hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 ekimden önemli satır başları

    3 ekimden önemli satır başları
    expand

    2 ekim gecesi Avusturya'nın Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ifadesinin konulması yönündeki ısrarı nedeniyle tıkanan görüşmelere 3 ekim sabahı tekrar başlandı.

    Çetin geçen müzakerelerin ardından 3 ekim gecesi Türkiye - AB tam üyelik müzakeleri resmen başladı. AB yolunda kritik öneme sahip 3 ekim tarihinde öne çıkan satır başlıkları şöyle:

    23.58: Türkiye - AB tam üyelik müzakereleri Lüksemburg'da resmen başladı. Müzakerelerin daha önce belirlendiği tarih olan 3 ekimde başlaması için AB tarafından Türkiye'ye bir jest geldi. Dışişleri Bakanı Gül’ün Lüksemburg’a geliş saati geceyarısından sonraya denk geleceği ve tarih 4 ekimi göstereceği için sembolik olarak müdahale edildi ve Lüksemburg’da saatler durduruldu.
     
    22.10: AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, bugünü, AB ve uluslararası toplum için 'tarihi bir gün' olarak niteledi.
     
    22.05: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bugün 40 yıllık hedefine ulaştığını söyledi.
     
    20.55: Gül: “Bir mütabakata vardık. Lüksemburga doğru yola çıkıyorum”
      
    20.25: İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott 18.25'te Genel Merkez'e geldi ve saat 20.20 gibi uzlaşma sağlandı.
     
    18.45: AKP Genel Merkezi'nde yapılan üç buçuk saatlik Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sona erdi. Bakanlar Genel Merkez'den ayrıldı.


    18.00: Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne ilişkin görüşmelerin sürdüğünü, mutabakatın hala sağlanmadığını söyledi.

     
    16.40: AB müzakere töreninin 21.30’da yapılmasının planlandığı açıklandı. 
      
    16.00: Müzakere Çerçeve Belgesi Ankara'ya ulaştı ve incelenmeye başladı.
     
    15.45:  Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantı sona erdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan, AKP Genel Merkezi'ne gitti.
     
    15.15: Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerini resmen başlatacak olan hükümetlerarası konferans ertelendi.  TSİ 18.00'de yapılması öngörülen tören için yeni bir saat belirlenmedi.

    Erdoğan, Kızılcahamam'dan Ankara'ya dönüşünde aracını durdurdu ve Rice ile görüştü
    14.20: Başbakan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile telefonda görüştü. Rice'ın Türkiye'ye destek için sürece dahil olduğu belirtildi.

    14.19: Letonya Dışişleri Bakanı Artis Pabriks, Türkiye'nin Müzakere Çerçeve Belgesi'nde karşı karşıya kalınan sorunlarda 'hala bir çözümün olmadığını' kaydetti.
     
    13.13: AB dışişleri bakanları bir saatlik aranın ardından tekrar toplandı.

    12.30: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, AB'nin Çerçeve Belgesi'ne ilişkin değişiklik tekliflerinin tamamını reddettiklerini açıkladı.

    Erdoğan, yol kenarına çektiği aracında Rice ile görüşürken
    12.15:
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Yürütme Kurulu'nu (MYK) toplayacağı açıklandı.
     
    12.08: AB dışişleri bakanları Genel İşler Konseyi toplantısına bir saat ara verdi.
     
    12.03:İngiltere'nin Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Douglas Alexander, Türkiye'ye tam üyelik hedefi verilmesi konusunda ısrarlı olduklarını
    belirtti.

    11.35: Jack Straw "görüşmelerin çok zor bir noktasındayız. Amacımız müzakerelerin başlaması ama bunu sağlayacağımızdan gerçekten emin değilim... Bir ülke bazı zorluklar ortaya koyuyor" dedi.
     
    11.18: Bir grup Ermeni, Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi toplantısının yapıldığı bina önünde Türkiye karşıtı gösteri yapmaya başladı.
     
    11.15: Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, Fransızların AB üyeliği yerine Türkiye ile 'ortaklığı' tercih ettiğini söyledi.

    11.19: Jack Straw'un Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ile görüştüğü haberi geldi.

    11.11: Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, 'AB'nin bugün itibar ve güvenilirlik sınavından geçtiğini' söyledi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja da ''sorun çözülmezse ne olur?'' sorusuna, ''bunu düşünmek bile istemiyorum'' yanıtını verdi.

    10.55: Avrupa Birliği'nin Dış Politika ve Savunma Yüksek Temsilcisi Javier Solana uzlaşıya varılması konusunda 'kararlı' ve 'iyimser' olduğunu söyledi. İtalya Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini de toplantıda Avusturya'nın ikna edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

    10.30: Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği konusundaki müzakerelerin başlaması için Avusturya engellini aşmak üzere toplandı.

    10.20: Avusturyalı bakan Plassnik görüşmelerde çok az bir ilerleme sağlandığını, ancak sonuca ulaşma konusunda umudunu yitirmediğini söyledi.
     
    10.00: Jack Straw'dan "sonuç alacağımızdan emin değilim" açıklaması geldi.
     
    07.32: Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerinin bugün başlamaması halinde hiçbir zaman başlamayabileceğini ve bunun tarihi bir hata olacağını söyledi.
     
    04.52: Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in AB Genel İşler Konseyi toplantısı sırasında meslektaşlarını Türkiye'nin uzaklaştırılmaması yönünde uyardı ve ''müzakerelere başlamak istiyorsanız, müzakere yapacağımız bir tarafın da olması gerektiğini unutmamanız gerekir'' dedi.
     
    04.48: Ankara'da Dışişleri Bakanı Gül başkanlığında yapılan toplantı sona erdi. Ankara'nın pozisyonunda en ufak bir değişiklik olmadığı belirtildi.
     
    02.55: Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasını engellemek istemediklerini, ne var ki bazı pürüzlerin giderilmesi
    gerektiğini söyledi.
     
    02.54: Jack Straw 'biraz ilerleme' sağlandığını, ancak bunun sonuca ulaşmak için 'yeterli olmadığını' kaydetti.

    02.48: Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht, AB Genel İşler Konseyi toplantısında müzakerelerin çok zorlu geçtiğini söyledi ve Lüksemburg'da Türk temsilcilerinin bulunmamasının da ayrı bir problem yarattığını belirtti.
     
    02.19: Diplomatik kaynaklar Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Jack Straw ve Olli Rehn'i telefonla arayarak Türkiye'nin pozisyonunu ve kırmızı çizgilerini anlattığını açıkladı.
     
    01.50: AB Genel İşler Konseyi toplantısının oturumu sona erdi. İngiltere, Avusturya ve AB Komisyonu yetkililerinin çalışmalarına sabaha kadar devam edecekleri bildirildi. Genel İşler Konseyi toplantısının sabah 09.30'da yeniden başlayacağı belirtildi.
     
    01.33: Jack Straw'ın, Avusturya Dışişleri Bakanı Plassnik ile ikili görüşmelerde bulunarak müzakerelerin başlaması konusunda Viyana engelini aşmaya çalıştığı belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow