hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 bin yıllık Erciş üzümü için bağ bozumu zamanı

    3 bin yıllık Erciş üzümü için bağ bozumu zamanı
    expand

    3 bin yıllık Erciş üzümü için bağ bozumu zamanı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barış KUL/ERCİŞ(Van), (DHA)-VAN'da 3 bin yıllık tarihe sahip Erciş üzümü için bağ bozumu başladı. Toplanan üzümler asırlık yöntemler ile pekmeze dönüştürülüp, çeşitli illere satılıyor.
    Türk Patent ve Marka Kurumu'nca 2020 yılında 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' verilen 3 bin yıllık geçmişe sahip Erciş üzümü için bağ bozumu başladı. İlçede 45 yıldır üzüm üreten 6 çocuk, 19 torun sahibi Mehmet Poyrazoğlu (78), bağ bozumunda toplanan üzümlerden asırlardır geleneksel yöntemler ile pekmez üretilerek, Türkiye'nin çeşitli illerine pazarladıklarını söyledi. Poyrazoğlu, taşlardan yaptıkları ocakların üzerine yerleştirdikleri bakır kazanlarda saatlerce kaynatılan üzüm suyunun, meşakkatli bir yolculuğun ardından pekmeze dönüştürülerek, kahvaltı sofralarını tatlandırdığını söyledi.
    Poyrazoğlu, "Dedelerimizden süregelen ve tarihi 3 bin yıllık Erciş üzümünü yetiştirip, pekmez üretiyoruz. 4,5 dönüm üzerinde yetiştirildiğimiz üzümleri geleneksel yöntemler ile ezip, suyunu çıkartıyoruz. Elde ettiğimiz üzümlerin suyunu pekmez toprağı ile birleştirip, saatlerce kazanlarda kaynatıyoruz. Pekmez kıvamını bulduktan sonra bunu kavanozlara yerleştiriyoruz. Elde ettiğimiz pekmezleri çevre illere pazarlıyoruz. Bu yöntemle hem para kazanıyoruz hem de bu kültürün yaşamasını sağlıyoruz" dedi.
    ERCİŞ ÜZÜMÜ İÇİN BESTE YAPTI
    İstanbul'da oturan her yıl bağ bozumunda Erciş'e gelen halk ozanı Ahmet Poyrazoğlu ise Erciş üzümüne dikkat çekmek için beste yaptığını söyledi. Poyrazoğlu, "Tarihi 3 bin yıl olan Erciş üzümünü yaşatmak ve bu geleneksel pekmez üretimini ayakta tutmak için asırlardır dedelerimiz nasıl çalıştıysa; biz de aynı yöntemle çalışıyoruz. Ben de farkındalık oluşturmak için Erciş üzümü için beste yapıp, bağın dibinde okudum" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow