hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyarbakır'da bilanço: Altı ölü

    Diyarbakırda bilanço: Altı ölü
    expand

    Diyarbakır'da 28 martta dört PKK'lının cenaze törenlerinin ardından başlayan ve dün de devam eden gösterilerde ölenlerin sayısının toplam altı olduğu açıklandı. Kentte yaşam normale dönmeye başladı, esnafın çoğu işyerlerini açtı.

    Diyarbakır Valiliği dünkü gösterilerde 6 yaşındaki Enes Ata, 18 yaşındaki Mehmet Akbulut ve ismi henüz öğrenilemeyen 25 yaşlarındaki bir kişinin öldüğünü açıkladı.
     
    Diyarbakır'da teröristlerin cenazelerinin toprağa verilmesinin ardından çıkan olaylar, bugün öğle saatlerine doğru yerini sessizliğe bırakırken birçok esnaf kepenk açtı.
     
    Son üç gündür yaşanan olaylar nedeniyle evlerine çekilen vatandaşlar da dışarı çıkmaya başladı. Eylemcilerin tahrip ettiği başta banka şubeleri başta olmak üzere işyerlerinde de hasar tespit ve onarım çalışmalarına başlandı.
     
    İşyerlerini açan esnafı dükkanlarını kapatmaları yönünde tehdit eden bazı kişilerin ise yakalanmasına çalışılıyor.

    Büyükşehir Belediyesi temizlik ekipleri eylemcilerin kurduğu barikatlar ile hasar gören işyerlerinden etrafa yayılan cam ve kırılan eşya parçalarını temizlemeye çalışıyor.

    Polis göstericilere müdahale etti
     
    Bu arada, Bağlar beldesinin bazı kesimlerinde göstericiler yer yer toplanmaya başladı. Polis müdahalede bulunarak göstericileri dağıtıyor.

    Olaylarda gözaltına alınan 148'i çocuk toplam 268 kişi Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusunun ardından gruplar halinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilmeye başlandı. Zanlıların hala ifadeleri alınıyor.
        
    Bakanlar bölgede

    Olaylarla ilgili olarak yerinde inceleme yapmak ve yetkililerden bilgi almak üzere İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, uçakla Diyarbakır'a geldi.
     
    Bakanlar Aksu ve Eker, havaalanından Diyarbakır Valiliği'ne geçişleri sırasında jandarma ve polis tarafından güzergahta yoğun önlemler alındı.

     
    HÜKÜMETE ÇAĞRI
    İstanbul Üniversitesi Senatosu, 'Diyarbakır'da sahneye konulan ve yaygınlaştırılmak istenilen olayların arkasında, yanında, hatta içinde yer alan iç ve dış mihraklara karşı, hukuk ve demokrasi ilkeleri doğrultusunda gerekli tüm önlemlerin alınması için' parlamentoyu ve hükümeti göreve çağırdı.
    İÜ Senatosu, Diyarbakır'da meydana gelen olayları ele almak üzere, Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak başkanlığında olağanüstü toplandı.
     
    Toplantının ardından Prof. Dr. Mesut Parlak, 'Senato Duyurusu'nu okudu.  Duyuruda, 28 mart 2006'da Diyarbakır'da başlayan ve dün Batman, Van ve Siirt'e sıçrayan 'bölücü ve terörist' gösterilerin derin bir üzüntüyle izlendiği vurgulandı.
    Batman'da esnafa çağrı


    Batman'da da Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, esnafa 'işyerlerinizi açın' anonsu yapıyor.

    Kentte bugün esnaf dükkan kepenklerini açarken, bazıları da kapalı tutmaya devam etti. Kepenklerini kapalı tutan esnafa yönelik Belediye Başkanı Kalkan, hoparlörle sık sık ''dün yaşanan olaylardan dolayı halkımız sıkıntı çekti, esnafımız zarar gördü. Bu sıkıntıların bir daha yaşanmamasını diliyorum. Bütün esnafı işyerini açmaya davet ediyorum'' şeklinde anons yapıyor.
     
    Batman'da olası gösterilere karşı polisin yanı sıra jandarmanın da güvenlik önlemleri sürüyor.

    Bu arada, Şanlıurfa'da aralarında İHD ve Mazlumder'in de bulunduğu çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, düzenledikleri basın toplantısıyla Diyarbakır'daki olaylara ilişkin, sağduyu çağrısında bulundu.

    48 kişi tutuklandı

    Diyarbakır'da dört PKK'lının cenazesinin ardından çıkan olaylarda ölenlerin sayısı dörde yükselirken, olaylarla ilgili olarak gözaltına alınıp adli mercilere sevkedilen 51 kişiden 48'i tutuklandı. Diğer üç kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

    Diyarbakır Valisi Efkan Ala, yüzde 80'ini çocukların oluşturduğu 2 bin 500 - 3 bin kişinin eylemlere katıldığını söyledi.
     
    Vali Ala, çocukların çeşitli vaadlerle terör odakları tarafından kandırıldıkları yönünde bilgiler aldıklarını belirtti.
     
    Bu konuda toplumada görevler düştüğünü belirten Ala, ailelerin çocuklara sahip çıkmalarını istedi ve "çocuklar kesinlikle sokağa bırakılmamalı" dedi.
     
    Ala, Diyarbakır'da yaşanan olayların bölgeye yatırım yapmayı planlayan işadamlarını da endişelendirdiğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow