hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gürpınar'da silajlık mısır hasadına başlandı

    Gürpınarda silajlık mısır hasadına başlandı
    expand

    Gürpınar'da silajlık mısır hasadına başlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuncay AVCI/GÜRPINAR (Van), (DHA)- VAN'ın Gürpınar ilçesinde silajlık mısırın hasadına başlandı. Tarlalarında biçtikleri silajlık mısırları traktör ve kamyonlarla köylerine götüren üreticiler, stokladıkları bitkiyle hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılayacak.

    Gürpınar Kaymakamlığı öncülüğünde Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) kaynaklarıyla Van'ın Gürpınar ilçesinde hayata geçirilen 'Gürpınar Bitkisel Üretim Altyapısını Geliştirme Projesi' kapsamında 855 dekarlık alanda ekilen silajlık mısırın hasadına başlandı. Tarlalarında biçtikleri silajlık mısırları traktör ve kamyonlarla köylerine götüren üreticiler, stokladıkları bitkiyle hayvanlarının kışlık yem ihtiyacını karşılayacak. Otbiçer Mahallesi'ndeki hasada İlçe Kaymakamı Fatih Kayabaş, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yücel, İlçe Ziraat Odası Başkanı Faruk Şamiloğlu, İlçe Tarım Müdürü Yakup Ayten ve çiftçiler katıldı.

    İlçe Kaymakamı Kayabaşı, silajlık mısır üretimini bölgede yaygınlaştırmak için çalışmalar yaptıklarını belirteek, "İlçemiz 4 bin kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biridir. İlçemizde geniş mera alanları bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın en önemli geçim kaynaklarından biri de hayvancılıktır. Vatandaşlarımızı, çiftçilerimizi destekleme anlamında Gürpınar Bitkisel Üretim Altyapısını Geliştirme Projesi'ni hazırladık. Projemiz kabul edildi. Burada silajlık mısır hasadı yapılıyor. Çiftçilerimize hibe tohum ve gerekli teknik desteği verdik. Vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini azaltmayı amaçlıyoruz. Bölgede yıllardır hayvancılıkta korunga ve yonca bitkisi kullanılıyordu. Silajlık mısır, hayvanların et ve süt verimini ciddi anlamda artırdığı için biz de bu projeyi hayata geçirdik. Çiftçilerimizden güzel geri dönüşler alıyoruz. Silajlık mısırın üretimini ilçemizde yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bu yıl hem Türkiye hem de Van'da ciddi bir kuraklık yaşandı. Kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldık. Yaptığımız organizasyonla kuraklığı minimuma indirme anlamında gerekli çalışmalarımızı yaptık. Kuraklık tehdidine rağmen ilçemizde güzel bir verim elde edildi" dedi. 

    Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış ise ilçede tarım ve hayvancılığın ağırlıklı olarak yapıldığını söyleyerek, "Bu bir ekip işidir. Burada başarının elde edildiğini görmekteyiz. Tüm çiftçilerimizin tarım anlamında silajlık mısır üretimine yönelmesini bekliyoruz. Devletimiz ve hükümetimiz çiftçilerimize her türlü desteği vermektedir. Her yerde kuraklık olmasına rağmen ilçemizde kuraklığın yaşanmasına müsaade etmedik. DSİ ile birlikte iyi işlere imza attık. Her mahallemiz eşit bir şekilde su aldı. Sonuçlarını görüyoruz. Bizler de her türlü desteği çiftçilerimize sunmaya hazırız" ifadelerini kullandı. 

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow