hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Medya temsilcileri Altınova Belediyesi'nde buluştu

    Medya temsilcileri Altınova Belediyesinde buluştu
    expand

    Medya temsilcileri Altınova Belediyesi'nde buluştu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cem Mete OKUR/ALTINOVA(Yalova),(DHA)- YALOVA Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, yerel ve ulusal medya temsilcileriyle bir araya gelerek, 2019 yılında yapılacak proje ve faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulundu.

    Dr. Metin Oral, kahvaltılı basın toplantısında basın mensuplarını konuk ederek projeler ve yapılan hizmetler hakkında bilgi verdi. Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, belediye binasında düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla buluştu. Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Dr. Oral, 2019 yılı faaliyetlerini de kamuoyuyla paylaştı.

    “KONUT PROJEMİZ BU YIL BAŞLAYACAK”

    Vatandaşa verilen sözleri yerine getirmek için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Dr. Oral, “Eğitimde, sanatta, sporda ve kültürde sürdürülebilir projelerle Altınova yaşamın adresi oldu. Toplu konut ihtiyacı için kendi garajımızı yıktık. Son aşamaya geldik. Projeleri tamamlandı, ihale dosyaları hazırlanıyor. Burada 60 konutumuza bu yıl içerisinde başlayacağız ve kısa bir süre içerisinde bitirmek istiyoruz. Bundan sonraki tecrübemizle 100 konut olarak devam edeceğiz. Toplu konutu belediye şirketimizle yapacağız. Buradaki vatandaşlarımızın konut ihtiyacı var. Talepler doğrultusunda toplu konut çalışmalarımıza başladık” dedi.

    “BÜTÇEMİZİ YÜZDE 95 TUTTURDUK”

    Bütçe, eğitim ve sağlık hizmetlerinden bahseden Dr. Oral, “Bütçemiz Kasım ayından sonra ciddi bir toparlanmaya girdi. Bütçede çok gerideydik. 2019’daki bütçemiz 22 milyon TL olarak belirlendi. Yüzde 95 oranında gerçekleşme oldu. Giderimizde 21 milyon olarak gerçekleşti. İller Bankası payımız 3 milyon 300 TL’den 4 milyon TL’ye çıktı. Evde bakım hizmetlerimize devam ediyoruz. ‘Gönül Köprüsü Evde Bakım’ projesi, 2016’da 189 kişiye, 2017’de 489’a çıkmış, 2018’de 536 olmuş, 2019’da 429 olarak toplamda bin 643 kişiye sağlık sosyal destek hizmeti vermişiz. ‘7’den 77’ye Çevrimiçi’ projesi; 42 tane alt başlığı olan bir proje. Örnek olacak bir proje olarak görüyorum. Kaymakamlığımızla beraber yürütüyoruz. Milli Eğitim içinde olan, yetişkinleri de kapsayan bir proje. Şimdiye kadar ‘okul bostanları’ projesinden bahsetmiştik. Okul bostanlarını kurduk. Öğrencilerimiz doğayla ve tarımla iç içe olsunlar istiyoruz. Yedikleri sebze ve meyvenin nerede yetiştiğini görsünler. Burada eski tohumlarımızla üretim yapacaklar. Öğrencilerimizle ülkemizin çeşitli yerlerini belirli gün ve haftalarda ziyaret ediyoruz” diye konuştu.

    “DİLBURNU DENİZ FENERİ TADİLAT PROJEMİZ ONAYLANDI”

    Deniz Feneri Müzesi çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Dr. Oral, “Hersek Lagünü önündeki beton setin etrafında sonar ile tarama ve dalışlar gerçekleştirildi. Dilburnu’nda yer alan askeri alan açıklarında büyük ihtimalle erken evresi Justinian Dönemi’ne tarihlenen Evliye Çelebi’nin de bahsettiği Dilburnu İskelesi’nin kalıntılarının çizimi ve dokümantasyonu yapılmıştı. Bu senenin Altınova ile Karamürsel arasında lagünün yakınında Helenapolis’den farklı olarak bulunan yaklaşık 3 buçuk metre derinliğe kadar uzanan 70x60 metre ölçülerinde sualtında bir deniz kalesi keşfedildi. ‘Dilburnu Deniz Feneri Restorasyon Tadilat’ projesi tamamlandı. Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan onaylandıktan sonra restorasyon yapımına başlanacaktır” ifadelerini kullandı.

    “ALTINOVA’DA TARİHİ YENİDEN CANLANDIRACAĞIZ”

    2019 yılında Çobankale’de yapılan çalışmaları anlatan Dr. Oral, şunları söyledi: “2019 yılı çalışmaları, 2018 yılında yapılan Jeoradar çalışması ve çoklu elektrotlu elektrik rezistivite tomografi yöntemleri yapılmış, bu çalışmanın sonuçlarına göre, kalenin kuzeyindeki sarnıç ve üst katında kazı çalışmaları yapılmıştır. 2019 yılı kazı ve temizlik çalışmalarımızda çok sayıda seramik, metal buluntu ve küçük buluntuya rastlandı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na başvuru ile temizlik sonrası ortaya çıkartılan sur sisteminin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanması talebinde bulunuldu ve proje kabul edildi. 2020 yılında mevcut kalıntıların restorasyon projeleri hazırlanacak. Kazı çalışmaları ile 5 yıllık süreçte iç kaledeki yapılarda önemli bir kısmın ortaya çıkarılması amaçlanıyor. İç kalenin kazısı bittiği vakit Körfez’in diğer kaleleri olan Eskihisar, Aydos ve Hereke gibi önemli bir yere gelecek.”

    ‘AĞAÇ DİKMEYE DEVAM EDİYORUZ’

    İlçede ağaçlandırma çalışmalarına büyük titizlik gösterildiğini ifade eden Başkan Oral, “Tüm ilçe içerisinde 180 adet 12 çeşit meyve, 150 adet ıhlamur, 75 adet palmiye, 55 adet zeytin ağacı ve 1000 adet çam, kızılcık, köknar türü ağaç ekimi gerçekleştirildi. Burada ekilen meyve ağaçları vatandaşların meyve bahçesini oluşturacak” dedi.

    ‘HEM BÖLGEMİZ HEM ALTINOVA KAZANACAK’

    Dr. Oral, “Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Kuş Gözlem Kulemizin inşaatında uzatmalar yaşandı. İnşallah yakın süre içerisinde bitecek ve bu iki tesisi faaliyete geçtiği zaman hem Altınovaya hem de bölgemize ciddi bir katkı sağlayacak. Öğrencilerimize de bir eğitim alanı oluşacak. İçerisinde konferans salonları, AR-GE istasyonları olacak. En önemlisi de Türkiye’de engelli erişimi olan Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Kuş Gözlem Kulesi olarak bir ilk niteliği taşıyacaklar” şeklinde konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow