hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Riskli' iller arasındaki Tekirdağ'da risk analiz başvuruları arttı

    Riskli iller arasındaki Tekirdağda risk analiz başvuruları arttı
    expand

    'Riskli' iller arasındaki Tekirdağ'da risk analiz başvuruları arttı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Abdullah YALÇIN/TEKİRDAĞ,(DHA) - TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Değerlendirme Daire Başkanı Sevim Avcı Yener, 'riskli' iller arasında bulunan Tekirdağ'da, vatandaşların Kahramanmaraş depremlerinin ardından risk analizi yaptırmak için başvurularında çok ciddi artışlar olduğunu söyledi.

    Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen 2 büyük depremin ardından 'riskli' iller arasında bulunan Tekirdağ'da Büyükşehir Belediyesi 'Deprem Risk Yönetimi' toplandısı düzenledi. Toplantısıya CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Hayrabolu Belediye Başkanı Osman İnan, Muratlı Belediye Başkanı Nebi Tepe, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel ile kurum temsilcileri katıldı. 

    Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kahramanmaraş’daki depremlerin ardından bölgede yaraların sarılması destek sağladıklarını belirtti. Albayrak, "Tekirdağ’da da bir deprem gerçeği var, Tekirdağ’ın bir deprem gerçeği var. Fay hattı üzerinde bulunan ilimiz elbette Allah göstermesin diyoruz ama bir deprem gerçeğini de kabul etmemiz gerekir. Yarın olacakmış gibi de tedbir almak sorumluluğunu hissediyoruz bu gördüklerimizden sonra biraz daha ön plana biraz değil tam ön plana çıktı. Biz de bu olaydan sonra Tekirdağ’da Büyükşehir Belediyesi olarak büyük çalışmalar yaptık. Allah bir daha böyle felaketlerle bizleri karşılaştırmasın" dedi. 

    'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN DEPREM BÜTÇESİ ARTTIRILDI'

    Tekirdağ'da deprem yol haritası hakkında bilgilendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Alpaslan Kurtoğlu, "İlk maddemiz bütün çalışmalarımızın temelinde olacak Belediyemizin deprem için ayrılan bütçesi arttırılmıştır. Olası deprem anı ve sonrasında il genelinde Afet Koordinasyon Merkezi çalışması planlanmıştır. Seyyar aşevi, duş ve fırın gibi bir çok ünite deprem sonrasında hizmet verecektir. Afet acil müdahale araçları ile arama kurtarma ekip ve ekipmanların sayısı arttırılacaktır. Deprem sonrasında birimlerimiz arasında kesintisiz iletişim sağlayacak ağ genişletilmektedir. Deprem sonrasında gerekli sağlık hizmetlerinin verilmesi ile ilgili hazırlıklar gerçekleştirilmiştir. Deprem toplanma alanlarının sayısı arttırılacaktır. Geçici barınma alanlarında alt yapı çalışmaları TESKİ tarafından aralıksız devam etmektedir. Bilinçlendirme seminerleri ile bireylerin deprem sonrasındaki ilk 72 saat kendilerine yetebilmelerinin sağlanması hedeflenmektedir. Deprem sonrasında bireylere ve çocuklara yönelik olarak pisko sosyal destek sağlanacaktır. Olası elektrik şebekesi kaynaklı su kesintilerinin yaşanmaması için TESKİ tarafından gerekli tedbirler alınmıştır. TESKİ tarafından depreme dirençli alt yapı elemanları kullanılmaktadır. Tüm alt yapı verileri Coğrafi Bilgi Sistemi'ne işlenmektedir. Bilim insanı ve teknokratlardan oluşan deprem çalışma grubu oluşturulması ile ilgili çalışmalara başlanmıştır. Marmara Deprem Konseyi projesinde belediyemiz aktif bir şekilde görev alacaktır. Afet strateji planlarımız her daim güncel tutulmaktadır" dedi. 


    '2017 YILINDA 90 BAŞVURU VARDI, DEPREMDEN SONRA ÇOK CİDDİ ARTIŞ OLDU'

    Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Değerlendirme Daire Başkanı Sevim Avcı Yener, bina risk analizi projelerinin 2017 yılında başladığını fakat vatandaşların ilgi göstermediğini belirterek, "Ancak Kahramanmaraş merkezli depremin ardından vatandaşların bina risk analizi başvurularına yoğun ilgi gösterdi. Büyükşehir Belediyesi olarak binalarımızın risk sınıfını belirliyoruz. Aslında bu projemiz bir yılı geçkin bir süredir devam eden bir projemiz ama o süreç içerisinde çok fazla talep ile karşılaşmadık. Tüm yıl içerisinde gelen talep 90 adetti. Deprem sonrası vatandaşlarımız sanırım bu konuyla ilgili biraz daha ilgilerini çekti diye düşünüyorum. Çünkü hızla sayılarımız artıyor. Bununla ilgili de yeni bir hızlandırma modeli geliştiriyoruz. 2014 yılıydı ilk işimizde kendi kamuya ait belediye hizmet binalarımızın deprem dayanıklılığının testlerini yapmak. Yıkılması gerekeni yıkmak ve güçlendirilmesi gerekeni güçlendirmek. Bu kapsamda hepinizin bildiği üzere hizmet binalarımızın bir çoğunun yıkımını da gerçekleştirdik" dedi.


    Halkın bilinçlendirilmesi için eğitim programları düzenlediklerini söyleyen Yener, "Eğitim ve masa başı tatbikatlarımız hep devam ediyor ama en etkili eğitimimiz deprem simülasyon TIR'yla yaptığımız, deprem anında nasıl davranmamız gerek, öncesinde neler yapmamız gerek ile ilgili bir eğitim modelimiz var. Özellikle tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza ücretsiz bir şekilde bu hizmeti veriyoruz. Neredeyse Tekirdağ’da bütün okullarımızı ziyaret ettik. Hatta Trakya bölgesinde bile gittiğimiz bazı bölgeler oldu. Şuan 300 bini geçtik, bu eğitim kapsamında. Bu eğitimi veren Arkadaşlarımızın eğitici belgeleri var" dedi.


    11 İLÇEDE 350 TOPLANMA ALANI MEVCUT

    Yener, Tekirdağ'da toplanma alanı sayısını 350'ye çıkardıklarını belirterek, "Tabi hedefimiz bu sayıları hızla artırabilmek maalesef bu alanlar kişilere ait yerler olamıyor kamu ve park alanı olması gerektiği için sayı arttırmakta biraz zorlanabiliyoruz. Sabit toplanma alanlarında toplandık buradaki ihtiyaçlarımız ne olacak ? Aslında birincil ihtiyacımız tuvalet ve su gibi ihtiyaçlar ön plana çıkacaktı. Belki elektrik ile ilgili bir sorun yaşayacaktık. Buradan da yola çıkarak konteynır tuvaletlerin bu alanlara yerleştirilmesi ile ilgili de bir çalışma başlattık. Özellikle elektrik kesintilerine karşı bu park alanlarındaki jeneratör panosunun montajı ve bunun minik bir jeneratörle bile o parkı çalışır vaziyete getirdik. Bunu 200 toplanma alanımızda yapabildik şuanda. O da hızla devam edecek. 16 tane de tuvaletimiz var ama bu yeterli değil, bunların sayıları da bu yıl içerisinde hızla artacak. 2 erkek 2 bayan olacak şekilde montajlarını yapıyoruz TESKİ’ de su ve kanalizasyon bağlantılarımızı gerçekleştiriyor. Daha sonrası da bir çadırken alanı bunlarla ilgili de 16 adet yer belirlemiş olduk. Şuan 799.2 hektarlık bir alan belirlemiş durumdayız" diye konuştu.(DHA)

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow