hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban Bayramı yaklaşırken sağlıklı beslenme önerileri

    Kurban Bayramı yaklaşırken sağlıklı beslenme önerileri
    expand
    KAYNAK DHA

    – BESLENME ve Diyetetik Uzmanı Fulya Malaldır, et tüketimin arttığı Kurban Bayramında sağlıklı beslenmeyi korumak için önerilerde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dicle CENGİZ–ANKARA, (DHA) – BESLENME ve Diyetetik Uzmanı Fulya Malaldır, et tüketimin arttığı Kurban Bayramında sağlıklı beslenmeyi korumak için önerilerde bulundu. Fulya Malaldır, “Sindirimi zor bir besin olan et, yeni kesilmiş hayvan etinde oluşan sertlik nedeniyle hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle sindirim sorunu yaşayanlar eti, mutlaka 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir” dedi.
    Kurban Bayramında et tüketiminin arttığını, bu durumun sağlık açısından sıkıntı yaratmaması için tüketim miktarı ve sıklığına dikkat etmemiz gerektiğini söyleyen Diyetisyen Fulya Malaldır, “Bayram ziyaretlerinde et tüketiminin beraberinde şeker, çikolata ve hamur tatlıları, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden olur. Bu sebeple bayramlarda mutlaka sebze ve meyve tüketimi artırılmalı, ayrıca posadan zengin kuru baklagillerinde tüketimine önem verilmelidir” diye konuştu.
    ‘KIRMIZI ETİN ORTALAMA YÜZDE 20 YAĞ İÇERİĞİ BULUNUR’
    Etin en önemli protein kaynağımız olması yanı sıra yağ, demir çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B2,B6,B1 ve A vitaminlerini de içerdiğini ancak C ve E vitaminlerini içermediğini belirten Diyetisyen Fulya Malaldır, etin mutlaka sebze ile pişirilmeli veya sebze ile tüketilmesi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Fulya Malaldır, şunları söyledi:
    “Etlerimizi görünür yağlarından ayırsak dahi, kırmızı etin ortalama yüzde 20 yağ içeriği bulunur. Bu sebepten etlerimizi yağlarından ayırarak ve pişirme esnasında da ekstra yağ eklemeden tüketmeliyiz. Günlük su tüketiminin de en az 2-2.5 litre olması gerekiyor. Dengeli beslenme ilkelerine uygun olarak, diğer besin gruplarımız olan süt, ekmek, sebze ve meyve gruplarımızdan da tüketmeye dikkat etmeliyiz.”
    ‘SİNDİRİM SORUNU YAŞAYANLAR ETİ MUTLAKA 24 SAAT BEKLETMELİ’
    Kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara salmonella, tüberküloz, tenya gibi hastalıkların bulaşma riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Diyetisyen Fulya Malaldır, bu koşullara dikkat etmenin yanı sıra pişirme tekniklerine de özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.  Diyetisyen Malaldır, sözlerini şöyle tamamladı:
    “Sindirimi zor bir besin olan et, yeni kesilmiş hayvan etinde oluşan sertlik nedeniyle hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Özellikle sindirim sorunu yaşayanlar eti, mutlaka 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir. Ayrıca kolesterol hastaları, kalp ve damar hastaları ya da bu hastalıkların riskini taşıyan bireylerin doymuş yağ oranı ve kolesterol yüzdesi normal etten daha yüksek olan sakatatları özellikle tüketmemelidir.” 
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow