hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Kandil Dağı bombalandı"

    Kandil Dağı bombalandı
    expand

    Genelkurmay Başkanlığı, Kandil Dağı'nda PKK hedeflerinin bombalandığını açıkladı.

    Genelkurmay Başkanlığı'ndan Diyarbakır'da yaşanan hareketliliğe ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:
     
    "Irak'ın kuzeyindeki Zap, Avaşin, Hakurk bölgeleri ile derinlikteki Kandil Dağı'nın Irak tarafında kalan kesimlerinde tespit edilen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne ait hedefler, Türk Hava Kuvvetleri savaş uçaklarının 16 Aralık 2007 günü saat 01.00'den itibaren uyguladığı, geniş kapsamlı bir hava harekatı ile vurulmuştur.
     
    Hava harekatına katılan uçaklarımız, saat 04.15 itibarıyla emniyetli bir şekilde üslerine dönmüşlerdir.
     
    Uçakların operasyon bölgesini terk etmelerini müteakip, Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı uzun menzilli silahlarla, Irak'ın kuzeyinde belirlenmiş hedeflerin ateş altına alınmasına devam edilmiştir.
     
    Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verilen yetki çerçevesinde icra edilen operasyonlar, askeri ihtiyacın gereklerine göre kararlılıkla devam edecektir. Baştan beri açıklandığı gibi, operasyonlar tamamen PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne yönelik olup; Irak'ın kuzeyinde yaşayan halka ve düşmanca harekette bulunmayan yerel gruplara karşı değildir.
     
    Genelkurmay Başkanlığınca daha önce duyurulduğu gibi, değerli basın mensuplarının operasyon alanlarına girmemeleri, can güvenlikleri açısından önem arz etmektedir.
     
    Kamuoyuna saygı ile duyurulur."
     
    Ana karargahlar bombalandı
     
    Doğan Haber Ajansı'na göre TSK'nın Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi hava harekatında PKK terör örgütünün Kandil ve Zap kamplarında, üst düzey yöneticilerin barındığı karargahların hedef alındı. Operasyonda 50 kadar savaş ve ikmal uçağı uçağı kullandı.
     
    Bu karargahların yeri PKK'nın üst düzey yöneticilerinin Avrupa ve Kuzey Irak içinde teröristlerle uydu telefon ve telsizle yaptığı görüşmeler sonucu tespit edildi.
     
    Reuters'a konuşan Iraklı yerel yetkililere göre, operasyonda 1 kişi öldü 6 de kişi yaralandı.
     
    Reuters'ın yerel yetkililere dayandırdığı haberinde, Kandil Dağı çevresindeki 10 köyün de operasyon sırasında bombalandığı ileri sürüldü. Ancak Genelkurmay Başkanlığı operasyonda sivil köylerin kesinlikle hedef alınmadığını, bombalanmadığını bu yöndeki haberlerin gerçek dışı olduğunu  bildirdi.
     
    El Cezire televizyonu ise bölgede çok sayıda binanın zarar gördüğünü, bu binalar arasında okul ve evlerin de bulunduğunu öne sürdü.
     
    Hakkari'de hareketlilik
     
    Bu arada, güvenlik güçleri, Hakkari'nin Çukurca ilçesinden Irak sınırına top atışlarında da bulundu.
     
    Güvenlik güçleri, sabah saat 05.00'te Irak sınırına top atışına başladı. Yaklaşık yarım saat süren atışlarda, 21 adet top sesi duyuldu.
     
    İlk top atışlarının ardından güvenlik güçleri, saat 06.15'te tekrar top atışı yaptı.
     
    Sınır ötesi nokta operasyonunun sabaha karşı sona ermesinin ardından Şırnak 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan kalkan Cobra ve Skorsky tipi helikopterler, Gabar ve Küpeli dağlarına doğru hareket etti.

    Cemil Çiçek: "İhtiyaç duyulduğunda operasyonlar sürdürülecek"
     
    Devlet Bakanı Cemil Çiçek, ihtiyaç duyulduğunda operasyonların kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek, "Biz hükümet olarak, en başta Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere devletimizin diğer ilgili birimleriyle tam bir uyum ve kararlılık içerisinde bu belayı ülkemizin gündeminden çıkarma azmi ve kararlılığı içerisindeyiz" dedi.
     
    Cemil Çiçek, bugün hükümetin verdiği verdiği yetki çerçevesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, terör örgütünün Kuzey Irak'taki hedeflerine yönelik olarak sınır ötesi başarılı bir operasyon gerçekleştirdiğini belirterek, ihtiyaç duyulduğunda bu operasyonların kararlılıkla sürdürüleceğini kaydetti.
     
    "Bu operasyonların hedefinin, sadece ve yalnızca bölücü terör örgütü ve onun Kuzey Irak'taki kampları olduğunu" vurgulayan Çiçek, "Biz hükümet olarak, en başta Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere devletimizin diğer ilgili birimleriyle tam bir uyum ve kararlılık içerisinde bu belayı ülkemizin gündeminden çıkarma azmi ve kararlılığı içerisindeyiz. Bunun herkesçe çok iyi bilinmesi ve anlaşılması lazımdır" dedi. Çiçek, süreci sıfır hata ile gotürmek gerektiğini de vurguladı.
     
    Çiçek, operasyonun ABD ile sürdürülen istihbarat süreci ile gerçekleştirildiğini de ima etti ve "Başarılı bir operasyondur. TSK'yı tebrik ediyoruz" dedi.
     
    CNN TÜRK'e açıklamalarda bulunan Çiçek, medyadan teröristlere eve dönüş çağrısı yapılması gerektiğini de vurguladı.
     
    Bakan Çiçek, "Bu operasyonların da bu çerçevede değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu mücadelede en büyük güvencemiz, milletimizin sağduyusu, soğukkanlılığı, birlik ve beraberlik konusundaki kuvvetli iradesidir. Yaşanan bunca acıya rağmen, milletimiz, iç ve dış tahriklere kapılmamış, devletinin, hükümetinin, hayatlarını ortaya koyarak mücadele veren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve güvenlik güçlerimizin her zaman yanında olmuş ve aramıza nifak sokmak isteyen terör örgütü ve yandaşlarının oyununa da gelmemiştir" diye konuştu.
     
    Çiçek ayrıca, "Bundan dolayı, milletimize şükran borçluyuz. Buradan terör örgütü mensuplarına bir çağrıda bulunuyoruz; gittiğiniz yol yol değildir. Bu yoldan hiçbir yere varamazsınız ve hiçbir netice de elde edemezsiniz. Gelin, yol yakınken annenizin, babanızın, ailelerinizin yanına dönün. Bu sizin için daha doğru bir tercih olacaktır" dedi.
     
    Paris'e hareketinden önce Ankara Esenboğa Havaalanı'nda bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise; terörle mücadelenin çok kapsamlı bir mücadele olduğunu ve sonuca ulaşmak için ne gerekiyorsa yapıldığını ve bundan sonra da yapılacağını söyledi.

    Emekli Tümgeneral Kuloğlu: "PKK etkisizleşecek"
     
    Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu ise, Kuzey Irak'taki hava harekatı ile ilgili olarak Kandil'e düzenlenen operasyonun önemli olduğunu belirtti.
     
    CNN TÜRK'e açıklamalarda bulunan Kuloğlu, Kandil'e yapılan operasyonunun ardından, PKK'nın etkisizleşeceğini, moralinin ve gücünün azalacağını söyledi.
     
    Kuloğlu, sınır ötesi operasyon ile ilgili olarak da, alınan istihbara göre yalnızca hava değil, kara operasyonunun da yapılabileceğini belirtti.
     
    Bölgesel Kürt yönetiminden açıklama
     
    Bölgesel Kürt hükümetinin PKK'ya karşı oluşturduğu özel harekat biriminin sözcüsü Dr. Fuat Hüseyin de Doğan Haber Ajansı'na açıklama yaptı ve bombardımanı doğruladı.
     
    TSK'ya yetki verildi
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Kasım'da terör örgütü PKK'ya karşı olası sınır ötesi operasyon konusunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 28 Kasım itibarıyla yetkilendirildiğini açıklamıştı.
     
    TSK'dan sınır ötesi ilk nokta operasyon
     
    Terörle mücadele kapsamında, sınır ötesinde ilk nokta operasyon 1 Aralık'ta yapılmıştı. Genelkurmay Başkanlığı, ''Irak sınırları içinde 50-60 kişilik PKK'lı terörist gruba müdahale edildiğini'' duyurmuş ve ''İhtiyaç olursa bölgeye diğer unsurlarla müdahale edilecektir'' demişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow