hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk öğretmenlerden Hamburg yönetimine dava

    Türk öğretmenlerden Hamburg yönetimine dava
    expand

    Almanya'nın Hamburg kentinde yıllardır çeşitli okullarda görev yapan Hamburg Türk Öğretmenler Derneği (TÖDER) üyesi bir grup öğretmen, Alman meslektaşlarıyla eşit muamele görmek ve eşit ücret alma talebiyle Hamburg eyalet yönetimi hakkında dava açtı.

    Avide Dallı, Lütfi Arslan, İsmail Kılıçlı, Bilnur Şirazi ve Zarif Zekişahin, yaptıkları yazılı basın açıklamasında, Türkiye'de üniversite öğrenimi gördüklerini, aynı zamanda Hamburg'da eğitim aldıklarını ve yıllardır çeşitli okullarda görev yapan Alman vatandaşı öğretmenler olduklarını vurguladı.

    Alman meslektaşlarından iki kat daha fazla iş yaptıklarına dikkati çeken öğretmenler, okuldan sonra da öğretmenlik görevlerinin devam ettiğini kaydederek "Eve geldiğimizde de öğrencilerimizin sorunlarıyla yakından ilgileniyor, velilerle bu konuda görüşmeler yapıyoruz. Yeri geldiğinde Türkçe, yeri geldiğinde Almanca ya da ihtiyaca göre çeşitli dersler veriyoruz. Ancak statümüz memur değil, sözleşmeli öğretmen. Üstelik diplomalarımızı burada tanımadıkları için daha alt kademelerde işe başlatılıyoruz" dedi.

    "Bizim istediğimiz, ayrıcalık ya da bizlere özel statü verilmesi değil, tam aksine Alman öğretmen arkadaşlarımızla aynı statüye tabi olmak ve eşit ücret almak" diyen öğretmenler, "Konu sadece ücret farklılığı değil. Konu, eşit olmayan ve ayrımcı bir politikanın sokaklarda değil, resmi kurumlarda yapılması. Üstelik eğitim gibi önemli bir kurumda yapılan eşitsizlik, daha da kabul edilemez bir durum. Biz öğretmenler olarak bu konuda mücadelemize devam edeceğiz, hakkımızı arayacağız" ifadelerini kullandı.

    Öğretmenlerin avukatı Erinç Ercan da, AB'nin 7 Eylül 2005 tarihinde öğretmen ve sağlık alanında çalışanları da kapsayan 150 sayfalık bir genelge çıkardığını ve bunun bağlayıcı özelliği bulunduğunu belirterek, Berlin'deki eyalet meclisinde bu genelgenin oy birliğiyle kabul edildiğini hatırlattı.

    Almanya dışındaki ülkelerde alınan diplomaların Almanya'da mutlaka tanınması gerektiğini ifade eden Ercan,  "En az 40 saat çalışan öğretmenler, Alman meslektaşlarına göre yarı yarıya maaş almakta. Bizimki özel bir istek değil. Berlin bunu kabul ediyorsa, neden diğer 15 eyalette bu kabul edilmiyor? Gerekirse konuyu Avrupa Adalet Divanı'na kadar götürmeyi düşünüyoruz. Bu genelge 2007 yılının ekim ayına kadar eyaletlerde kabul edilecekti. Neden kabul etmede gecikildi? Onun cevabını bekliyoruz" dedi.

    Ercan ayrıca, Bu konuda Hamburg eyaleti Başbakan Yardımcısı ve öğretmenlik yapan Christa Goetsch'e de sesleniyorum. Öğretmenlere destek vaadi vermişti. Bunu koalisyon hükümeti içinde yapabilecek güçleri olduğuna inanıyorum. Bir an önce yanıt bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

    İdare ve iş mahkemelerine de başvuracaklarını kaydeden Ercan, Almanya çapında mücadelelerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow