hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk mühendislerin 'ATAK' başarısı

    Türk mühendislerin ATAK başarısı
    expand

    Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yürüttüğü ATAK helikopteri projesinde önemli bir adım atıldı. Helikopterin beyni olarak kabul edilen görev bilgisayarının ilk test çalışmaları başarıyla sonuçlandı. Yeni bilgisayarın kontrolünde atılan füze hedefini vurdu.

    Üretim çalışmalarına 2001 yılında başlanan görev bilgisayarı artık seri üretime hazır.
     
    ATAK helikopteri projesi kapsamında Aselsan, TAİ ve TÜBİTAK tarafından geliştirilen “milli görev bilgisayarı” ilk test çalışmalarını tamamladı. Test uçuşunda, yeni sistem bir Kobra helikopteri üzerinde denendi ve görev yüzde 100 başarıyla sona erdi.
     
    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve üst düzey askeri yetkililerin de katıldığı test çalışmasında, yeni bilgisayar kontrolündeki silah sisteminden atılan tanksavar füzesi, hedefi başarıyla vurdu.
     
    Tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirilen görev bilgisayarı ve yazılımları helikopter üzerindeki seyrüsefer, haberleşme, elektronik harp, hedef tespit, platform yönetimi ve silah yönetimi fonksiyonlarını bir bütün olarak yönetiyor ve pilotlara dijital kokpit üzerinden kumanda imkanı veriyor.
     
    ATAK helikopteri projesi İtalyan AgustaWestland firması ile imzalanan sözleşme kapsamında gerçekleştirilecek.
     
    Bu çerçevede İtalyan yapımı A-129 taarruz helikopteri, T-29 adı altında TAİ, Aselsan ve TÜBİTAK tarafından üretilecek. İlk Türk taaruz helikopteri ATAK'ın 2010 yılı itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımına sunulması planlanıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow