hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Motosiklet ambulanslar, 3 dakikada hastaya ulaşıp ilk müdahaleyi yapıyor

    Motosiklet ambulanslar, 3 dakikada hastaya ulaşıp ilk müdahaleyi yapıyor
    expand

    Motosiklet ambulanslar, 3 dakikada hastaya ulaşıp ilk müdahaleyi yapıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Behçet DALMAZ/VAN,(DHA)- VAN'da, Sağlık Müdürülğüne bağlı 112 Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde hizmet veren 4 motorsiklet ambulans, acil hastalara anında ulaşıp, ilk müdahaleyi yapıyor. 100 litrelik bagaj hacmine sahip motosiklet ambulanslarda, normal ambulanslarda bulunan acil müdahale ekipmanının tümü yer alıyor.

    Sağlık Bakanlığı'nın ülke genelinde 2009'dan bu yana faaliyet gösteren iki tekerli ambulanslar, Van'da da hizmet veriyor.Özellikle trafik kazaları ve silahla yaralanma gibi vakalara kısa sürede müdahale edilmesi noktasında önem taşıyan motosikletli ambulanslarda paramedik ve acil tıp teknisyeni olmak üzere 2'şer kişilik ekipler görev yapıyor. Motosiklet ambulanslar, trafiğin yoğun olduğu cadde ve sokakları kısa sürede aşarak, 3 dakika içinde hastanın yanına ulaşıp ilk müdahaleyi yapyıyor.

    Kara ambulansların ulaşamadığı ve trafiğin yoğun olduğu bölgelere kısa sürede ulaşan motosiklet ambulansta tansiyon aleti ve steteskop glukometre cihazı, otomatik external defibrilaör ve monitör, kalem EKG ,Puse oksimetre, laringoskop seti, LMA ve entübasyon tüpleri, balon valp maske, airway, O2 tüpü okjiyen, maske ve kanülleri, İV sıvıları ve kanülleri, acil ilaçlar, servikal koller, kanama tampon, bandaj, sargı bezi ve spanç ile soğutucu srey gibi ttıbbi malzemeler bulunuyor.

    Paramedik Muammer Direk, motosiklet ambulansların ülke genelined 2009'dan bu yana hizmet verdiği, Van'a ise ilk motosiklet ambulansların 2014'tte gelidğini söyledi. Direk, "Sağlık Bakanlığı'nın başlatmış olduğu proje çerçevesinde 62 adet motosikletle göreve başlamıştır. İlimizde 4 motosiklet olarak aktif olarak görev yapmaktayız. Kara ambulanslarının ulaşamadığı dar sokaklar, park bahçeler, sahil kesimleri, mesire alanları, ara kalabalık sokaklarda görev yapmaktayız. Vakaya ulaşma süremiz şehir içinde kalabalık sokaklarda 3 dakika maksimum süreyle sınırlıdır. Trafik problemimiz bulunmamaktadır. Kara araçlarının ulaşmakta zorluk çektiği gibi kırmızı ışıklar, kaldırımlar, park alanları, mesire alanlarında bekleme yapmadan hızlı bir şekilde ulaşabiliyoruz. Ulaştığımız hastanın genel bilgilerini aldıktan sonra muayenesine başlıyoruz. Ardından vital bulgularını değerlendiriyoruz. Değerlendirme çerçevesinde hastane nakli gerekiyorsa kara ambulansı istiyoruz. Gerekmiyorsa yerinde müdahalesini yapıyoruz. Yıllık ortalama 700 ile bin sayısı arasında, yaz döneminde yaptığımız vaka sayısı bulunmaktadır. Van'da sezon diğer illere göre daha kısa sürüyor Mayıs ayında başlıyoruz, Eylül, Ekim, eğer hava yağışları ve soğuk olmazsa bunu uzatmaya çalışıyoruz.ö dedi.(DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow