hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğu Perinçek ODTÜ'de protesto edildi

    Doğu Perinçek ODTÜde protesto edildi
    expand

    İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) konuşmacı olarak katıldığı 'Kemalist Devrimin Düşünsel Kaynakları' sempozyumunda arbede çıktı.

    Sempozyum sırasında karşıt görüşlü olduğu öğrenilen bir grup, yüksek sesle konuşmaları üzerine görevlilerce uyarıldı.
     
    Tartışmanın büyümesi üzerine grup salondan çıkarılmak istendi. Grup üyeleri, dışarıya çıkarken amfinin camlarını taşlar, sopalar ve sandalyelerle kırdı.
     
    Grup, 'ODTÜ faşizme mezar olacak' şeklinde sloganlar attı. Daha sonra amfi önünde güvenlik önlemi alan jandarma, grubun amfiye girişini engelledi.
     
    Bu sırada atılan taşlarla bir jandarma eri yüzünden yaralandı. Amfi önündeki gerginliğin artması üzerine, jandarma biber gazı atarak gruba müdahale etti.
     
    Grup müdahalenin ardından yerleşkenin içerisinde çeşitli yerlere kaçarken, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ve sempozyum katılımcıları araçlarla ODTÜ'den çıkarıldı.
     
    Olaylar sırasında Perinçek'in makam arabasının camları da atılan taşlar ve sopalarla kırıldı.
     
    Jandarma tarafından dağıtılan grup, daha sonra yeniden toplanarak üniversitenin rektörlük binasına da saldırdı. Grup daha sonra yeniden Mimarlık Fakültesi amfisi önüne geldi.
     
    Olaylar, jandarmanın yerleşkeden ayrılmasının ardından sona erdi.
     
    Perinçek: "Özel olarak gönderilmişler"
     
    Perinçek çıkan olaylarla ilgili, ''Türkiye'de çakallardan oluşan sahte sol örgütler var. Buraya özel olarak gönderilmişler. Burada ne konuşuluyor? Kemalizm. Hadise çıkartıyorlar. Yaratılmak istenen görüntü Türkiye Cumhuriyeti'nde Kemalizm konuşulamaz" dedi.
     
    "Türkiye bunlardan kurtulmak zorundadır" diyen Perinçek, "sempozyuma taşlar ve kalaslarla yapılan saldırıların hepsi belli merkezlerden. Alparslan Arslan'ı Danıştay'a gönderenlerle aynı güç'' diye konuştu.
     
    Perinçek'in konuşması
     
    Perinçek, sempozyumda yaptığı konuşmasında, 'Kemalizmin Türk devriminin yaptığı işler olduğunu, bir kuramla doktrinle ifade edilmediğini' söyledi.
     
    Jöntürklerin Kemalist devrimin öncüsü, Kemalizmin de onun tamamlayıcısı olduğunu ifade eden Perinçek, 19'uncu ve 20'nci yüzyıl boyunca süren Türk devriminin 200 yıl boyunca kapitalizm ve emperyalizme karşı mücadele ettiğini belirtti.
     
    Bu sırada salonun yan camlarına taş atılması üzerine Perinçek, ''arkadaşlar bir şey olmaz'' diyerek, panikle ayağa kalkan dinleyicileri sakinleştirdi.
     
    Kemalizm üzerindeki 'Sovyet etkisi'ne de değinen Perinçek, bunun 1937 Anayasasında halkçılık, devletçilik ve devrimcilik olarak yerini bulduğunu anlattı.
     
    Liberalizmin Türkiye'nin devrimle kazandığı her şeyi kaybettirdiğini savunan Perinçek, Türkiye'nin tarikatlara, cemaatlere, etnik gruplara bölünmek istendiğini ileri sürdü.
     
    Perinçek, ''Türkiye için var olmak, milletini çağdaş ufuklara ilerletmek, ancak Türk devrimiyle olur'' dedi.
     
    Türkiye'de Kemalist devrim yeniden canlandırılmazsa Türk milletinin vatansız ve devletsiz kalacağını ifade eden Perinçek, ''bizim bugün Kemalist devrimi önyargılarımızı bırakarak anlamamız, üniversitelerde camları, çerçeveleri kırmadan, sandalyeleri fırlatmadan tartışmamız gerekiyor'' diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow