hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Ayaz Ata' hediyelerle engellileri sevindirdi

    Ayaz Ata  hediyelerle engellileri sevindirdi
    expand

    'Ayaz Ata' hediyelerle engellileri sevindirdi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barış KUL/ERCİŞ(Van),(DHA)-VAN'ın Erciş ilçesinde oto yedek parçası satan Sami Demir, Türk, Altay ve Orta Asya mitolojilerinde özellikle Kazaklarda ilk kar ve soğukla ortaya çıkan 'Ayaz Ata' gibi giyinip, bohçasına doldurduğu hediyelerle zihinsel engelli bireylere çat kapı yeni yıl sürprizi yaptı. 
    Erciş ilçesinde yaşayan 3 çocuk babası Sami Demir, Türk, Altay ve Orta Asya mitolojilerinde özellikle Kazaklarda ilk kar ve soğukla ortaya çıkan, kimsesizlere ve açlara yardım ettiğine inanılan 'Ayaz Ata' geleneğini yaşatmak için bu yıl da harekete geçti. Geçen yıl ilçede yaşayan tanıdıklarından bulduğu at arabası ile köyleri gezerek çocuları sevindiren Demir, bu yıl ise özel bir rehabilitasyon merkezinin kapısını çaldı. Yine Ayaz Ata kostümünü giyip, torbasını oyunca araba, bebek, kalem ve çeşitli hediyelerle dolduran Demir, özel gereksinimli çocuk ve yetişkinleri sevindirip, büyük mutluluk yaşattı. 
    Geçmişi Hristiyanlardaki Noel Baba ile Ruslardaki Ded Moroz mitolojisinden çok daha öncelere dayanan 'Ayaz Ata' geleneğini yaşatmayı amaçladığını belirten Demir, "Türklerin bu geleneği yüzyıllardır yaptığı bilinen bir gerçek. Bundan dolayı kar geleneği ve töresi, Türk kültürü içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Ayaz Ata da bu kültürün bir yansımasıdır. Türk kültüründeki Ayaz Ata geleneği, Hristiyanlardaki Noel Baba ve Ruslardaki Ded Moroz mitolojisinden çok öncedir. Geçen yıl ilçede yaşayan tanıdıklarımdan bulduğum at arabasını Türk bayrakları, balon, eşya ve renklerle süsledikten sonra çocuklara dağıtacağım hediye paketlerini alarak köydeki çocuklara yeni yıl sürprizi yapmıştım. Bugün de kostümlerimi giyip, bohçama doldurduğum bebek, araba, kalem, balonlardan oluşan hediyeleri, yeni yıl sürprizi yaparak engellilere dağıttım. Engelli bireyler beni karşılarında görünce çok mutlu oldular. Ben de bu vesileyle engellilerimizin yılbaşını kutluyor, hepsini cani gönülden kucaklıyorum" dedi.
    'ÇOK ŞAŞIRIP MUTLU OLDUK'
    ​Çocuk gelişimi öğretmeni Sevcan Toprak ise "Öncelikle yeni yılda herkese başarı, mutluluk diliyorum. Okulumuzda yeni yıl kutlaması yaparken bir sürprizle karşılaştık. Ayaz Ata’ yı karşımızda görünce çok şaşırıp, çok mutlu olduk. Eski geleneklerimizi yaşatan Ayaz Ata bizi çok mutlu etti. Ayaz Ata engelli öğrencilerimize bohçasından hediyeler çıkartıp verdi. Engelli bireylerimiz bu sürpriz karşısında çok mutlu oldu. Ayaz Ata’ ya bu sürprizinden dolayı teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow