TÜBİTAK'tan bilim ödülü alan çalışmalar

2008 Yılı TÜBİTAK Bilim ve Teşvik Ödülleri ile TÜBİTAK Özel Ödülü, Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle sahiplerine verildi.
Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen 2008 yılı TÜBİTAK Ödülleri töreninde bir konuşma yaptı.
Gül, konuşmasına, cumhurbaşkanlığı döneminde ikinci kez Çankaya Köşkü'nde TÜBİTAK Ödül Töreni'nin yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.
Cumhurbaşkanı olarak bilim, teknoloji, kültür ve sanat alanındaki faaliyetleri teşvik etmeye devam edeceğini belirten Gül, bu dallarda hizmeti geçen herkesin takdir edilmesi gerektiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, "Unutmayalım ki marifet iltifata tabidir. Hep beraber sahip çıkar, değerlerini hep beraber bilirsek onlar muhakkak ki çok daha güzel şeyleri ortaya koyacaklardır" dedi.
Bilim ve teknolojinin gelişiminin, insan gücü, finansman, fiziksel altyapı ve bilgiye dayandığını dile getiren Gül, bunların başında insan gücünün geldiğine dikkati çekti.
İnsanın diğer etkenleri toparlama gücüne sahip olduğunu vurgulayan Gül, "Yeter ki insan olsun. Yeter ki bu işi bilen kişiler olsun. Diğerlerinin hepsi muhakkak toparlanabiliyor" diye konuştu. Bilim tarihinin de bunu gösterdiğini ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Geçmişte nerede nitelikli insan varsa, onlar hep beraber çalışmışlar, teşvik edilmişler ve yaptıklarını yeni nesillere aktarabilmişler, o devletler hep büyük devletler olmuş. Bugün belki büyük devlet olmanın tarifi farklı farklı olabilir. Şu bir gerçek ki, bunu gerçekleştirenler gerçekten hep tarihe damga vurmuşlar, insanlığa hep hizmet etmişlerdir.
Günümüzde de şöyle bir bakarsak durum öyle. ABD, AB ülkeleri, Japonya, Hindistan, Kore, Çin gibi ülkeler bu işe önem veren ülkeler olmuş. Bizde de çok değerli bilim adamları, çok önemli kurumlarımız oldu. Ama bizdeki noksanlık bu sistemin hep beraber düzgün, koordineli bir şekilde çalışmaması. Maalesef ki, bu, bizim o büyük hamleleri yapmamıza imkan vermedi. O bakımdan bu noksanlığı muhakkak gidermemiz lazım."
"Türkiye teknoloji üretmeli, tasarlamalı"
Bu alandaki eksikliklerin son 4-5 yıldır giderilmeye başladığını büyük memnuniyetle gördüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında düzenli olarak toplandığını hatırlattı. Bütün kurumların enerjilerinin belli bir istikamete yöneltilmesi, koordineli bir şekilde çalışabilmesinin ve bilim politikasının ortaya konmasının önemini hatırlatan Gül, hedefin olması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, ilk kez araştırma ve geliştirmeye bütçeden fon ayrıldığını, TBMM'nin çıkardığı yasalarla bilim iklimini oluşturulduğunu ve verilen teşvikleri anlatarak, TÜBİTAK'a verilen görev ve onun önderliğinde koordinasyon sağlanmaya başlamasını da "tarihi olay" olarak değerlendirdi.
Bilim ve teknoloji alanında yapılan yatırımların sonucunun 4-5 yıl sonra alınabildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Bilişim'08 Zirvesi'ndeki konuşmasını da hatırlattı.
Gül, "Türkiye sadece teknolojiyi uygulayan, transfer eden bir ülke olamaz. Türkiye muhakkak ve muhakkak teknolojiyi üreten, tasarlayan, bilimi geliştiren, bilime katkısı olan ülke olmak durumundadır. Türkiye'nin tarihini, bugünkü konumunu, siyasi ağırlığını düşündüğümüzde Türkiye'nin muhakkak ki bunlara ulaşması gerekir ve bunun görünür hale gelmesi gerekir. İnanıyorum ki son yıllarda oluşan bilinç ve daha koordineli çalışmalar bunun neticesini getirecektir" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, savunma projelerinin sistemli bir şekilde destekleniyor olması ve bunlarla ilgili özel tasarımların geliştirilmesinin de Türkiye adına ümit verici gelişmeler olduğunu belirtti.
Yurtdışındaki Türk bilim adamlarının tecrübeleri
Türkiye'de çok değerli bilim adamları ve üniversiteler olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, sayılarına yenileri eklenen üniversitelerin artık sadece birbirleriyle değil dışarıyla da rekabet edebildiklerini vurguladı.
Bunun sonucu olarak yurt dışındaki Türk bilim adamlarının Türkiye'ye dönüşünün başladığını da belirten Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu:
"Türkiye dışında özellikle ABD ve Avrupa'da binlerce belki de on binlerce doktoralı Türk bilim adamı var. Bunlar dünyanın en iyi üniversitelerinde çok önemli kürsüleri yönetiyorlar, dünyanın en önemli, büyük laboratuvarlarında çok değerli çalışmalar yapıyorlar. Bu insanlara 'Türkiye'ye gelin' demek biraz kolaycılık olur. Açık söylüyorum. Buradaki o şartları tam geliştirmeden, 'Onlara gelin Türkiye'ye' demenin zaten bir netice de getirmeyeceğini biliyoruz. Ama Türkiye o noktaya gelince zaten hepsi Türkiye'ye gelecektir.
Binlerce Türk bilim adamı, erkeğiyle kadınıyla bu ülkelerde büyük çalışmaları yapıp, büyük katkıları o ülkelere verirken, biz bir yolunu bulup, onlar oradayken bile onların bütün birikimlerini Türkiye'ye aktarabilmeliyiz. Öyle bir network oluşturmalı ki onlar dünyanın en iyi laboratuvarlarında, en iyi üniversitelerinde öğretmeye, araştırmaya devam ederken bir şekilde de Türkiye ile irtibat kurmalı ve tecrübelerini Türkiye'ye aktarabilmeliler. Bunun mümkün olduğu kanaatindeyim."
Cumhurbaşkanı Gül, ABD ve Avrupa'ya yaptığı ziyaretlerde Türk bilim adamlarıyla görüştüğünü belirterek, "Bu, onların da içinde bir uhdedir. Orada çalışırken 'Türkiye'ye nasıl katkımız olur'... Bunun düşünülmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
Bilim ve teknoloji alanındaki çalışmaların Türkiye'de hızlanarak devam etmesi gerektiğine işaret eden Gül, "Çeşitli şeylerden tasarruf edebiliriz ama tasarruf etmeyeceğimiz en önemli konulardan biri de budur. Çünkü burada bir kesinti olursa ondan sonra tekrar başlamak zor olur. Hiç kesintisiz bir şekilde, artan bir destekle içerideki siz değerli bilim insanlarının her türlü imkanları temin edilmeli, desteklenmeli. Bunun katkılarını, getirilerini kat kat ülke olarak kazanacağız" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının sonunda ödül alanları kutladı ve bu ödüllerin Türk milleti ve devletinin takdirinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Ödüller
TÜBİTAK Bilim Kurulu, 2008 yılında 3 Bilim Ödülü, 18 Teşvik Ödülü ve 1 TÜBİTAK Özel Ödülü verilmesine karar vermiş, ödül kazananlar TÜBİTAK tarafından 24 Temmuz 2008'de kamuoyuna duyurulmuştu.
Temel Bilimler Alanı:
--------------------
- Prof. Dr. Metin Gürses (Bilkent Ü. Matematik BÖlümü): "Matematiksel Fizik alanında Einstein Alan Denklemlerinin Çözülebilirliği konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Prof. Dr. Mehmet E. Şengün Özsöz (Ege Ü. Eczacılık Fakültesi): "Biyolojik madde algılayıcı sensörler (biyosensörler) alanında elektrokimyasal enzim ve DNA biyosensörleri geliştirme konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
Sosyal Bilimler Alanı:
--------------------
- Prof. Dr. Mehmet Baç (Sabancı Ü. Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi): "Mikroekonomi alanında kurumlarda yolsuzluk ve rüşvet gibi yetkilerin kötüye kullanımını engellemeye yönelik denetim, ödül ve ceza sistemi tasarımı konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
Teşvik ödülleri
TÜBİTAK Teşvik Ödüllerini alan isimler şunlar:
Temel Bilimler Alanı:
--------------------
- Doç. Dr. Cemsinan Deliduman (İTÜ Fizik Bölümü): "Teorik yüksek enerji fiziği alanında sicim kuramı, konformal alan kuramı ve takassız geometri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Doç. Dr. Ersin Göğüş (Sabancı Ü. Mühendislik Fakültesi): "Astrofizik alanında nötron yıldızı, kara delikler ve gama ışını patlamaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Doç. Dr. Ali Kaya (Boğaziçi Ü. Fizik Bölümü) : "Süpersicim / M teorileri alanında sicim/zar gazları kozmolojisi konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Yrd. Doç. Dr. Alper Kiraz (Koç Ü. Fizik Bölümü) : "Optik alanında optik mikrokovukların spektroskopik incelenmesi konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
Mühendislik Bilimleri Alanı:
---------------------------
- Prof. Dr. Ahmet Erhan Aksoylu (Boğaziçi Ü. Kimya Mühendisliği): "Heterojen kataliz alanında katalitik hidrojen üretimi ve değerli hidrokarbonların/olefinlerin katalitik yolla eldesi için katalizör geliştirilmesi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Prof. Dr. Orhan Aydın (KTÜ Makine Mühendisliği): "Makine Mühendisliği alanında mikroelektromekanik sistemlerde (MEMS) akış ve ısı geçişi, kapalı ortamlarda doğal ve karma taşınım, kurutma ve enerji depolama konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Doç. Dr. Ş. İlker Birbil (Sabancı Ü.) : "Endüstri mühendisliği ve yönetim bilimleri alanında, üretim planlama ve envanter kontrol ile yöneylem araştırması -özellikle global eniyileme- konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Prof. Dr. Tuğrul Dayar (Bilkent Ü. Bilgisayar Mühendisliği): "Başarım modellemesi alanında oluşturulan seyrek ve Kronecker gösterimli büyük Markov zincirlerinin dolaylı yöntemlerle başarım değerlerinin hesap edilmesi ve rassal karşılaştırma yöntemiyle başarım değerleri üzerinde sınırlar bulunması konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Doç. Dr. A. Arif Ergin (Gebze YTE Elektronik Mühendisliği): "Hesaplamalı Elektromanyetik alanında Zamanda Adımlama Metodu, bu metodun hızlandırılması ve Fiziksel Optik yöntemi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Doç. Dr. İsmail Koyuncu (İTÜ İnşaat Fakültesi): "Çevre Mühendisliği alanında Membran Teknolojisi konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
Sağlık Bilimleri Alanı:
----------------------
- Doç. Dr. Zafer C. Çehreli (Hacettepe Ü. Dişhekimliği Fakültesi): "Dişhekimliği alanında Dental Biomateryaller konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Prof. Dr. Alper B. İskit (Hacettepe Ü. Tıp Fakültesi): "Farmakoloji alanında septik şok konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Doç. Dr. Yasemin (Gürsoy) Özdemir (Hacettepe Ü. Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü): Nörolojik Bilimler alanında Serebral iskemi/reperfüzyon hasarı (felç,inme) konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları
- Doç. Dr. Mustafa Tekin (Ankara ü. Tıp Fakültesi): "Klinik ve moleküler genetik alanında işitme kayıplarının genetik özellikleri konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Doç. Dr. Okan Bülent Yıldız (Hacettepe Ü. Tıp Fakültesi): "Polikistik over sendromu (PKOS) alanında metabolik bozukluklar, uzun dönem sağlık riskleri, ailesel etkilenim ve tedavi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Yrd. Doç. Dr. Mahmut İlker Yılmaz (GATA Nefroloji Bilim Dalı): "Nefroloji alanında önemli yer tutan kronik böbrek hastalığı (KBH), proteinüri ve böbrek nakli durumlarında endotel disfonksiyonunun oksidatif stres, inflamasyon, nitrik oksit metabolizması ve adipositokinler ile olan ilişkileri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
Sosyal Bilimler Alanı:
---------------------
- Yrd. Doç. Dr. Selva Demiralp (Koç Ü.): "İktisat alanında Parasal Ekonomi ve Yapısal VAR konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
- Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gürel (Boğaziçi Ü. Eğitim Fakültesi): "Uygulamalı Dilbilim alanında anadil kaybı ile yabancı dil ediniminin karşılaştırması konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları"
TÜBİTAK özel ödülü
TÜBİTAK Özel Ödülü'ne ise Boston Üniversitesi'nden Prof. Dr. M. Selim
Ünlü layık görüldü.
Ünlü, "Optoelektronik ve nanoteknoloji alanında yüksek performanslı fotodetektörler, yakın alan taramalı mikroskopi ve yüksek çözünürlüklü yüzey altı mikroskopi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" dolayısıyla ödül kazandı.
TÜBİTAK, 2008 yılında Hizmet Ödülü ve TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü vermedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilim insanlarından yeni keşif: Dünya üzerinde böylesi görülmemişti!
NASA'dan heyecan veren görüntüler: Mars'ta meteorlar fotoğraflandı
Depremler artacak: Kıtalar yeniden birleşiyor! Bilim insanları ortaya çıkardı
On yıllar sonra ilk kez! James Webb'ten yeni bir başarı
İsviçreli bilim insanı tarih verdi: 25 yıl sonra uzaylılarla tanışabiliriz