteyi bir araya getirerek Sivas basın tarihine bundan sonra ki kuşaklara bir yol açmak açısından güzel bir çalışma olduğu kanaatindeyim" ifadelerini kullandı. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow