hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Trabzon'da 2 bin nüfuslu mahallede su çilesi

    Trabzonda 2 bin nüfuslu mahallede su çilesi
    expand

    Trabzon'da 2 bin nüfuslu mahallede su çilesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Selçuk BAŞAR- Aleyna KESKİN/MAÇKA(Trabzon), (DHA)- TRABZON’un Maçka ilçesine bağlı 850 haneli, yaklaşık 2 bin nüfuslu Mataracı Mahallesi’nde, özellikle yazın içme suyu sorunu yaşanıyor. Cami şadırvanından, bidonlarla taşıdıkları veya satın aldıkları hazır sularla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan vatandaşlar, yaz sıcaklarında çektikleri susuzluk çilesine çözüm bulunmasını istiyor.

    İlçede, yaz tatili ve fındık hasadı için gelenlerle birlikte 2 bin kişilik nüfusa ulaşılan 850 haneli, Mataracı Mahalle’sinde musluklarından düzenli içme suyu akmayan vatandaşlar, taşıma suyla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Mahalle sakinleri, evlerine marketlerden satın aldıkları suyun yanı sıra cami şadırvanından bidonlarla su taşıyor. Şadırvanda sıra bekleyen vatandaşlar, özellikle yaz mevsimde susuzluk çilesine çözüm bulunmasını istiyor.

    'IRMAK SUYU KULLANIYORUZ'

    Su sorununun kısır bir döngüde olduğunu anlatan Mataracı Mahallesi Muhtarı Halil Öztürk, “Biz 100 yıldır ırmak suyunu kullanıyoruz. Irmaktaki su artık bize yetmiyor. Biz gerekli mercilere başvurduk. Kışın sularımız bize yetiyor ama yazın nüfus arttığı, ırmaklar kuruduğu için su yetmiyor. Biran önce bu sorunun çözülmesini yetkililerden arz ve talep ediyoruz” diye konuştu.

    ‘ÜSTÜMÜZ BAŞIMIZ KOKTU'

    Mahalle sakini Nurten Eyüboğlu, “Çamaşır bulaşık yıkayamıyoruz. Yüzümüzü bile bazen yıkayamıyoruz. Üstümüz başımız koktu. Yıkanma falan yok zaten. Bir buçuk aydır su yok. 2022 yılındayız ama biz halen daha su çilesi çekiyoruz. Halen daha su peşindeyiz. Camiden aldığımız su ile bulaşık bile yıkanmaz ama ne yapalım mecbur kendimizi aldatıp yıkıyoruz bulaşıklarımızı. Fındık topladık. Yıkanamadığımız için kaşınıp duruyoruz. Perişan olduk" diye konuştu.

    ‘ELİMİZDE BİDONLAR SU PEŞİNE DÜŞÜYORUZ’

    Haftalardır yıkanamadıklarını vakit namazları için abdesti bile gelip camide aldıklarını anlatan Hürriyet Toz da, “3 ay önce köyümüze İstanbul'dan geldik. Geldiğimden beri damla su yok. Geliyoruz camiden su taşıyoruz evlerimize. O su da yetmiyor. Burada su kuyruğuna giriyoruz. Marketlerden hazır su alıyoruz. Ona da para dayanmıyor. Gelip abdestlerimizi bile camide alıyoruz. Çocuklarım, torunlarım geldiler İstanbul’dan hiç yıkanamadılar. Pis kokuyoruz. Damla damla su taşıyoruz. Güneşin alnında elimizde bidonlar su peşine düşüyoruz. Artık bize bir çare bulsunlar” şeklinde konuştu.

     ‘ŞEHİR MERKEZİNDEKİ AKRABALARDA YIKANIYORUZ’

    Tatil için memlekete geldiklerini anlatan Ender Eyüboğlu da “Tatile geldik köyümüze ama her gün su taşıyoruz. Zaten yaz sıcağı. Elimizde bidonlarla eve sürekli su taşıyoruz. Terden su oluyoruz. Ama su olmadığı için de yıkanamıyoruz" dedi.

    PROJE BAŞLATILACAK

    Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada mahallede içme suyu projesi başlatılacağı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

    "Maçka İlçesi Mataracı İçme Suyu Tesisi İnşaatı (Kaptaj, İsale hattı ve Şebeke İnşaatı) İdaremizce yaptırılmıştır. Ancak; kaynak bölgesinde drenaj ile elde edilen içme suyu Mataracı mahallesinin içme suyu ihtiyacını karşılayamamaktadır. Yöre halkının özellikle yaz aylarında baş gösteren su sorununun çözümü adına 'Muhtelif İçme Suyu Hatları Yapım İşi' ihalesi 2022 yılı içerisinde yapılmıştır. İlave içme suyu ihtiyacı Sevinç mahallesindeki mevcut kaptajdan karşılanacaktır. Yaklaşık 4 lt/sn debili mevcut kaptajdan itibaren yaklaşık 200 metrelik hatla mahallinin mevcut içme suyu isale hattına bağlantı yapılacaktır. Yöre halkına kesintisiz içme suyu sağlayacağımız projemize yine bu yıl içerisinde başlanacaktır" (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow