hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vali Bektaş: Türkiye'nin ikinci jeoparkı olabiliriz

    Vali Bektaş: Türkiyenin ikinci jeoparkı olabiliriz
    expand

    Vali Bektaş: Türkiye'nin ikinci jeoparkı olabiliriz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ZONGULDAK,(DHA)- ZONGULDAK jeolojik mirasının turizm amaçlı kullanılmasına yönelik altyapı geliştirilmesi projesi kapsamında Zonguldak Karaelmas Jeopark Çalıştayı düzenlendi. Vali Erdoğan Bektaş, Türkiye'nin ikinci jeoparkını Zonguldak'a kurmak istediklerini söyledi.

    Zonguldak Öğretmenevi'nin konferans salonunda düzenlenen çalıştaya Vali Erdoğan Bektaş, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, BEÜ Rektörü Prof, Dr. Mustafa Çuhalı, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı(BAKKA) Genel Sekreteri Muhammed Ali Oflaz, belediye başkanları ve kurum müdürleri katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Vali Erdoğan Bektaş, Zonguldak'ta jeopark statüsü oluşturulacak kadar jeolojik farklılık bulunup bulunmadığı konusunda fikir alışverişi yaptıklarını söyledi. Zonguldak'ın endüstriyel bir tarihi olduğunu ifade eden Vali Bektaş, "Jeopark hayatla birlikte bir jeolojik varlık demek. Devam eden hayatı yok saymayan, hayatı da içine alabilecek ama jeolojik varlığı da hem koruyup varlığı sürdürebilecek, farkındalığı artıracak ve buradan da ekstra bir turizm çıkacak işin özü bu. Burada turizm ortamı oluşturulabilir mi çerçevesinde Zonguldak için arkadaşlarımızla konuştuk. Zonguldak’ta bir jeopark statüsü oluşturulacak kadar jeolojik farklılık bulunuyor mu bulunmuyor mu konusunda fikir alışverişi yaptık. Arkadaşların çok gerekçeleri var ve bu gerekçeleri geliştirerek zenginleştiriyorlar." dedi.

    Çalışmalarının sonucunda Türkiye'nin ikinci jeoparkını kurmak istediklerini ifade eden Vali Bektaş, "Zonguldak’ta jeolojik farklılık olarak kömür var. Kömürün altı, üstü, geçmişi, kullanım dönemi, kömürün sanayiye endüstriyel etkisi ve kömür endüstri bağlantısı Zonguldak’ın endüstriyel tarihi, eski yapısı var buna da turizmci gözüyle endüstriyel miras diyorlar. Biz bu konularda bir fizibilite yaptırdık. Başarabilirsek şimdilik Türkiye’nin ikinci jeoparkı olabiliriz. Jeopark olarak tescil edilmiş olması bütün dünyada müthiş bir primlilik sağlıyor. Hocalar Zonguldak’ın jeopark oluşumuna müsait olduğunu söylüyorlar. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

    Program, akademisyen ve diğer konuşmacıların sunumlarıyla devam etti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow