hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Protesto gemisi "Onur" Gazze'ye ulaştı

    Protesto gemisi Onur Gazzeye ulaştı
    expand

    İsrailli yetkililerin "bu sefer Gazze sularına girmesinin önleneceği" yolundaki sözlerine rağmen, bazı Filistinli parlamenterlerle doktorlar, gazeteciler ve uluslararası insan hakları eylemcilerini taşıyan protesto gemisi Gazze'ye ulaştı.

    Gazze'deki yerel kaynaklar, "Onur" adını taşıyan botun saat 08.00 dolayında Gazze limanına geldiğini bildirdiler.

    Dün Kıbrıs'tan yola çıkan gemide, Filistin Ulusal İnisiyatifi Başkanı Mustafa Barguti, 1976 Nobel Barış ödülü sahibi Mairead Corrigan ile birlikte, 13 farklı ülkeden 26 kişi bulunuyor.

    Daha önce Gazze seferine katılacağını açıklayan İsrail parlamentosunun (Knesset) Arap milletvekillerinden Cemal Zahalka gemide yer almadı.

    Yolcularla birlikte ayrıca yarım tondan fazla ilaç ve tıbbı yardım malzemesi de Gazze'ye getirildi.

    "Özgür Gazze Hareketi" tarafından, İsrail ablukasını kırmak amacıyla düzenlenen ikinci seferle Gazze'ye ulaşanları, Hamas hükümeti Genel Sekreteri Muhammed Avam karşıladı, karşılamada Filistin Uluslararası İnsiyatifi yetkilileri de hazır bulundu.

    İki gemi daha önce gelmişti


    Geçen ağustos ayında da "Özgürlük" isimlerini taşıyan iki gemi Gazze'ye gelmişti.

    Filistin Ulusal İnisiyatifi Başkanı Dr. Mustafa Barguti, Gazze limanına gelişinde, İsrail'in son iki yıldır Gazze'ye girişini engellediğini belirterek, nihayet Gazze'ye ulaşabildiğini ifade etti.

    Dr. Barguti, işgalin Filistin halkını böldüğünü ancak şiddet karşıtı direniş eylemlerinin Filistinlileri yeniden bir araya getirdiğini vurguladı.

    Barguti, kendisiyle birlikte yola çıkanların uzun bir deniz yolculuğu için gerekli donanımları olmadığını belirtirken, Filistin halkına verilen uluslararası dayanışmanın ne kadar güçlü olduğunu gördüklerini de kaydetti.

    Hamas hükümeti adına gelenleri karşılayan Muhammad Avad da Arap ülkeleri liderlerine seslenerek, Filistin halkına desteklerini göstermek istiyorlarsa denizden Gazze'ye gelmelerini istedi.

    İsrail'den Gazze'ye ikinci kez gemi seferi düzenlenmesiyle ilgili resmi bir açıklama gelmemiş, ancak bazı yetkililer, "İlk seferinde bir provokasyonu önlemek amacıyla müdahale etmediklerini" belirterek, bunun rutine dönüşmesi halinde, geminin gelişine izin vermeyeceklerini belirtmişlerdi.

    Mısır, bir süre önce, İskenderiye limanından Gazze'ye gidecek benzer bir geminin yola çıkmasına müdahale etmişti.

    3 gün süreyle Gazze'de kalması beklenen uluslararası insan hakları eylemcileri, Gazze'de hastaneleri, ambargodan etkilenen fabrika ve işyerlerini ve mülteci kamplarını ziyaret edecekler.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow